MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 25, 2025 12:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

buckswizz pisze:
przylączajac sie do dyskusji powiem ze sam mialem Tdi i silnik jest niezawodny,jednakze jest delikatny,bo latwo go przegrzac i wtedy zaczynaja sie problemy,a zawieszenie w VW jak na polskie drogi jest w sam raz srednio co 6 tys do wymialny koncówka drozka i odbój w którym z amortyzatorów
moim skromnym zdaniem TDI VW to najlepszy i najbardziej wydajny silnik o wzglednie malej(1,9 , 2,5) pojemnosci,na rynku

1,9 ok - ale nie 2,5TDi
Znajomy w tamtym tygodniu sprzedał Audi B4 1.9TDI z przebiegiem 680k na liczniku - silnik ekspoloatowany zgodnie z zaleceniami - najdziwniejsze jest to że nie wykazaywał objawów zużycia , a chodził jak te śliczne TDI z przebiegami do 200k oferowane w Polsce ;)

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

jasne ,jezeli byl przyzwoicie eksploatowany i nie mial przedmuchów co byloby efektem przegrzania nie mial prawa zachowywac sie inaczej...

"litr benzyny wlej do żył żebys zły i twardy był"

Tytuł:
swój chłop

A moja kosiarka ma 12 lat silnik 2T 3,5 kM, bez remontu i ma już ponad 1000 roboczogodzin na budziku :D

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Glowe sobie daje uciac ze gdybysmy dzis kupili nowego 124 (gdyby je robili) i zaczeli go ganiac po Polsce robiac w rok 40-50 tys km tez by wiele z jego czesci w zawieszeniu sie poddalo!

NO wlasnie nie. Mialem w rodzinie dwa BMW e36 (jedno nadal użytkuje, ale ma małe przebiegi). Poprzednim jezdzil ojciec, praktycznie od nowosci (kupil jak mialo ze niecaly tyś na liczniku ;-), niemiec wyjechal z salonu i mial dzwona). Pierwszy raz zawieche ruszał (łącznie z amortyzatorami) jak przebieg byl ok 300 tyś. To jeszcze bylo porządne auto. Teraz mamy jedno E46 z 2005r. i buda jest wykonana jak wydmuszka, strach sie o maske oprzec zeby nie wgiac ;/, ale rodzice sa zachwyceni [zlosnik] niech żyja w neiswiadomosci.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

And6412...wiesz o tym ze grubosc blachy wcale nie swiadczy o bezpieczenstwie auta...sa jeszcze strefy zgniotu, uzyte materialy pod blacha dzis tworzaca tylko design...

....yyy to jeszcze tam byly amortyzatory po 300 tys km??? ;) [zlosnik]...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
E46 z 2005r. i buda jest wykonana jak wydmuszka, strach sie o maske oprzec zeby nie wgiac ;/, ale rodzice sa zachwyceni [zlosnik] niech żyja w neiswiadomosci.

And a słyszałes o czyms takim jak test na bepieczensto potracenia pieszych ??? maska musi byc miekka zeby podczas potracenia pieszego stało mu sie jak najmniej szkody [oczko] Np orurowanie przodu w terenowkach tez jest zabronione ztych samych wzglegow.Pewnie ze da sie zrobic auto tak twarde jak 123 gdzie maski reka nie ruszysz ale to nie o to chodzi w dzisiajszych czasach...

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

Znam jedną Nubirę która zbliża się do 500 tys. km i nadal jeździ (co ciekawe od kilku lat wyłącznie na LPG - wogóle bez zbiornika benzyny).
U nas w firmie służbowe Nexie mają coś koło 400 tys. przebiegu.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
and6412 pisze:
E46 z 2005r. i buda jest wykonana jak wydmuszka, strach sie o maske oprzec zeby nie wgiac ;/, ale rodzice sa zachwyceni [zlosnik] niech żyja w neiswiadomosci.

And a słyszałes o czyms takim jak test na bepieczensto potracenia pieszych ??? maska musi byc miekka zeby podczas potracenia pieszego stało mu sie jak najmniej szkody [oczko] Np orurowanie przodu w terenowkach tez jest zabronione ztych samych wzglegow.Pewnie ze da sie zrobic auto tak twarde jak 123 gdzie maski reka nie ruszysz ale to nie o to chodzi w dzisiajszych czasach...

