MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 17, 2025 3:20 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

hej,

wiele osób pouczało mnie, że w takiej sytuacji kierowca CC jest winny bo nie ustąpił pierwszeństwa przejazdu, TY byłeś na głównej on na podporządkowanej, nie ważnie, że wyprzedzałeś na skrzyżowaniu.
W Twoim przypadku policja powinna dać Ci mandat za wyprzedzanie na skrzyżowaniu a wina za kolizje powinna być po stronie CC...

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Teoretyzując w Twojej sprawie, można powiedzieć, że obowiązkiem kierowcy cieniasa było ustąpienie pierwszeństwa wszystkim użytkownikom drogi z pierwszeństwem. Także tym jadącym za szybko, czy wyprzedzającym na ciągłej. Skoro się wciął, znaczy że wymusił pierwszeństwo. I w tym zakresie uznano jego winę. Jest jednak przepis w Prawie o ruchu drogowym, nie pamiętam teraz numerka, ale art. 4 albo 5, jakoś na początku. Zgodnie z nim, każdy użytkownik drogi ma prawo oczekiwać od innych zachowania zgodnego z przepisami. Ponadto jest zasada szczególnej ostrożności przy dojeżdżaniu do skrzyżowania, która obowiązuje i jego i Ciebię. W tej sprawie można szukać argumentów korzystnych i dla jednej i dla drugiej strony. Powiem tyle, że znam osobiście z okolic mojego domu sytuację identyczną, w wyniku której uznano wyłączną winę wcinającego się z podporządkowanej. Facet jadący główną wyprzedzał autobus na skrzyżowaniu i ciągłej, a z boku wrąbał mu się drugi samochód. Oczywiście się "spotkali".

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Ostatnio zmieniony śr lut 27, 2008 5:50 pm przez Mor, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

No i własnie to mialem na myśli. Jeżeli sa na forum ktorzy moja "moc prawna" mowić o tym to prosiłbym o wypowiedz.

Gdyby chciał coś z tym robić ktoś ma jakieś pomysły???

Wiem tyle ze musiałbym sie odwołać od otrzymanego mandatu, ale co dalej...

'02 Seat Ibiza 1.9SDI 6k2 - ex
'94 MB W124 E300DT- ex
W poszukiwaniu swojej gwiazdy!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Też przychylam się do wypowiedzi BECKERA...

Mój ojciec postawił auto na zakazie zatrzymywania, inny kierowca lekko je uderzył. Kierowca myślał że wina leży po stronie ojca bo przecież nie mógł stać tam gdzie stał. Jakże się zdziwił bo wina leżała po jego stronie.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Mor pisze:
Powiem tyle, że znam osobiście z okolic mojego domu sytuację identyczną, w wyniku której uznano wyłączną winę wcinającego się z podporządkowanej

Mój brat miał takie samo spotkanie - też wyjeżdzał z podporządkowanej i w tym samym czasie drugie auto akurat wyprzedzało tira.
Brat dostał mandat (tamten gość chyba też) i szkoda poszła z OC wyjeżdzającego z podporządkowanej.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Skoro przyjąłeś mandat, uznałeś swoją winę. Poczytaj z tyłu kwitka. Mandat karny kredytowy staje się prawomocny z chwilą pokwitowania jego przyjęcia. Teraz to już będą od Ciebie ściągać mandat, jak nie zapłacisz.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

zegarek, czy mogłbys przyblizyc bardziej nam ta sytuacje?

'03 MB Sprinter 413CDI SprintShift

'00 Seat Leon 1M AHF - ex

'02 Seat Ibiza 1.9SDI 6k2 - ex

'94 MB W124 E300DT- ex

W poszukiwaniu swojej gwiazdy!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Przepraszam, ale napisałem nieprawdę.
Jako, że było to 10 lat temu, to okazało się, że nie pamiętałem do końca.

To nie było oznakowane skrzyżowanie. Brat dołączał się do ruchu z wyjazdu prowadzącego ze sklepu.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

jeśli babka wyjechała z podporządkowanej (znak A-7) a ty byłeś na głownej, ona MUSI ustąpić pierwszeństwa, czy jedziesz z prawej czy z lewej, czy środkiem, prawym, lewym pasem lub na wrotkach. Ty możesz być jedynie ukarany za nieprawidłowe wyprzedzanie. A ona nie upewniła się, czy ma wolną drogę (a nie miała).

