MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 16, 2025 3:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Cytuj:
W czasie kiedy lądował samolot system naprowadzania ILS na lotnisku w Mirosławcu, nie działał właściwie - dowiedział się dziennik "Polska".
System odpowiada za precyzyjne podejście samolotu do początku pasa. Ten radiowy system nawigacyjny ułatwia lądowanie w warunkach ograniczonej widoczności. Informacja została potwierdzona dziennikowi "Polska" przez dwa niezależne źródła wojskowe.

- Pilot musiał podchodzić dwukrotnie do lądowania, ponieważ za pierwszym razem nie widział pasa startowego - powiedział gen. Franciszek Gągor telewizji TVN24.

Cytat z Onetu

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

Tytuł:
wiarus senior

Bylem w wojsku w Miroslawcu

i tez siedzialem na stacji naprowadzania. Kiedy tam sie zjawilem pierwszy raz to mi wlosy deba stanely gdy zobaczylem na jakim sprzecie ci ludzie tam obsluguja loty. Zapytalem sie jak dlugo taka stacja nagrzewa sie zeby byc gotowa do dzialania. Powiedziano mi , ze 20min. Przez 20min samolot mysliwski preleci prawie pol Polski. Zawodowi zolnierze traktowali tam pobyt jak odwalenie pracy i najchetniej wyreczali sie w swoich sluzbach wojskiem poborowym. Zreszta swoja samotnosc w tych lasach zakrapiali mocno alkoholem. Domyslilem sie, ze za 24 godziny sluzby bylo extra placone. Wsadzano wtedy na stacje zolnierza, a premia za sluzbe szla do kasy zawodowego, ktory w tym czasie dlubal w nosie. Wypadki zadrzaly sie nie tylko jeden raz. W tym przypadku chodzilo o wiekrza ilosc wysoko postawionych osob i duzy samolot wiec sprawa poszla w swiat.

~rezerwista , 24.01.2008 19:26

Cytat z forum onetu

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Forum Onetu nie moze byc wiarygodnym zrodlem informacji...

Glupoty ktos pisze i tyle - to nie jest stacja naprowadzania, gosc chyba pomylil to z RSL-em... a to system ladowania.
Nagrzewalo sie to kilkanascie minut, fakt, ale zawsze trzeba sprzet sprawdzic przed lotami i samolot wojskowy nie pojawia sie znikad, zawsze wie sie ze ma cos przyleciec...
Ten kto to pisal, jesli w ogole byl w wojsku, to jako zolnierz sluzby zasadniczej, ktory nie ma pojecia o zasadach dzialania sluzb kontroli itd...

W140 500SEL '93 USA - ex

Tytuł:
wiarus senior

Masz rację ,że forum onetu nie jest wiarygodnym źródłem .
Zwróciłem tylko uwagę na jedno słowo w tej wypowiedzi - alkohol .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Czy w tym przypadku zostały zachowane procedury ?
A może takich nie ma ? To byłoby jeszcze dziwniejsze jeśli regulamin zezwalałby na lot jednym samolotem tak wielu osobom o tak znaczącej randze .

Racja. Ludzka tragedia to jedno, procedury - drugie.

O tym nie pomyślałem. Zastanowiło mnie jednak, jak to jest, że po konferencji angażuje się takie środki do rozwiezienia ludzi do domów.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

To normalna procedura - to byla konferencja na bardzo wysokim szczeblu z udzialem dowodcow brygad, generalow majacych pod soba kilkaset osob. Miedzy innymi od tego sa te samoloty. To tak, jakby prezesi duzej firmy mieli jechac pociagiem czy samochodem kilkaset kilometrow ryzykujac spoznienie na bardzo wazne spotkanie.

Wobec niesprawnego systemu ladowania ILS, pilot prawdopodobnie podchodzil do ladowania wg radaru precyzyjnego PAR systemu RSL.
To znaczy, ze prowadzil go kontroler, podajac pilotowi informacje odnosnie polozenia samolotu wzgledem sciezki znizania, kursu i wysokosci.
Mam nadzieje ze kontroler prowadzil prawidlowo - tez pracuje jako kontroler precyzyjnego podejscia i wiem jaki to jest stres i obciazenie psychiczne, gdy w trudnych warunkach atmosferycznych trzeba pomoc pilotowi bezpiecznie wyladowac...Tym bardziej, ze na pokladzie samolotu sa wysokiej rangi przelozeni...

