MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 27, 2025 9:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Martini pisze:
Bo pasy to było tak, że w swoim miejscu zamieszkania można było jeździć bez zapiętych (lata 80 chyba)

W 80-tych to nie było nakazu. Wolna amerykanka.

A co do wyczucia to oczywiście masz rację. Z tym, że sporo osób tego wyczucia nie ma i dlatego są zakazy, nakazy i rozporządzenia. Nie jesteśmy Narodem zdyscyplinowanym, nam nie można niczego sugerować. My musimy mieć "bumagę" i poczucie nieuchronności kary. Niestety. A co do czytania mapy - to już jest chyba zabronione :) Tak samo jak makijaż :):)

BTW - całkiem niedawno Auto Świat (chyba) robił test urządzeń pokładowych we współczesnych samochodach i za pomocą specjalnego urządzenia mierzono ile czasu kierowca ma odwrócony wzrok od drogi przy teoretycznie prostych czynnościach, jak obsługa radia, wentylacji, klimy, navi itp. Wyniki były zatrważające. "Wygrywał" z tego co pamiętam i-drive [hehe]

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Student pisze:
Nilovitz pisze:
Palenie tytoniu lub spożywanie pokarmów w czasie jazdy przez kierującego przewożącego osobę pojazdem silnikowym oraz korzystania podczas jazdy z telefonu wymagającego trzymania słuchawki lub mikrofonu w ręku
jest zabronione

Ten fragment zacytowany przez Ciebie to jest artykuł 63 Prawa o ruchu drogowym? Bo jeżeli tak to jego pełne brzmienie jest następujące:
Cytuj:
5. Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub
spożywania pokarmów w czasie jazdy. Nie dotyczy to kierującego samochodem ciężarowym, który
przewozi osobę w kabinie kierowcy, i kierującego samochodem osobowym, z wyjątkiem taksówki.

A swoją drogą to bardziej absorbujące jest ustawianie coraz bardziej skomplikowanych systemów audio. Na upartego to wszystko powinno być zabronione... ustawianie nawiewów, temperatury powietrza. No a już majstrowanie drążkiem zmiany biegów to już zakrawa o igranie ze śmiercią!!!!

czy musze wszystko cytowac zgodnie z litera prawa? oczywiscie ,ze nie !

nie zapominaj, ze nie wszystko musi byc wlasciwie (identycznie) interpretowane przez dwie rozne osoby, a skoro zdania sa rozne, to rozstrzygniecie ma swoje zakonczenie w sądzie (pewnych spraw nie trzeba pisac by rozumiec, jak to sedzia moze ujac... to moja swoboda ocena zgodne z zasadami wiedzy i doswiadczenia zyciowego - dot. rowniez wyprzedzania)

czy moze ktos chce cos jeszcze madrego powiedziec? [zlosnik] ;-)

w.shit

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Ostatnio zmieniony wt lut 27, 2007 2:35 pm przez Nilovitz, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
Czy moze ktos chce cos jeszcze madrego powiedziec?

Czekamy cały czas aż Ty wykorzystasz swoją szansę. ;p

Pozdrawiam,

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Bukol pisze:

Ale z którą jej częścią? Można prosić o cytat?

Nie nie mozna! ;-)

ps. Skrzynie manualne tez zajmuja jedna reke wiec powinny byc zakazane ;-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

harrier pisze:
Czekamy cały czas aż Ty wykorzystasz swoją szansę.

Tyle, ze tutaj tej mądrości raczej bym się nie doszukiwał [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Nilovitz pisze:
czy musze wszystko cytowac zgodnie z litera prawa? oczywiscie ,ze nie !

Oczywiście, że nie, ale zapomniałeś o drobnym szczególe - ten przepis nie dotyczy ok. 90% z nas [oczko] <br>Dodano po 1 minutach.:<br>
Martini pisze:
Bo pasy to było tak, że w swoim miejscu zamieszkania można było jeździć bez zapiętych (lata 80 chyba)

