MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 18, 2025 5:33 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

me:how, zostaw go - czasem na sile nikogo nie uswiadomisz - niech wierzy, ze ma racje, ze jego racja jest jedyna sluszna i niech robi co chce

a jego madrzy koledzy beda go wspierac duchowo i przeklinac jaka to niesprawiedliwosc jest na tej ziemi

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

http://www.mtk.pl/forum/read.php?3,15104

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Kochani, to raz jeszcze kolejny dowód. Jest sobie takie rozporządzenie:
ROZPORZĄDZENIE MINISTRÓW INFRASTRUKTURY ORAZ SPRAW WEWNĘTRZNYCH I ADMINISTRACJI
z dnia 31 lipca 2002 r.
w sprawie znaków i sygnałów drogowych.1
(Dz. U. z dnia 12 października 2002 r.)
Rozdział II, paragraf 53:
Cytuj:
1. Znak D-19 "postój taksówek" oznacza miejsce przeznaczone na postój taksówek osobowych, z wyjątkiem taksówek zajętych.
2. Znak D-20 "koniec postoju taksówek" oznacza miejsce, w którym kończy się postój taksówek; jeżeli na postoju taksówek nie umieszczono znaku D-20, to kończy się on w odległości nie większej niż 20 m przed znakiem D-19.
3. Umieszczony dodatkowo na znakach D-19 i D-20 napis "Bagażowe" wskazuje, że znaki te dotyczą taksówek bagażowych. Przepisy ust. 1 i 2 stosuje się odpowiednio.

Uważam, że z punktu 2 wynika co następuje: jeżeli jadę sobie ulicą i zauważam znak D-19 to znaczy, że mijam właśnie strefę postoju taksówek, która rozciąga się na nie więcej niż 20 metrów PRZED owym znakiem, pod warunkiem, że wcześniej nie minąłem znaku D-20. Gdy jednak pierwszym miniętym przeze mnie znakiem jest D-20 a następnie D-19 to oznacza, iż strefa postoju taksówek rozciąga się OD D-20 aż do D-19. Poza tym można powiedzieć, że D-20 "nie może istnieć" bez D-19 ale odwrotnie to już owszem. Czyli (moim zdaniem) do zrozumienia sytuacji należy zacytować (i znać!) całą treść paragrafu 53 a nie tylko posługiwać się nią wyrywkowo.

Pozdrawiam,

Student

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Ale co z ciebie za kowboj wyrósł, skoro nie wiesz jak konia przed saloonem uwiązać?

Błądzić jest rzeczą ludzką, lecz odnoszę wrażenie, że nie wszystkich się to dotyczy. <br>Dodano po 11 minutach.:<br>
Nilovitz pisze:
me:how, zostaw go - czasem na sile nikogo nie uswiadomisz - niech wierzy, ze ma racje, ze jego racja jest jedyna sluszna i niech robi co chce

a jego madrzy koledzy beda go wspierac duchowo i przeklinac jaka to niesprawiedliwosc jest na tej ziemi

Nilovitz - (me:how) jest wystraczająco sprawny w polemice by wspomagać się tak kiepskimi pomocnikami.

Gdybyś przed dokonaniem swojego wpisu przeczytał ze zrozumieniem caly wątek i wykonał proces myślowy zrozumiałbyś, że rozmowa toczy się ze zmienną temperaturą nie o tym kto ma racje a o tym, że dla niektórych obecnie obowiązujące oznaczanie strefy taxi jest niejasne.
O tym, że nie tylko ja mam z tym problem świadczy m.in. link wklejony przez TReneR`a.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

pitolisz jak dziecko i dziwnie sie usprawiedliwiasz swoja naiwna niewiedze

nie widziales jak stoja taxi, albo jaka wolna jest przestrzen dla taxowek?
oraz ta przestrzen dla taksowek jst taka "dluga", ze nie widac bylo drugiego znaku

plac za naiwnosc i po gadaniu, szkoda uzalac sie nad rozlanym mlekiem

Ostatnio zmieniony pn sty 28, 2008 1:42 pm przez Nilovitz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
pitolisz jak dziecko
nie widziales jak stoja taxi, albo jaka wolna jets przestrzen dla taxowek?

Croolick pisze:
Gdybyś przed dokonaniem swojego wpisu przeczytał ze zrozumieniem caly wątek

210 000 km

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

a jeszcze dodam, ze pewnie twe oczy pipka zarosly, skoro niby zauwazyles znak "konca" strefy taxi, nie zauwazajac znaku poczatku strefy - mogles sie upewnic, a polazlem na wydre tak jak niektorzy to robia ze znakami dla niepelnosprawnych - bo on tylko na chwile

na wydre! [zlosnik]

Tytuł:
wiarus senior

Croolick pisze:
Przemieszczjąc się ciasną jednokierunkową i ocierając lusterkami o ciasno zaparkowanwe auta z prawej i lewej znalazłem jedyną wolną lukę i tam zaparkowałem.

Przecież na Twoim rysunku wyraźnie widać, że ulica była pusta! O co ocierałeś lusterka?

No dobrze, dla rozładowania atmosfery.... :-)
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Z obrazka wynika że nie stałeś na postoju taxówek tylko za nim - dalej zaczynał się następny. A skoro nie stałeś na postoju to IMO mogą Ci skoczyć. Kwestia tego czy dasz radę z nimi walczyć.