W140 500SEL '93 USA - ex

Tytuł:
swój chłop

Podobnie jak Trocin również pracuję w stalowym mundurze w poznańskiej bazie.Hipoteza o alkoholu w krwi załogi jest po prostu żałosna.Piloci latający tym typem samolotu robią rocznie po kilkaset godzin nalotu -latając w najbardziej zapalne rejony świata,więc jakis alkohol w tym przypadku nie wchodzi w gre po prostu.W tej konkretnej sytuacji wystapili jako "taksówkarze"rozwożący wyższą kadrę kierowniczą do domów.Mając świadomość ,że będą wieźli kilku generałów o pułkownikach nie wspominając zapewniam was ,że ostatnia rzecz o jakiej myśleli to alkohol.A co do samej konferencji...-jeżeli ktoś myśli ,że była to jakaś żołdacka impreza z hektolitrami gorzały na stołach to po prostu nie ma pojęcia o czym mówi-zdecydowanie nie te czasy.Coroczna konferencja BL jest jednym z najważniejszych przedsięwzięć w Siłach Powietrznych a obecny D-ca SP gen.Błasik znany jest z braku entuzjazmu do "spożywania".
Podsumowując...jeżeli ktoś uważa forum onetu i opinie anonimowych rezerwistów sprzed dwudziestu lat za wiążące i wiarygodne to moge tylko serdecznie współczuć...
(me: how) pisze:

O tym nie pomyślałem. Zastanowiło mnie jednak, jak to jest, że po konferencji angażuje się takie środki do rozwiezienia ludzi do domów.

wbrew pozorom to nie są jak napisałeś "takie środki",gdybyś policzył gonienie samochodów służbowych lub podróz koleją kilkudziesięciu (w Warszawie wsiadło około 40 osób) wyższych rangą oficerów,którym zgodnie z regulaminem należy się auto służbowe z kierowcą lub podróż pociągiem w najwyższej klasie to koszt podróży samolotem nawet nie uwzględniając czasu jest na pewno porównywalny lub nawet mniejszy.
Poza tym każdy taki lot załoga traktuje jako szkoleniowy-kolejne lądowania na obcym lotnisku chociażby.A przede wszystkim służymy w Siłach Powietrznych i zawsze jeżeli jest okazja używa się transportu lotniczego.Dla skalkulowania kosztów -CASA zużywa około 600 litrów paliwa na 1 h lotu.

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Ok, nie znałem rangi przedsięwzięcia, bo nic się na ten temat nie mówi. Rozumiem też, że generał nie ma czasu na podróże Lublinem po kraju, jednak z czystej ciekawości: 600 litrów paliwa/h w kosztach podróży samolotem z kilkoma międzylądowaniami to najistotniejsza pozycja?

Bilet na przejechanie całej Polski w komfortowych warunkach w 1. klasie IC, to 150 zł, ale co ważniejsze, jak napisał Wika, nie ryzykują wszyscy razem.

Tytuł:
wiarus senior

Mnie koszty podróży nie przerażają ani bulwersują .
Tysiące złotych wywala się czasem w powietrze np. na poligonach - to musi kosztować . Tak jest w każdej armii na świecie .
Dziwi mnie jednak ,że zezwala się na podróżowanie tak wielu osobom o tak dużym znaczeniu jednocześnie .
W przypadku katastrofy ,jak było teraz , giną wszyscy .
Taki samolot z vipami może być też łakomym kąskiem dla terrorystów .
Nigdy nic nie wiadomo .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop

(me: how) pisze:
Ok, nie znałem rangi przedsięwzięcia, bo nic się na ten temat nie mówi. Rozumiem też, że generał nie ma czasu na podróże Lublinem po kraju, jednak z czystej ciekawości: 600 litrów paliwa/h w kosztach podróży samolotem z kilkoma międzylądowaniami to najistotniejsza pozycja?

Bilet na przejechanie całej Polski w komfortowych warunkach w 1. klasie IC, to 150 zł, ale co ważniejsze, jak napisał Wika, nie ryzykują wszyscy razem.

Jeżeli doliczymy amortyzację ,koszt paliwa itd. to na pewno suma wyjdzie wyższa,ale nie w tym rzecz.Jeżeli jest organizowane spotkanie takiej rangi to zazwyczaj właśnie dowództwo SP organizuje transport lotniczy,aby każdy z zainteresowanych mógł dotrzeć szybko i bezpiecznie na miejsce.Tym razem niestety bezpiecznie sie nie skończyło.....
Dzięki Opatrzności zarówno nasze poznańskie dowództwo jak i dowództwo z Powidza zdążyło bezpiecznie dotrzeć do domu.Bilans mógł być znacznie bardziej tragiczny-dokładnie o 17 osób.Na 5 jednostek stacjonujących w Świdwinie i Mirosławcu 4 z nich straciły swoich dowódców ,piąta- zastępce d-cy.Szok,po prostu szok....... :cry:

Wika pisze:
Dziwi mnie jednak ,że zezwala się na podróżowanie tak wielu osobom o tak dużym znaczeniu jednocześnie .
W przypadku katastrofy ,jak było teraz , giną wszyscy .
Taki samolot z vipami może być też łakomym kąskiem dla terrorystów .
Nigdy nic nie wiadomo .

