350D ma wyjątkowo cichą migawkę. 20D (choć droższy ilepszy) to dopiero klepie - normalnie załamka.
Co do szkieł Canon, to będę zawsze polecał wersje profesjonalne oznaczone literą L i to te najjaśniesze. Jakiś czas po zakupie body miałemn ten sam dylemat, ale stwoerdziłem, że wolę poczekać i odłożyć trochę kasy, a następnie kupić eLki.
Obiektyw EF 70-200mm f/2.8 L IS USM kupiłem po ok. roku od zakupu body. W między czasie używałem kita (EF-S 18-50mm f/3.5-5.6), bo 100zł to nie był jakiś majątek, oraz starszego 35-105 pożyczonego od szefa. Po kolejnych 3 kwartałach kupiłem 24-70mm f/2.8 L USM. W międzyczasie dokupiłem konwerter EF X2 do 70-200 otrzymując tym samym po dopięciu do niego zoom o zakresie ogniskowych 140-400 i stałym świetle f/5.6. Ok. 3 m-ce po zakupie 24-70 mój kolega sprzedawał fabrycznie nową i już nie produkowaną fantastyczną stałoogniskową Tokinę 17mm f/3.5, którą bez większego namysłu po 2-dniowych testach nabyłem pod kątem szerokich planów zdjęciowych. Niedawno dokupiłem nieprodukowany już EF 50mm f/2.5 Compact Macro z Life Size Converterem pod kątem spróbowania sił w makrofotografii. Wszystkie szkła kupiłem z myślę przyszłej przesiadki na FF, np. 5D - stąd wszystkie mają mocowania EF, a nie EF-S. Potrzebowałem jasnych szkieł m.in. ze względu na koncerty, które fotografuję - stad stałe światło f/2.8.
Jeśli nie potrzebujesz tak jasnych szkieł, to zastanów się nad tańszymi eLkami ze światłem f/4. Masz do wyboru 3 zoomy: EF 24-105mm f/4 L (nadaje się tylko dla cropa, bo na FF winietuje jak cholera), EF 70-200mm f/4 L (teraz również w wersji IS ze stabilizacją - podobno bardzo dobry) oraz 17-40mm f/4 L (dla szerokich kątów).
Ew. jeśli masz czas na żonglowanie szkłąmi, a fotografia jest dla Ciebie wyzwaniem, to możesz kupić kilka szieł ze stała ogniskową, np. 50mm, 80mm, 135mm i 200mm. Na pewno nie kupuj EF-S 17-55mm f/2.8 - szkoda zachodu za te pieniądze.
Przy dużej ilości szkieł i żonglowaniu w terenie polecam zakup pasa z szelkami wyposażonego w kaburydla obiekywów - bardzo wygodna sprawa. Tyle, że najpierw szkła, a potem kabury
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)