(me: how) pisze:
Dość powiedzieć, że Miss Sweden przeszła już dwie, co prawda tylko organoleptyczne kontrole numerów na przejściu w Lubieszynie.
Wiem na czym to polega bo kilka razy na przejściu i na autobanie miałem takie kontrole.
(me: how) pisze:
Ustal tyle faktów, ile się da. Idealnie byłoby znaleźć metkę z VIN'em, wtedy można ustalać skąd auto mogło przyjechać i czy może gdzieś figuruje. Scenariuszy może być bardzo dużo. Najbardziej prawdopodobny: 230E się skończyła, cło było na poziomie 10 tys, na białego papiery przyjechała legalnie i uczciwie kupiona E-klasa. Poszkodowany: Skarb Państwa. Zarzut: wprowadzenie towaru na terytorium RP z ominięciem przepisów celnych. Wariant gorszy: E ktoś pozyskał na skróty. Zarzut: kradzież, paserstwo plus to co wyżej. Myślę, ż obojętne jaka jest prawda, to w rozmowie ze sprzedawcą powinienneś podkreślać możliwość drugiego scenariusza. Brzmi groźniej.
W dowodzie rejestracyjnym auto pierwszą rejestrację w kraju miało w 1996r., możliwe, że po jakimś czasie się skończyło żywot lub zatrzymało się na drzewie, odkręcili tablice, pojechali do Niemiec przykręcili i przyjechali do Polski, przełożyli cały pas z numerami, wtedy może jeszcze może mieli czarne tablice, przerejstrowali auto na białe, nalepili nalepkę na szybę i myśleli, że w pełni zalegalizowali.
georem pisze:
Beznadziejna propozycja, jeżeli to świeża sprawa to lepiej cos z tym zrobić, nawet zakładając że nikt się nie dopatrzy, to dużo problemów wyjdzie przy szukaniu i kupowaniu części do niego, no i kiedyś będzie trzeba go sprzedać i wtedy może być Kolega posądzony o przestępstwo. Trzeba próbować polubownie to załatwić, a jeżeli się nie da to już zostawiam decyzję właścicielowy pechowego autka. A może tamten typ poprzedni ma komplet dokumentów do auta, niech je odda i można go opłacić i zarejestrować legalnie.
Po południu będę dzwonił do gościa i zobaczymy co powie oczywiście zdam relację na forum. Bedę załatwiał z nim polubownie, a jeżeli nie to bez prokuratury się nie obejdzie.
georem pisze:
P i S to dopiero gościa wystraszy.......
Myślę, że obejdzie się bez nich
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)