Ex W123 200D

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

W podobnej sytuacji zapłaciłem w Katowicach. Auto wystawało może z 10cm w strefę taxi. Nie było gadania, jak chcę to sąd grodzki. A tam to mundurowy ma zawsze rację. Po wyższych instancjach nie chciało mi się biegać za 100,-zł. Więc dałem spokój. Zresztą fakt, że te 10cm auta wystawało w strefę taxi.
Jedyny pozytyw z tego był taki, że założyli mi blokadę na koło i miałem 3 dni spokoju o auto, bo po co złodziejom z blokadą na kole [zlosnik] No i raz zapłaciłem, a miejsce miałem przez całe szkolenie.

MB W201 190E 2.0 KAT 1992 r.
Nissan 350z '08 (480KM TT)
Ferrari Testarossa '91
Intrall Lublin III '05
2oo: Honda CBR 1000RR '08
Aprilia RSV4

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Rad.ek oddaj prawo jazdy po dobroci. Filię urzędu masz na Prawobrzeżu. [zlosnik]

Mor pisze:
Zresztą fakt, że te 10cm auta wystawało w strefę taxi.

Coś kręcisz. Średnica rurki, na której zawieszony jest znak, jest większa. Mierzyliście od jej środka, czy z licem tablicy? [hehe]

Mor pisze:
Jedyny pozytyw z tego był taki, że założyli mi blokadę na koło i miałem 3 dni spokoju o auto, bo po co złodziejom z blokadą na kole [zlosnik] No i raz zapłaciłem, a miejsce miałem przez całe szkolenie.

No przynajmniej jeden zadowolony ze służby, którą sam opłaca i która działa w jego interesie.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Mor pisze:
No i raz zapłaciłem, a miejsce miałem przez całe szkolenie.

Pewny i względnie tani parking ;)

Ja bym nie narzekał...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
Rad.ek pisze:
Z obrazka wynika że nie stałeś na postoju taxówek tylko za nim - dalej zaczynał się następny

Kolego albo sobie jaja robisz - w co bardzo chciałbym wierzyć, albo - nie przeczytałeś całej dyskusji wraz z zawartymi w niej fragmentami odpowiednich przepisów, które wyjaśniają omawianą kwestię. Jest jeszcze trzecie wyjście - poczytaj sobie wypowiedzi Nilovitza - to o Tobie.

Student

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Student mam takie jedno pytanie:
Dla czego, jak mijam znak "koniec postoju taksówek", to oznacza, że wjeżdżam w teren, gdzie ten postój obowiązuje, a jak mijam znak "koniec strefy ograniczonej prędkości", to oznacza że wyjeżdżam z terenu, gdzie to ograniczenie obowiązuje? W obydwu przypadkach określenie "koniec" brzmi tak samo, a znaczy dokładnie coś odwrotnego.
I żeby nie było wątpliwości - ja wiem który znak co oznacza i nigdy nie miałem co do tego wątpliwości. Moją uwagę zwrócił fakt użycia w nazwie znaku wyrazów "początek" i "koniec", które chyba powinny być używane odwrotnie. Same znaki wyglądają tak, a nie odwrotnie, bo taki układ jest bardziej logiczny, dla pasażera, którego te znaki interesują, a kierowcy po to się uczą przepisów, żeby wiedzieli który znak co oznacza.

MERCEDES-BENZ A 160 CDI 2005r. Jeszcze nie mój.
Mercedes W123 240D 1979r. - do sprzedaży jako dawca.
VW GOLF 1,6 LPG AUTOMAT 3D 1990r. -"CZARNY LOTNIK" - Sprzedany.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Student pisze:
Kolego albo sobie jaja robisz - w co bardzo chciałbym wierzyć, albo - nie przeczytałeś całej dyskusji wraz z zawartymi w niej fragmentami odpowiednich przepisów,

Jest jeszcze trzecie wyjście - poczytaj sobie wypowiedzi Nilovitza - to o Tobie.

Croolick pisze:
Gdybyś przed dokonaniem swojego wpisu przeczytał ze zrozumieniem caly wątek i wykonał proces myślowy zrozumiałbyś, że rozmowa toczy się ze zmienną temperaturą nie o tym kto ma racje a o tym, że dla niektórych obecnie obowiązujące oznaczanie strefy taxi jest niejasne.

Student po raz kolejny strzelasz sobie w stopę udowadniając upośledzenie w rozumieniu dyskusji, w której się uczestniczy. W dodatku odsyłasz do wypowiedzi kolegi Nilovitza mającego duże deficyty w kulturze zachowania. [szalone]

Cytuj:
No przynajmniej jeden zadowolony ze służby, którą sam opłaca i która działa w jego interesie.

[hehe]

bartekmw pisze:
Moją uwagę zwrócił fakt użycia w nazwie znaku wyrazów "początek" i "koniec", które chyba powinny być używane odwrotnie. Same znaki wyglądają tak, a nie odwrotnie, bo taki układ jest bardziej logiczny, dla pasażera, którego te znaki interesują, a kierowcy po to się uczą przepisów, żeby wiedzieli który znak co oznacza.

[brawo] za celne ujęcie problemu. ;)

210 000 km

Ostatnio zmieniony wt sty 29, 2008 11:02 pm przez Croolick, łącznie zmieniany 1 raz.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 66 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00