Nie wiem czy potrzebujesz jeszcze porady, czy sie juz totalnie zdecydowales ale dorzuce swoje piec groszy.
Pracuje na Mac'ach od ponad dekady, z racji wykonywanego zawodu sa to raczej super wypasione stacje robocze, choc mialem tez do czynienia z iMackiem 20'. Rownoczesnie ( w domu ) uzywam Pc wiec mam porownanie.
Do rzeczy :
Mac to komputer bardzo przyjazny w obsludze, intuicyjny i bardzo stabilny.
Posiada rozwiazania ktore bardzo ulatwiaja zycie i przyspieszaja prace.
Tak jak pisalem kazda maszyna z jablkiem zaskakuje bardzo pozytywnie nie wazne czy to iMac/Power Mac/Mac Pro jedynym czynnikiem ktory znaczaco poprawia komfort pracy jest zadowalajaca ilosc ramu ( im wiecej tym lepiej) a tego Apple potrzebuje naprawde sporo.
Jak pisalem, Mac to dla mnie narzedzie pracy, "rozpoznane" pod wzgeldem pracy i problemow z pakietami graficznymi/edycyjnymi, rzadko mam czas na typowa rozrywke.
Z rzeczy ktore zauwazylem:
Wszytskie "zamienniki" GG na Maca potrafia byc bardzo kaprysne
Safari to najwieksze nieporozumienie jezeli chodzi o przegladarki
Badz przygotowany na to ze niektore strony moga sie rozjezdzac pod Mackiem ( to sporadyczne wyjatki ale jednak)
Sposob przegladania/otwierania plikow /tworzenia nowych katalogow potrafi czasem zaskoczyc ....
No i czesto Mac wie lepie co jest dla Ciebie dobre, ale to wynika z przyzwyczjen Pc'towskich i szybko przyswoisz rozne niuanse sytemowe
Reasumujac jezeli masz pieniadze to polecam, wiecej plusow niz minusow, matryce w nowych Macbookach swieca pieknie, klawisz "jablko" umiejscowiony przy spacji to genialne rozwiazanie i w koncu bedziesz posiadal system ktory posiada juz to wszystko za czym Bill tak bardzo goni
Pozdrawiam! <br>
Dodano po 3 minutach.:<br> troche ciezko znalezc mysl przewodnia mojego posta, ale to z uwagi na to ze piszac owego udaje ze pracuje