Po prostu najzwyczjaniej w świecie nikt nie myślał ,że coś takiego może się wydarzyć.Dziś po tej tragedii to się zapewne zmieni,faktem jest ,że do tej pory nikt nie wprowadził takich regulacji.Miejmy nadzieje ,że po tej tragedii właściwe wnioski zostaną wyciągnięte.

ex W124 250 D 91'
ex W124 200 D 87'
ex W123 200 D 82'

Tytuł:
swój chłop

Nie da się wszystkiego przewidzieć dlatego takie nieszczęśliwe zdarzenie nazywamy WYPADKIEM. Jestem laikiem w sprawach lotniczych ale wydaje mi się że podchodzenie do lądowania to jeden z trudniejszych manewrów.

Podwozie wypuszczone , ziemia blisko , może jakiś duży ptak lub stado wpadło w śmigła jednego silnika . Przy takiej odległości od ziemi nie ma szans na korektę lotu.

Może, Może , Może , Szkoda CHłOPAKóW , naprawdę szkoda

Tytuł:
wiarus senior

Niestety przy tej tak smutnej okazji wychodzą na jaw różne sprawy, o których na codzień "opinia publiczna" nie ma pojęcia. To jest np. kwestia niedziałającego od wielu lat systemu na lotnisku w Mirosławcu czy też, jak już dziś nagłośniono, sprawa zachowania prezydenta państwa po katastrofie (wylot do Chrowacji). Zakładając, w co zupełnie nie wierzę, że nikt w kacelarii prezydenta państwa przez ponad 1 godzinę nic nie wiedział o takiej katastrofie, bardzo źle to świadczy o głowie państwa i jego doradcach i całym kancelaryjno-BBNowym otoczeniu.

Pozdrawiam zasmucony.

Tytuł:
swój chłop

To co opisujecie świadczy tylko i wyłącznie o tym, że rządzą nami amatorzy, niestety, zupełnie nie przygotowani do odpowiedzialności za losy kraju, jaka na nich spoczywa....

Tytuł:
wiarus junior

PK2 pisze:
sprawa zachowania prezydenta państwa po katastrofie (wylot do Chrowacji).

A dlaczegoż to Prezydent PR nie powinien wylecieć do Chorwacji?

Z zainteresowaniem śledzę histerię jaka zapanowała w mediach, w mniej czy bardziej szczerych wypowiedziach polityków po wypadku. Z niesmakiem oglądam pochlipujących kolegów-zołnierzy poległych. I jestem oburzony i zniesmaczony.

Otóż zdarzył się okropny wypadek. Zginęli w nim wspaniali żołnierze. To prawda. Trzeba więc zbadać przyczyny, zapobiec podobnym przypadkom w przyszłości ew. ukarać winnych. Trzeba pomóc rodzinom. Wyciągnąc wnioski i nauki. I koniec, szanowni Panowie.

To byli żołnierze, lotnicy. Zginęli śmiercią lotnika w związku z pełnieniem obowiązków służbowych. Nie ma co łkać na pokaz, nie ma co ogłaszać żałób narodowych, urządzać kilkudniowych zaduszek, licytować się, kto bardziej cierpi i jak jest rozdygotany. Większość z tego robiona jest ewidentnie na pokaz. Chwilami mam wręcz wrażenie, że w ten sposób ktoś chce zagadać rzeczywisty problem, coś ukryć, poprzez sakryfikację ofiary unimożliwić śledztwo. I to ciągłe powtarzanie, że te CASY są takie geniealne i świetne...

Tak, tak, wiem, że jestem wredny
Pozdrawia zdystansowany Leopold

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
leopold pisze:
Nie ma co łkać na pokaz, nie ma co ogłaszać żałób narodowych, urządzać kilkudniowych zaduszek, licytować się, kto bardziej cierpi i jak jest rozdygotany. Większość z tego robiona jest ewidentnie na pokaz.

Zgadzam się w 100% z Tobą, Leopoldzie!
A tutaj dobre podsumowanie.

Pozdrawiam,

Student

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 45 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00