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
wiarus junior

Martini pisze:
jeśli babka wyjechała z podporządkowanej (znak A-7) a ty byłeś na głownej, ona MUSI ustąpić pierwszeństwa, czy jedziesz z prawej czy z lewej, czy środkiem, prawym, lewym pasem lub na wrotkach. Ty możesz być jedynie ukarany za nieprawidłowe wyprzedzanie. A ona nie upewniła się, czy ma wolną drogę (a nie miała).

Ona "musi" ustąpić pierwszeństwa a jemu "nie wolno" wyprzedzać na skrzyżowaniu, czy jedzie z prawej czy z lewej, czy środkiem, prawym, lewym pasem lub na wrotkach. On może być jedynie ukarany za nieprawidłowe wyprzedzanie, ona może być jedynie ukarana za nie ustapienie pierwszeństwa. Ona nie upewniła się, czy ma wolną droge a on nie upewnił sie, czy może w sposob przepisowy wykonać manewr wyprzedzania.
Pozdrawia Leopold

PS. Ponieważ mieszkam przy "bocznej" uliczce, to z własnego doświadczenia wiem, iż nagmienne jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu i nagmiennie kierowcy stosują nagłe wyskakiwanie z kolumny na pas ruchu w przeciwnym kierunku aby wyprzedzic za wszelką cenę (nawet na skrzyżowaniu, całkowitcie lekceważąc przejścia dla pieszych) itd.
Dziś np. taki numer wyciął mi motocyklista, ale samochody nie są wcale lepsze.

Tytuł:
swój chłop

Nie wiem czy Ci to pomorze, ale raz byłem na rozprawie, gdzie policjanci chcieli dać mandat za wyprzedzanie na podwójnej ciągłej a facet mandatu nie przyjął. Otóż został uniewinniony, gdyż udowodnił, że manewr wyprzedzania rozpoczął prawidłowo tj na linii przerywanej a że zakończył na linii ciągłej.. no cóż jakoś musiał go zakończyć nawet jeśli sytuacja się na drodze zmieniła. Jeśli ty zacząłeś manewr wyprzedzania na linii przerywanej, nie było zakazu wyprzedzania, była odpowiednia odległość od skrzyżowania czy też od znaku informującego o skrzyżowaniu, sprawdziłeś, że nic nie jedzie, znaczy zachowałeś wszystkie warunki bezpiecznego wyprzedzania. Tyle, że jeśli mandat przyjąłeś to po temacie. Jeśli sprawa pójdzie do sądu, to będzie powołany biegły. Z doświadczenia wiem, że w opinie dla własnego bezpieczeństwa będzie wytykał błędy każdego uczestnika zdarzenia. W praktyce też coś Ci znajdzie a sąd zawsze bazuje na takiej opinii.
pozdr

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W tej sytuacji to "na dwoje babka wróżyła.." Kierujący CC ma obowiązek ustąpić pierszeństwa, dlatego można było uznać go winnym spowodowania kolizji drogowej a Ciebie ukarać za nieprawidłowe wyprzedzanie (linia ciągła, skrzyżowanie), albo jak napisałeś orzec współwinę. Wszystko zależy od interpretacji.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

tyberiusz pisze:
W tej sytuacji to "na dwoje babka wróżyła.." Kierujący CC ma obowiązek ustąpić pierszeństwa, dlatego można było uznać go winnym spowodowania kolizji drogowej a Ciebie ukarać za nieprawidłowe wyprzedzanie (linia ciągła, skrzyżowanie), albo jak napisałeś orzec współwinę. Wszystko zależy od interpretacji.

czlowiek sprinterem nie mogl wyprzedzac w tym momencie i mimo wszystko zajal pas jezdni przeznaczony wylacznie dla CC

