MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 12:18 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Nie ma zmiłuj dla pijanych za kółkiem, ale (a propos tego przypadku):

1. Policjant powinien się przedstawić itd. - nie wiem, jak innym, ale nie miałem przyjemności tego usłyszeć.
2. Podchodził do każdego bez słowa i podawał alkomat, a wszyscy dmuchali - nie sądzę, żeby komukolwiek zadał pytanie o zgodę na badanie.
3. Alkomat wyglądał jak zabawka (żadnych ustników itp.).
4. Jeśli był przypadkowym urządzeniem-zabawką, to być może prawidłowe wskazania pokazuje po kilku minutach przerwy między jednym a drugim dmuchaniem - tym samym mogło Ci się zebrać promili koleżeńskich.

Monter, myślę, że na Twoim miejscu odwołałbym się. Gdyby mi coś wykazało, to od razu zarządałbym badania krwi. Świadków na tak poważne zaniedbania proceduralne masz wielu. Kombinuj, bo niezależnie od utraty prawka i grzywny w papierach będziesz widniał jako przestępca.

Niezależnie od tego, jak się to skończy dla Ciebie, mam nadzieję, że to wydarzenie czegoś nauczy nie tylko Ciebie. Mnie również zdarzyło się nie być świętym na jednym ze zlotów i prowadzenie auta na drugi dzień podczas rajdu było jedną z głupszych rzeczy, jakie w życiu zrobiłem. Od tego czasu wiem, kiedy podziękować za piwo czy drinka.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Hej Pawel!
Nie bylo mnie na zlocie, probowalem sie kontaktowac przez gg, ale chyba ktos inny zajal juz Twoj nr... Cholernie mi przykro z powodu tego co sie stalo. Walcz chlopie jesli masz jakies mozliwosci.. Ja poleglem po roku walki z kochana Straza Wiejska z Wroclawia, po kilku sprawach sadowych na ktorych robia tylko idote z czlowieka. Ale nie ma sie co zalamywac, grunt to zebys odzyskal prawko! Pozdrawiam i zycze Ci powodzenia!!
Borys

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
swój chłop

[quote="Sebian"]Nie ma zmiłuj dla pijanych za kółkiem, ale (a propos tego przypadku):

1. Policjant powinien się przedstawić itd. - nie wiem, jak innym, ale nie miałem przyjemności tego usłyszeć.
2. Podchodził do każdego bez słowa i podawał alkomat, a wszyscy dmuchali - nie sądzę, żeby komukolwiek zadał pytanie o zgodę na badanie.
3. Alkomat wyglądał jak zabawka (żadnych ustników itp.).
4. Jeśli był przypadkowym urządzeniem-zabawką, to być może prawidłowe wskazania pokazuje po kilku minutach przerwy
Wszystko to jest nie istotne dla sprawy 0.4 promila.Na wymienione czynnosci mozna złozyc zazalenie i nic to nie zmieni w kwestii jazdy w stanie wskazującym.Skupic sie nalezy na tej sprawie.Kolumnaa. hmmmm zakladam ze gliniaz nie zatrzymal cię a podczas jazdy tylko kolumna stala a on szedl wzdlóż kolumny idawal komin do dmuchania?Tu jest wazny element porusznia sie pojazdu.Jakbys stal w kolumnie z wlączonym silnikiem a gliniaz podejdzie do ciebie i stwierdzi ze jestes wypity a nie widzial ze jechales i nie ma on na to swiadków jestes czysty tak wiec monter napisz dokładnie jak to było po kolei a coś ci ciekawego doradze ;)A ha czy zostales od razu przesłuchany w charakterze Sprawcy wykroczenia?To jest bardzo ważne.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
miejscu odwołałbym się. Gdyby mi coś wykazało, to od razu zarządałbym badania krwi. Świadków na tak poważne zaniedbania proceduralne masz wielu. Kombinuj, bo niezależnie od utraty prawka i grzywny w papierach będziesz widniał jako przestępca.

