beet i
witek-sec - Panowie, przecież napisałem że nie twierdzę że bez pasów jest bezpieczniej - to jak seks bez prezerwatywy - 100 razy się uda za 101 złapiesz HIV..... a jak wiemy prezerwatywa (niczym pasy) nie chroni w 100%
Na drodze zawsze może zdarzyć się coś co spowoduje że pasy uratują życie - ale może zdarzyć się odwrotnie - np. zderzenie z murkiem/głazem (wówczas pasy poprowadzą nas na "drugą stronę") - Innym razem jadąc bez pasów można dachować i skręcić sobie kark o własny dach (i to z drugiej jego strony)...
Pasy w paragraf zostały ujęte wcale nie w trosce o moje/wasze bezpieczeństwo - gdyby państwu (w znaczeniu "kraj") zależało na bezpieczeństwie kierowców - fabrycznie montowane byłyby ograniczenia prędkości z wbudowanym system elektronicznym "jesteś w terenie zabudowany, maks 50km/h".
Pasy poprawiają bezpieczeństwo - ale w określonych warunkach - w niektórych szkodzą (sam znam dziewczynę której pierś amputowano bo jako jedyna zapięła pasy - i jako jedyna walczyła o życie w szpitalu - [dzieciaki wracały z imprezy....])
I teraz szczególnie do Ciebie
witek-sec 
Czemu sugerujesz że jeżdżę jak pirat - bo odebrałem to jako aluzję do mojej osoby. W moim aucie, jadąc po mieście nie przekraczam 3k obrotów, średnio trzymam go na 2k - co dla mojego silnika nie jest zbyt zdrowe (ale kto powiedział że to auto do jeżdżenia po mieście

) - za miastem, chociaż mogę rozwijać prędkości ponad 200km/h jadę 80-100, gdy wyprzedzam czasem wchodzę na przedziałek 120-140km/h ... i z całą pewnością uważam siebie za spokojnego i
dobrego kierowcę - chociaż nie jestem w stanie przewidzieć wszystkiego co się może na drodze wydarzyć...
Śmigam także motorkiem - turystykiem, średnia przelotowa to 80km/h, chociaż nie powiem, na autostradzie czasem pozwolę polecieć sobie powyżej wspomnianych 200km/h.
3 raz dzisiaj powtórzę - nie zapinam pasów, bo nie czuję się w nich wygodnie - czy to w ciężarówce, czy w osobówce (i na motorze?

) - nie zapinam pasów z tego samego powodu dla którego nie noszę plecaka z babską rączką "na skos" (przez klatkę - między cycki).
Moja żonka, kiedy śmiga na siedzeniu obok - zawsze pilnuję aby pasy miała zapięte.
(do pracy)Honda VT 1100 SHADOW
Ex: MB W123 300 d '79
Ex: BMW E32 735i '87
Ex: Honda VF 750 F