Acha i szkła reflektorów są zrobione z .... plastiku ;-) (podobno z tego samego powodu) Ciekawe jak beda swiecily za 5 lat jak sie troche "wypiaskuja"

A co do bezpieczenstwa to ja tego nei neguje, wiem poprostu że porównanie jakosci e36 z e46 ukazuje przepaść ;-).

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

and6412 pisze:
MERCEDES 4 EVER pisze:
and6412 pisze:

Acha i szkła reflektorów są zrobione z .... plastiku ;-) (podobno z tego samego powodu) Ciekawe jak beda swiecily za 5 lat jak sie troche "wypiaskuja"

A co do bezpieczenstwa to ja tego nei neguje, wiem poprostu że porównanie jakosci e36 z e46 ukazuje przepaść ;-).

no własnie ta przepasc jest ze wzgledu na bezpieczenstwo.Plastikowe relfektory to zadna nowosc bo juz od około 95 roku w wielu autach-wytrzymyja ze 10 lat i wymienia się -jaki problem????? Stac na E 46 to i stac na na nowe Lampy -zreszta juz po 5 latach bedą do niczego bo od ciagłej jazdy na swiatłach plastik sciemnieje-tak jak by od srodka był zadymiony

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
swój chłop

witam,czytam ten wątek i stwierdzic moge po własnych przygodach z passatem TDI,auto miało 450tyś km,jeżdzić owszem jeżdziło ale jak,zawieszenie swoją drogą (polskie drogi czynią cuda),ale motor juz sie kończył,autkiem od nowości jeżdziła moja koleżanka(dobry driver jak na kobiete)i latał polska niemcy 2-3 razy w miesiącu,jak go kupowałem od niej to pomyślałem że że autko po trasie to i dużo w dupe nie dostało(oczywiście przestrzegała zasad jazdy turbo dieslem)nie uwierze że bez żadnej ingerencji w motor i jego osprzęt autem z grupy VW z silnikiem tdi da się osiągnąć taki przebieg,ja wymieniłem(2przepływki,2 termostaty,intercooler,turbosprężarke,robiłem przylgnie na wale,nastawnik na pompie,pare czujników,i po wymianie tych rzeczy auto wraz niechodziło tak jak powinno(głośno klepał itp,)pompiarz i serwis powiedzieli że tak już musi być.moim zdaniem nie możliwe,a nawet jak to tylko jedna skoda,a nasze MB to praktycznie każdy tyle przejedzie,i to pewnie dopiero półmetek będzie.pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wg statystyk ADAC z 1982 roku, przeciętny przebieg W123 200D w czasie pierwszej awarii (tzn. unieruchomienia samochodu z przyczyn technicznych) wynosił 852.777 km ! I jest to fakt niepodważalny, którego nie kwestionuje nikt !!! Nawet nasi wrogowie

w marzeniach: W112 300SEL

Tytuł: 1
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Wg statystyk ADAC z 1982 roku, przeciętny przebieg W123 200D w czasie pierwszej awarii (tzn. unieruchomienia samochodu z przyczyn technicznych) wynosił 852.777 km ! I jest to fakt niepodważalny, którego nie kwestionuje nikt !!! Nawet nasi wrogowie

Nie chce mi się wierzyć, że tak wcześnie. Chyba jakieś nieserwisowane sztuki.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cos do kitu te badania ADAC,
852 tys km, po 6 latach i to wynik sredni?
daje to rocznie 142 tys km... Cos za duzo.
Nie twierdze, ze to niemozliwe, ale na pewno nie bedzie to regula.

Moze 852 km? Ale to troche za malo.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Może te badania były z 92 roku - tak to by było wiarygodne.....

Bo jesli w 82' gwiazdy miałyby srednio 850kkm to raczej żadna by nie przeżyła do naszych czasów, albo jedna by miała z 10.000.000 km a druga 20.000.

I tak są najlepsze ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
No cóż... http://www.volvoclub.org.uk/press/relea ... sary.shtml

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00