MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 2:23 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

damian pisze:
Szczególnie taksówkarze

Wypraszam sobie :evil:

Nie przejmuj się. Kiedyś też byłem na nich cięty, ale teraz widzę jakie są realia. To taka sama grupa statystyczna, jak i pozostali. Są chamy i są kulturalni, tylko na tych chamów się bardziej zwraca uwagę, a że oni lepiej umieją wykorzystać sytuację, to bardziej się to rzuca w oczy.

Listków - nie widzę, a jak już zobaczę, to jest on raczej żółty ze starości. Czyli listek nic nie oznacza, bo nikt go nie odkleja. Zresztą, ja najpierw (z daleka) widzę jak kto się po drodze porusza, a dopiero potem dostrzegam naklejki, napisy, czy inne takie. A przeważnie, to jeśli ktoś się nie wyróżnia z tłumu, to nie zwracam na niego większej uwagi.

Zielony listek - może pomóc i ustrzec w wielu sytuacjach, ale jak się trafi jeden taryfiarz, w zdezelowanym W124, który będzie chciał coś dorobić na boku, to zapewniam, że nie omieszka wykorzystać twojego auta. Chyba nie chcesz naprawiać auta przez zielony listek?

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
bartekmw pisze:
Wypraszam sobie

Nie przejmuj się. Kiedyś też byłem na nich cięty, ale teraz widzę jakie są realia. To taka sama grupa statystyczna, jak i pozostali. Są chamy i są kulturalni, tylko na tych chamów się bardziej zwraca uwagę, a że oni lepiej umieją wykorzystać sytuację, to bardziej się to rzuca w oczy.

Bartek a wypraszaj sobie, ja zdania nie zmienię. Nie spotkałem się jeszcze w życiu sytuacją żeby taksiarz jechał prawidłowo. I mam w nosie "realia". Większość zachowuje się tak jakby drogi były dla nich, w tym roku miałem 3 lub 4 starcia ze zlotówą , w zeszłym roku już nawet nie zliczę. Generalnie jest tak że taksiarz z klientem czuje się bardziej uprzywilejowany niż karetka na sygnale. Wciskanie się przed światłami z prawego na lewy bo jaśnie pan taksówkarz "nie wiedział" że z prawego w lewo nie pojedzie (choć codzień stoi na słupku 200m od tego skrzyżowania - pl. Bema we Wrocławiu), zatrzymywanie się w niedozwolonym miejscu "bo klienta wysadzał" a następnie ruszanie w trakcie mojego omijania jaśnie panicza czyli normalne wymuszenie pierwszeństwa. Oczywiście na moje zwrócenie uwagi lecą w moją stronę obelgi itp. I tych przykładów mógłbym wytoczyć więcej ale po co...

Liścia nie będzie. Nie będziemy się narażać....

Tytuł:
wiarus senior

A czy ktoś jako pasażer zwracał uwagę taksówkarzowi ,że jedzie nie pzrestrzegając przepisów ? Próbował ktoś ?

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pomysł z zielonym listkiem jest całkiem fajny. Jeśli zauważę takie auto w pobliżu mnie - skupiam na nim więcej uwagi i biorę poprawkę na to, że może się dziwnie zachować.
Dobrze by było, gdyby takie oznaczenie było bardziej powszechne. Taki listek może oszczędzić sporo niepotrzebnych nerwów - często się zdarza, że nieco "inne" zachowanie na drodze jest "komentowane" miganiem swiatłami, trąbieniem, wiązanką wyzwisk czy pokazywaniem jaki to się ma długi palec środkowy. Widząc zielony listek nożna być bardziej pobłażliwym bo przecież każdy z nas był kiedyś "świerzym" kierowcą.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

damian Generalizujesz, a tego bardzo nie lubię. Tak samo można wiele złego powiedzieć o użytkownikach mercedesów, bo wielokrotnie jakiś bałwan za kierownicą mercedesa wymusił, zajechał, zaparkował w niedozwolonym miejscu itp, itd. Jak wspomniałem - w każdym stadzie znajdzie się czarna owca, a fakt, że w tym - jest ich trochę więcej. Nie wszyscy jednak są tacy sami. Tych, którzy jeżdżą prawidłowo nie widzisz, bo zwracasz uwagę tylko na tych złych. Ja staram się jeździć zgodnie z przepisami, jestem uprzejmy i kulturalny na drodze (i nie tylko ;) ). Tym bardziej, że jeżdżę oznaczoną furmanką i od razu widać kto jedzie - wystawiam świadectwo nie tylko sobie, ale i kolegom z pracy.

Jeszcze niedawno miałem taki sam stosunek do taryfiarzy jak Ty. Kierowców autobusów miejskich "trzymałem" w tym samym worku. Od kiedy należę do tej grupy, wiem że nie wszyscy są tacy sami, choćby dla tego, że ja taki nie jestem.

kit, Ty, ja i jeszcze kilku innych, jeśli już zwróci uwagę na listek, to podejdziemy do takiego kierowcy ze sporą tolerancją i ostrożnością, ale weź pod uwagę, że w każdym mieście znajdzie się przynajmniej jeden taki, co to będzie chciał wykorzystać sytuację do podreperowania własnego auta na czyjś koszt. Ja bym nie ryzykował.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
To jest sytuacja notoryczna na minirondach

Ja też nie jestem aptekarzem i jak widzę rondo na którym ledwo się obok siebie 2 auta mieszczą, to jeżdżę "jak wszyscy", ale mówiłem tu o rondzie Plac Sprzymierzonych w Szczecinie, czyli jednym z bądź co bądź większych i ruchliwszych rond w mieście. Jak się taki bałwan trafi, to robi się niebezpiecznie.
Wracając do listków, to ronda często są blokowane okrutnie przez świeżych kierowców, którzy jadą przez całe rondo zewnętrznym pasem nawet zawracając (bo nie umiem zmienić pasa, gdy jest tyle samochodów) ;]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Numer GG: 3764542
Bartek nie generalizuje. Wyciągnąłem wnioski już dawno i swoje wiem. Wiem że jak jedzie taksa to trzeba na niego bardziej uważać niż na wspomniany listek. Większość jest nieobliczalna i chamska. I chwała Ci za to że Ty jesteś inny.

A wracają do tematu bo troszkę odbiegliśmy....

Jesteśmy po pierwszych rundach po Wrocławiu. Jest bardzo dobrze, musimy tylko popracować nad tym by nie trzymać się kurczowo prawej strony i będzie miód. Bez listka sie obejdzie ;) Jestem zadowolony z tego jak moja pani kierowniczka daje sobie radę. Nawet jej autko nie zgasło mimo że jest przyzwyczajona do punto w benzynie a teraz ma do dyspozycji fusiona w kapryśnym dieslu.
Jak ktoś potrzebuje dobrego nauczyciela jazdy we Wrocławiu to mam doskonały namiar. Człowiek z 27-letnim doświadczeniem który nie uczy tylko pod egzamin [cool]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

damian pisze:
Jestem zadowolony z tego jak moja pani kierowniczka daje sobie radę

Farciarz z Ciebie :P Chciałbym móc powiedzieć to samo po wakacjach ;]

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

damian pisze:
Wiem że jak jedzie taksa to trzeba na niego bardziej uważać niż na wspomniany listek. Większość jest nieobliczalna i chamska.

Z taką opinią zgadzam się w 100%.

damian pisze:
Jestem zadowolony z tego jak moja pani kierowniczka daje sobie radę.

Gratuluję zdolnej drugiej połówki. Chciałbym mież żonę, która umie jeździć samochodem ;)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00