MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:03 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
(me: how) pisze:
Kondensatory nie wykazują zmian w kształcie i barwie. Na trzech rosła huba, ale ją zeskrobałem. Spadła w postaci proszku. Jednak w domu sprzątam i mam całkiem czysto.

Moim zdaniem to nie raczej huba, lecz pozostałość po wycieku kondensatorów. Tu może leżeć przyczyna usterki. Radzę wymienić te kondensatorki a jak nie pomorze to pozostaje wymiana płyty głównej (moim zdaniem)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

maxtro pisze:
Kondensatory nie wykazują zmian w kształcie i barwie. Na trzech rosła huba, ale ją zeskrobałem. Spadła w postaci proszku. Jednak w domu sprzątam i mam całkiem czysto.

Moim zdaniem to nie raczej huba, lecz pozostałość po wycieku kondensatorów. Tu może leżeć przyczyna usterki. Radzę wymienić te kondensatorki a jak nie pomorze to pozostaje wymiana płyty głównej (moim zdaniem)

kurna to ktos sie jeszcze bawi w wymiany kondensatorkow ?? Nie jestem elektronikiem ale wedlug mnie padniety kondensatorek jest juz sam w sobie skutkiem jakies innej awarii i wymiana go raczej niewiele da... no moze tyle ze zaraz wywali go znowu.
Michale proponuje sprawdzic pamieci ewentualnie zapozyczyc inna plyte wsadzic swoj procek i pamiatke i zobaczyc czy ruszy jak nie to podaruj sobie i kup nowy kpl bo naprawde nie sa to duze pieniadze. jezeli zasilacz masz z 12V wtyke w zasilaczu to koszt z pamieciami to bedzie kolo 500zl z dosyc fajnym prockiem i pamieciami.

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
kurna to ktos sie jeszcze bawi w wymiany kondensatorkow ?? Nie jestem elektronikiem ale wedlug mnie padniety kondensatorek jest juz sam w sobie skutkiem jakies innej awarii i wymiana go raczej niewiele da...

Jak slusznie zauwazyles ... nie jestes elektronikiem :-)

Jezeli ta huba to taki bialy proszek to kondensatory sie wylaly ze starosci/temperatury - trzeba powymienac (najlepiej poszukaj takich przeznaczonych do zasilaczy impulsowych - o niskim ESR).

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
TReneR pisze:
o niskim ESR

he he he Michał wiesz co to jest :D

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
TReneR pisze:
o niskim ESR

he he he Michał wiesz co to jest :D

Wiem, E za dużo z tym SRania. Wyjmę dysk, resztę zagonię na alledrogo i kupię sobie podobnego HP na ebayu. Nigdy więcej komputera składanego z części z koziej dupy. Lap jest TOSHIBA i jeżdżę na nim wierzchem i nawet nie mrugnie.

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
a po cholere ci stacjonarny ?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wyjmę dysk, resztę zagonię na alledrogo i kupię sobie podobnego HP na ebayu

Nareszcie mądrze zacząłeś prawić. 6 letnich komputerów nie opłaca się reanimować. Zresztą tak samo jak te pognite W123 w krzakach u dziadków.

Tytuł:
swój chłop

Skoro na kondensatorach byla "huba" to na bank sa powysychane. Zreszta niespodziewane resety to tez objawy dogorywajacych kondonow. Wymien je i po sprawie.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Nie trzeba wiedziec co to jest ESR - wystarczy wpisac na allegro slowo kluczowe;
http://www.allegro.pl/search.php?string=ESR

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Jak dla mnie to albo zasilacz (którego sprawdzanie bez obciązenia w dłuzszym czasie nic nie daje), a do tego druga opcja -procek. Co do komunikatu o pamięciach to może być juz skutek tych restartów i niedomagań... -podobnie jak inne rzeczy. W takich wiekowych kompach często zasilacze padają, m.in z kurzu i WN.

powodzenia

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

MacKuz pisze:
a po cholere ci stacjonarny ?

Jak siedzisz przed komputerem stacjonarnym, to przyjmujesz pozycję jak człowiek i jakoś to wygląda. Gdyby pilot Enterprise miał laptopa, to rozbiłby statek przy pierwszej wizycie w kiblu. Ja jak idę na dłużej, to biorę gazetę, no ale ja nie muszę wysyłać flot na OGame i nie mam też matrycy jak w Imaxie, która ledwo mieści się przez drzwi od windy. [hehehe]

Oczywiście podłączona do netu menda chodzi dziś od rana bez resetu.

Dzięki za wszystkie sugestie, ale samo zdiagnozowanie diabła zajmie w moich warunkach tyle czasu i pieniędzy, że rzeczywiście będziemy musieli się rozstać.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

hehe i bardzo dobrze :P:P bo bawisz sie z tym zlomem jak ja bawilem z kijkiem :P:P:P:P:P:P

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
hehe i bardzo dobrze :P:P bo bawisz sie z tym zlomem jak ja bawilem z kijkiem :P:P:P:P:P:P

Ty niedobry, ty!

A wiesz, w sumie to mógłbym zrobić tak: wymieniam teraz płytę główną na równie padniętą, tylko nieco inaczej, oddając za nią swój całkiem niezły telefon komórkowy. Robię blacharkę obudowy + lakierowanie w metaliku, w międzyczasie klęka jeszcze grafika i zasilanie, które zmieniam na nowe w przekonaniu, że przynajmniej wiem, co zostało zrobione. Wymieniam też pamięci, na używane od Jurka Adlera, bo Jurek to marka w mieście i nie wciśnie mi kichy więc zaoszczędzę. Na deser, w dniu zlotu w Lublinie fajczy mi się procesor, odpalam więc laptopa, który gaśnie bezpowrotnie, a po trzech miesiącach spędzonych w kafejkach sprzedaję całość za 1/5 kosztów. Całkiem nieźle jak na utopione 1500 zł.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wylane kondki sa zapewne efektem uszkodzenia zasilacza, lub nie mieszczacych sie w normie napiec, przynajmniej zazwyczaj tak sie konczy wkladanie badziewnego zasilacza.

Zasilacz jest bardzo waznym elementem...

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

A wiesz, w sumie to mógłbym zrobić tak: wymieniam teraz płytę główną na równie padniętą, tylko nieco inaczej, oddając za nią swój całkiem niezły telefon komórkowy. Robię blacharkę obudowy + lakierowanie w metaliku, w międzyczasie klęka jeszcze grafika i zasilanie, które zmieniam na nowe w przekonaniu, że przynajmniej wiem, co zostało zrobione. Wymieniam też pamięci, na używane od Jurka Adlera, bo Jurek to marka w mieście i nie wciśnie mi kichy więc zaoszczędzę. Na deser, w dniu zlotu w Lublinie fajczy mi się procesor, odpalam więc laptopa, który gaśnie bezpowrotnie, a po trzech miesiącach spędzonych w kafejkach sprzedaję całość za 1/5 kosztów. Całkiem nieźle jak na utopione 1500 zł.

Kruszyn trza Ci było zaczynać ? :lol:

Awaria płyty głównej jest awarią płyty głownej, wylane kondensatory świadczą o tym, żeby ja wywalić na śmietnik a nie reanimować drutem i lutownicą. Jeden już tak serce reanimował aż mu w drugim prąd padł.

Ja jak idę na dłużej, to biorę gazetę,

Uważaj bo w pewnym momencie będziesz homary wycinał [zlosnik]

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 48 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00