Co prawda nie jestem kronikarzem przepisów ruchu drogowego, ale coś mi świta, że kiedyś był nakaz zapinania pasów poza obszarem zabudowanym, a nie miejscem zamieszkania.... [oczko]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Przepraszam, że pytam ale o jakie palenie w samochodzie chodzi? Nie jestem zorientowany bo lekarz zabronił mi oglądać TV, słuchać radia i czytać gazety ze względu na wymioty lub nagłe wybuchy smiechu. Mówię tu oczywiście o polskich mediach. Osobiście mam gdzieś te wszystkie zakazy. Pasy też mam zapięte. Zapinam, siadam i powiem szczerze, że wcale mnie w plecy nie uwierają.
Pozdrawiam.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Moim zdaniem większe zagrożenie sprawia stan polskich dróg niż palenie w aucie. Mój łojciec miał kiedyś zaświadczenie od lekarza (lewe:P) ze pasów zapinać nie może bo ma jakąś tam chorobe (zawiła nazwa jakaś chyptrotata... coś tam ble ble:P) i milicja...o przepraszam a zresztą to tylko nazwa, nie czepiała sie [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 1231765
Witam. Jestem za a nawet przeciw. Kierowca jedzie dajmy na to to 9h i ma prawo sobie zapalić jeśli uważa. Niech jeszcze wprowadz zakaz picia :evil: lato gorąco w samochodzi - nie każde auto ma klime. a tu nie można się nawet zwykłej wody napić śmiech. A tak apropo jestem nie palący i w moim samochodzie nikt nie będzie palił :lol:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

i- drive wygrał? super! nastepnym nakazem ustawowym bedzie montaz i- driva na dodatek na własny koszt a przetarg wygra jedna firma w kraju i bedzie kosić kase :cry: dosyć! mam totalnie w d....pie tą bandę kretynów z wiejskiej i chociaz głosowałem to już więcej nie będe , mam dość robienia z ludzi kretynów do potęgi, paliłem w samochodzie , pale i bede palił, bo mnie to nie rozprasza i nie przeszkadza i sie nie rozbijam , jeżdże jak znaki przykazały , i won mi z navi z auta bo ostatnio jakiś głąb mało co mi nie przydzwonił w zadek bo sie zapatrzył na swój super gadżecik za cięzkie tysiaki bo se musiał trase sprawdzić ( numery z chorzowa , a było to w bytomiu )mógł sobie tramwajem pojechac jak nie zna swojej własnej okolicy :evil: howgh

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus junior

Szanowni Państwo,
kilku kolegów przytacza jako przykład na poparcie tezy o konieczności istnienia możliwości zajarania w samochodzie los kierowcy jadącego bez przerwy 9 godzin. Ciekawe, czy taki koleś nie sika też przez 9 godzin...
Przykładowy kierowca to jednocześnie osioł i porencjalny sprawca wypadku. Jest on przez własny upór i głupotę: zmęczony, mniej sprawny, ma opóźniony refleks i łatwo przez to może doprowadzić do wypadku. W zasadzie, co jakiś czas kierowca powinien się zatrzymać, "rozprostować kości", odpocząć, a jak trzeba to i zajarać. Może wtedy byłoby mniej jatek z TIR'em lub "białym amokiem" w roli głównej?
Pozdrawia Leopold

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Numer GG: 4141125
mycha pisze:
mógł sobie tramwajem pojechac jak nie zna swojej własnej okolicy

Dobre! Doskonałe! [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mycha pisze:
dosyć! mam totalnie w d....pie tą bandę kretynów z wiejskiej i chociaz głosowałem to już więcej nie będe , mam dość robienia z ludzi kretynów do potęgi, paliłem w samochodzie , pale i bede palił, bo mnie to nie rozprasza i nie przeszkadza i sie nie rozbijam , jeżdże jak znaki przykazały

Konkretna wypowiedź. Masz u mnie kolego duże [pub]
Pozdrawiam.

Tytuł:
wiarus senior

Po 4,5 godzinach jazdy kierowca musi zrobić obowiązkowo przerwę 45 minut a po następnych 4,5 h 9 h .
Od kwietnia zmieniają się przepisy i zgodnie z konwencją AETR na terenie całej UE czas jazdy i czas pracy kierowcy ( to dwa różne pojęcia ) będzie jeszcze skrócony .

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Student pisze:
5. Kierującemu pojazdem silnikowym, który przewozi osobę, zabrania się palenia tytoniu lub
spożywania pokarmów w czasie jazdy.

palenia LUB jedzenia, czyli palenie I jedzenie jest dozwolone :)

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 68 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00