MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 1:35 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

moja ma ok 9 mies. albo i więcej - i nie widze potrzeby pozbawiania jej kobiecości

Juz czas, na dniach ;)

Ja jestem, od niedawna, szczesliwym posiadaczem trzech kotek. Nabylem je droga przypadku. Wracalem z pracy do domu i zobaczylem, ze pod dom podjezdza auto (mieszkam kolo szkoly), sadzilem, ze jak zwykle ktos wyrzuca, na lewo, smieci do kontenera przyszkolnego. Nic bardziej mylnego. Widzialem jak facet pokrecil sie wokol auta i pojechal. Po chwili zobaczylem trzy male (ale wieksze niz te na obrazku na gorze watku) kotki. Serce mi zmieklo i przygarnalem. Wszystkie trzy to kotki, samiczki, zaszczepione, odrobaczone(moja zasluga) i niesamowicie wariujace.

Dowiedzialem sie, ze w wieku okolo 7 miesiecy trzeba je wyczyscic (sterylizacja), a to moze byc przed lub po pierwszej ruji. Koszt okolo 110 pln od sztuki, ale weterek mowil, ze to trzy kotki, to zejdzie z ceny.

Jedza zarcie marketowe, raz lepsze, raz gorsze (czyt. tansze i drozsze) Dostarczaja wielu radosci wlascicielom. Ostatnio zakupiulem poziomnice ze wskaznikiem laserowym i to dopiero jest zrodlo radosci kiedy trzy male kotki biegaja za czerwonym punkcikiem :-)

Do tej pory hodowalem tylko pajaki, dwie sztuki, ptaszniki. Byly kompletnie bezproblemowe. Na koty sie zdecydowalem, bo po pierwszym dniu zobaczylem,z e nie potrzebuja wiekszej obslugi. Mieszkam na wsi wiec jak dorosna, to beda mialy gdzie szalec.

holy - zdecydowany nieamator zwierzat ;)

Tytuł:
kombatant

Forum Miua - jak najbardziej
Żwirek Eko Plus - jest ok, ja polecam ustawienie kowety blisko miski klozetowej, szybciej się sprżąta niż nosząc z pokoju. Używam zwykłej kowety fotograficznej.
Żarcie-zależnie od zasobności portfela, ale poniżej Whiskasa nie polecam. Podobno dobre żarcie powinieneś dać rade sam zjeść - a widziałem już jakiś produkt ze zmielonymi kośćmi.
Współpraca, przyjaźń i inne tam takie - kot woli być partnerem niż sługą. Traktuj go jak kumpla, który stracił umiejętność porozumiewania się Twoim językiem. Kumpla się nie tresuje, z kumplem się wpółpracuje. Kumpel ma swoje kaprysy, do których się przyzwyczajasz. Kumpel może wkórzyć, kara musi być bez pośrednio po winie, ten kumpel ma słabą pamięć. Kara jest czymś wyjątkowym, za częsta staje się tresurą.
Kup sobie w sklepie BHP rękawice spawalniczą, kot lubi walczyć. Pamiętaj że walczy po to by wygrać, więc nie wal nim od razu o ścianę bo to mu nie sprawi przyjemności.
Miłej zabawy.

Tytuł:
wiarus junior

master pisze:
moja ma ok 9 mies. albo i więcej - i nie widze potrzeby pozbawiania jej kobiecości :P Ja np nie zauważyłem "pierwszej rujki" ...

Kwestia podejścia. Widać to bardzo dobrze na przykładzie samochodów. Jeden wymienia olej co 10/15 tys. W skrzyni automatycznej co 60 - inny w silniku co 50-60, w automacie wcale. Jeden nie będzie widział potrzeby wymiany tłukących amortyzatorów i rozpadających się sworzni, inny natomiast wymieni je jak będzie trzeba. Oczywiście postawa, w której wszystko robi się na czas jest droższa i wymaga więcej zachodu - jednak z czasem procentuje.

Tak samo jest ze sterylizacją kotki. Nie masz ochoty pozbawiać jej kobiecości - ok, twoja sprawa. Jednak nie miej do kotki pretensji jak w pewnym momencie zacznie ci sikać na pościel, lub gdzieś tam poza kuwetą po mieszkaniu. A nawet jak nie zacznie, to zwykła statystyka wykazuje, że u Kotek niesterylizowanych w 95% rozwinie się rak macicy, a u tych, którym dodatkowo podawane są hormony antykoncepcyjne ... na 80% złośliwy rak sutka. Kotki niesterylizowane dożywają zazwyczaj 6-8 lat. Sterylizowane średnio 1,5 do 2 razy dłużej.

Twój wybór.... (tak samo jak z odpowiednim serwisowaniem gwiazdy)...

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Ok, dziś zaliczyłem zakupy, kupione prawie wszystko z wymienionych rzeczy. Pozostał jeszcze drapak, który raczej zrobię sam.
Kurdupel zdaje się być zadowolony, jedyny problem jaki pozostał to wszelki zabawki jakie dostaje kot, momentalnie są zabierane i rozszarpywane przez psa.. :lol:

Jak na moje oko jest po prostu kozak, gania po całym mieszkaniu i zaczepia psa mimo iż waży mniej od tego co ten zostawia co dzień na trawniku... [zlosnik] [zlosnik]

Jak dobrze pójdzie to jeszcze dziś szczepienia.

THX.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tytuł:
wiarus junior

no koty bywają czasem agresywne (i zdradliwe - nie to co wierny pies) - mnie dziś sierściuch ugryzł w nos ... no comment :)
Co do drapaka to nie jest potrzebny jak masz boazerie na ścianie - u mnie sobie wybrał(a) jedną listewkę i ją obdrapuje cały czas :) :)

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
wiarus junior

Ja mam boazerię a koty i tak drapią kanapę (nie drapią jej jak patrzę - skubane wiedzą, że im nie wolno).

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Dokladnie, moj to samo...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00