CC nie musial widziec w tym momencie co sie dzieje z jego pasem, i pewny, ze nikt nie moze zajac jego pasa - wlaczyl sie do ruchu, sprawdzajac co sie dzieje z jego lewej strony - czy musi ustapic pierwszenstwa komus innemu, kto jedzie na drodze glownej, wlasciwym pasem, kierunkiem - w wziazku z tym kierowca CC jest "czysty", szczegolnie gdy zezna, ze patrzac w prawo, nie zauwazayl sprintera, potem znowu w lewo i "rura" - czyli dochowal wszelkich staran, by bezpiecznie jechac dalej -to wszystko jasne i oczywiste

wina jest oczywista - wyprzdzajac sprinterem nie upewniles sie czy i jaki jest znak przy drodze informujacy o skrzyzowaniu drog i chciales wyprzedzic dlugi zestaw, ktory zapewne byl wlasciwie oznakowy

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

leopold pisze:
Martini pisze:

Ona "musi" ustąpić pierwszeństwa a jemu "nie wolno" wyprzedzać na skrzyżowaniu, czy jedzie z prawej czy z lewej, czy środkiem, prawym, lewym pasem lub na wrotkach. On może być jedynie ukarany za nieprawidłowe wyprzedzanie, ona może być jedynie ukarana za nie ustapienie pierwszeństwa. Ona nie upewniła się, czy ma wolną droge a on nie upewnił sie, czy może w sposob przepisowy wykonać manewr wyprzedzania.
Pozdrawia Leopold

PS. Ponieważ mieszkam przy "bocznej" uliczce, to z własnego doświadczenia wiem, iż nagmienne jest wyprzedzanie na skrzyżowaniu i nagmiennie kierowcy stosują nagłe wyskakiwanie z kolumny na pas ruchu w przeciwnym kierunku aby wyprzedzic za wszelką cenę (nawet na skrzyżowaniu, całkowitcie lekceważąc przejścia dla pieszych) itd.
Dziś np. taki numer wyciął mi motocyklista, ale samochody nie są wcale lepsze.

szanowny mieszkańcu bocznej uliczki ;) wyjaśnie to na przykładzie:

Jedzie chłopina Polonezem i we krwi przemyca 2,2 promila alkoholu. Jedzie równo, zatrzymuje się na czerwonym, po chwili z impetem wpada na niego doświadczony kierowca z 30 letnim stażem i najeżdża mu na tył swoją Hondo Accord. Jest policja itp, zabierają pijanemu prawko itp itd. Naturalnie, nie mógł on sie porusząc po drogach w stanie upojenia alkoholowego, ale sytuację wypadkową stworzył kierujący Hondą. I nie ma gadania, on Poldolota remontuje z OC Hondy. A że był pijany to inna sprawa. I tak jest bo dziesiątki takich spraw widziałem podczas mojej kariery zawodowej. I widziałem odwołania i takie tam. Faktem jest że jeśli by pijaczyna zrobił jakiś niepewny manewr, np stanął bokiem i przeciął 2 pasu ruchu no to już inna sprawa.

I tu jest taka sama zasada. On wyprzedzał, ok, nie wolno mu. Ale to kobitka w CC stworzyła sytuację wypadkową, nie odwruciła tej swojej głowy w prawo, ale tylko w lewo co ją zgubiło. I JEST WINNA

ps. zresztą każda sprawa jest indywidualna w swej złożoności, ale na dzień dzisiejszy ja bym nie dał nawet przyczynienia. Zresztą pracowałem w tym miesiącu nad podobnym przypadkiem pod tesco we Wrocławiu. Nawet policja nie wiedziała jak temat ugryźć i w gruncie rzeczy ugryzła źle a ja to teraz prostuje (z resztą zespołu naturalnie)

ex MB W124 250D '85 manual w stanie dobrym plus plus (astral silver metalic)

W210 E220D 97 budyń do sprzedania

Oo==oO

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Martini pisze:
I tu jest taka sama zasada. On wyprzedzał, ok, nie wolno mu. Ale to kobitka w CC stworzyła sytuację wypadkową, nie odwruciła tej swojej głowy w prawo, ale tylko w lewo co ją zgubiło. I JEST WINNA

Ale jezeli blednie zakladasz, ze nie spojzala - moze jednak spojzala w prawo - bylo pusto bo jeszcze sprinter nie wyprzedzal, spojzala w lewo - pusto, wiec ruszyla.

W124 230E '87
Drink Beer!

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 52 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00