Otóż nie bo sprawa tyczy się wykroczenia a przestępstwo to występek i zbrodnia .....
Cytuj:
nie mg na l
chodziło ci o militr????
Cytuj:
Jezeli jedyne zrodło twojego utrzymania to zawodowy kierowca np kat C to mozesz ladnie poprosic aby zatrzymali ci tylko kat B bez C
poprosić śędziego możesz o wszystko nawet o psa przewodnika ale on ma takich przypadków na pęczki i pierwsze słysze żeby zabrał na B a zostawił na C - jak już czytasz te przepisy to zwróć uwagę na to że obligatoryjnie zabiera lejce bez względu na kategorie.....
Istniała możliwość zostawienia lejcy do momentu wniesieniua wniosku o ukaranie ( skazanie bez rozprawy) ale z tego co wiem jest już zapoźno.
CO do tych opcji co ich jest od cholery to też nie bardzo - i trzeba je wybierać z głową bo sąd to nie policjant i nie jedno w życiu widział

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Rozmawiałem ze znajomym policjantem i:
- taka akcja jaką zorganizowali jest dopuszczalna prawem, tak samo jak na zorganizowanych imprezach, czy w zakładzie pracy, idzie pies i bada jednego po drugim i zapisuje ew. nr auta. Tu można by jedynie wymagać o niego jakiś wyjaśnień przy tym badaniu.
- podany wynik Montera byłe prawie napewno w mg/ml, ponieważ od jakiegoś czasu wszystkie alkomaty są przerobione na normy europejskie i podają taki wynik - trzeba go przemnożyć przez 2,1 i wychodzi wynik w promilach - czyli 0,4x2,1=0,84 promila, a to już jest dość ładny wynik.

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Kubol mylisz się .......0,84 to nie jest wykroczenie a występek - czyli przestępstwo - nie ma mandatu( a dostał) a Monter trafił by przed sąd 24h a nie przed grodzki....no i sam zaiteresowany napisał że 0,4 promila

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pawel mial 0.25mg/l to tak dla jasności. A co do tego czy byl w aucie to: nie - stal przy innych autach i palil papierosa więc nikt nie widzial jak prowadzi swoje autko.

pozdrawiam
Ixes

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

ixes pisze:
nie - stal przy innych autach i palil papierosa więc nikt nie widzial jak prowadzi swoje autko.
pozdrawiam
Ixes

palenie nie było mądre. w pracy używam alkomatu - zabawki.
po papierosie wskazuje na spożycie mimo że gość czysty jak łza...

opieraj linie obrony na ateście alkomatu i braku badania krwi...

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Generalnie jakby sie sprawa Montera nie skończyła my jako zarząd klubu napiszemy skarge do KWP na Panów z Polickiej policji z takimi zarzutami:

1. Zmiana trasy kolumny w międzynarodowej imprezie. Trasa była zatwierdzona przez KWP, KMP Szczecin i KPP Police. Trasa przejazdu była umieszczana w mediach i mogli na nas czekać widzowie w Policach ale sie nie doczekali :(
Facet zrobił samowolke a o ile wiem w takiej isntytucji jak Policja obowiązuje dryl i podwładność.

2. Facet nie miał pojęcia o prowadzeniu kolumny jechał ponad 60 km/h a co za tym idzie ostatnie wozy w kolumnie musiały czasami jechać ponad 100 aby utrzymać ciągłość kolumny. Na uwagi Colosa żeby zwolnił powiedział że to bez sensu i ze to niemożliwe aby przy 60 po wioskach kolumna sie porwała a tak sie stało na końcu dodał że nie ma czasu.
O mało co nie spowodował wypadków. Zupełny brak wyobraźni i profesjonalizmu.

3. Facet był niegrzeczny, opryskliwy i niekontaktowy - nikt nie pamięta jak sie nazywa bo chyba nawet sie nie przedstawił.

4. Zatrzymał jadącą kolumne w lesie na wąskiej drodze gdzie inne auta nie miały szans sie wyminąć - następny akt braku wyobraźni.

5. Spowodował opóźnienie imrezy na Szymanowskiego o jakieś 40 minut i tyle też musieli czekać Policjanci ze Szczecina na kolumne - musiałem ich potem przepraszać.

Takie będą główne zarzuty na "zakompleksionego wioskowego szeryfa" bo inaczej tego nazwać nie można.

Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

z tego co sie dowiedzialem od znajomego z drogowki, to trzeba byloby sie jednak odwolac od Sadu Grodzkiego i bedzie normalna rozprawa gdzie nie udowodni sie Monterowi, ze kierowal pod wplywem alkoholu, bo jednak kontrola miala miejsce na postoju i kierujacego nie bylo w aucie, auto nie pracowalo - wiec ciezko dowiecs tego, ze zlapali na jezdzie pod wplywem alkoholu

a co do skargi na wiejskiego szeryfa to zgadzam sie, niech bedzie jakis wydzwiek jego kozactwa i bohaterstwa, pewnie dzieki temu czynowi uratowal gromadke dzieci na wiejskiej drodze

nie popieram jazdy na "podwojnym gazie" i gdyby Pawel na to wskazywal to sam dalbym mu kopa w dupsko by wysiadl z auta, jechalem tuz za nim

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Mojo, przecież ja nigdzie nie napisałem, że to występek czy wykroczenie...
Generalnie, tak jak mi mówił policjant takie akcje są dopuszczalne, szkoda tylko ze Paweł nie zaprzeczył, (jak mówicie), ze prowadził i wręcz powiedział ze prowadził...

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Cytuj:
Mojo, przecież ja nigdzie nie napisałem, że to występek czy wykroczenie...
Generalnie, tak jak mi mówił policjant takie akcje są dopuszczalne, szkoda tylko ze Paweł nie zaprzeczył, (jak mówicie), ze prowadził i wręcz powiedział ze prowadził...

Ja wiem ale to ma bardzo istotne znaczenie - bo mając 0,84 promila to będzie występek - zawsze ( czyli przestępstwo)a mając 0,4 to będzie tylko wykroczenie a co za tym idzie inne konskwencje....inny wymiar kary , itp
Dla prawnika to jakby pomylić benzyne z dieslem dlatego proszę o przymykanie oka [oczko] na mój formalizm

Ostatnio zmieniony śr maja 30, 2007 10:09 am przez mojojojo13, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Hallloooooo.....

Miałem 0,21 mg/l a po 10 min 20mg/l czyli ok 0,4 promila :-?
powyżej 0,5 promila byłbym zziobrowany przed 24 godzinnym sądem!

Na rozwiaząnie czekamy - z doswiadzenia wiemy, że sady w Szczecinie działają bardzo powoli.

Z wstepnych analiz wynika, że chyba najbardziej odpowiednim postępowaniem będzie proszenie o łagodniejszy wymiar kary ( może sami obniżą bo tak mnie doszły słuchy( łagodny sędzia))

Pienienie się przed sądem może trwać dłużej niż nawet te 10 m-cy a dojazdy i prawnicy, rzeczoznawcy, świadkowie, stres.- wynik nie gwarantowany nawet w 50%!!!!

Słuzbowo: Za tą kasę chyba bardziej opłaci mi się zatrudnić kierowcę i jak lepper być wożonym - trochę to ignorancko brzmi, ale per saldo wyjdzie na to samo.
W czasie podróży mogę wykonywać inną pracę, która odwlekana była na wieczory w hotelach. W piatek przed zlotem daliśmy ogłoszenie o pracę i nasz przyszły pracownik i tak by musiał ze mną jeździć abym mógł go wyszkolić.

Prywatnie: Narazie kupiłem sobie gumy niccorette i rzucam palenie. Trzeba wyjąć rower z garażu [zlosnik] , aby móc sie wydostać z mojej wsi do cywilizacji. Myślałem o skuterze ale niestety nie mogę też.

P.S. cały czas jestem w kontakcie z osobami, które mogą pomóc i czekamy. Najlepiej jakby był juz wyrok to będzie można planować.

Dziś zakupiłem sobie alkomat :)

Pozdrawiam was gorąco

Tytuł:
wiarus senior

Monter pisze:
Trzeba wyjąć rower z garażu

nie chcę cię straszyć ale na zarządzenie mistrza Zbyszka Z. przeczytają ci:
"zakaz prowadzenia wszystkich pojazdów mechanicznych i rowerów na okres:..."

tak to wygląda od około pół roku. w rozważaniach czysto teoretycznych doszliśmy do wniosku że hulajnoga przejdzie u naszej władzy.
pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sokol pisze:
nie chcę cię straszyć ale na zarządzenie mistrza Zbyszka Z. przeczytają ci:
"zakaz prowadzenia wszystkich pojazdów mechanicznych i rowerów na okres:..."

tak to wygląda od około pół roku. w rozważaniach czysto teoretycznych doszliśmy do wniosku że hulajnoga przejdzie u naszej władzy.
pozdrawiam

No to by była paranoja gdyby cos takiego dodali .....
:-? Bo w tym momencie mam areszt domowy :(

pzdr.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 90 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00