Grakoz pisze:
Nie, mam 23 a napisałem 15 bo tyle lat temu powstał pomysł zbudowania obwodnicy Augustowa a związane to było z narastającym wciąż ruchem pojazdów ciężkich przez moje miasto.
Jako potomek mieszkanki Augustowa, spedzam tam co roku miesiac wakacji od niemal urodzenia ;)
Ruch ciezki owszem narastal, ale byl bardziej uciazliwy, jak przez Plac Janka Krasickeigo (obecnie Zygmunta Augusta) jezdzily samochody, autobusy i ciezarowki (TIRow nie bylo). Potem porobily sie uliczki jednokierunkowe, az w koncu rynek zamknieto dla ruchu kolowego.
Ciezarowki smigaly tylem miasta, ul. Srodmiescie zostala odciazona, takze transport kompletnie nie przeszkadza w dotarciu na Plaze Miejska, Cmentarz, czy jednego z 3 kosciolow.
Grakoz pisze:
Na dzień dzisiejszy przez moje miasto przelewa się nieustająca fala ponad 20 tys pojazdów, połowa to transport ciężki, reszta to autobusy i osobówki. Mamy w mieście kilka newralgicznych punktów, w których aby przejść przez ulicę często trzeba czekać po kilka minut (mój rekord to 9). Podczas wakacji ruch wzrasta ponieważ zwiększa się liczba autobusów i osobówek. Pracuję na stacji benzynowej, wiele razy byłem pytany przez turystów jak to możliwe, że przez turystyczne miasto przewala się tyle pojazdów. Ludzie są zdziwieni, że nic w tej sprawie nie zostało jeszcze zrobione. A co ja mam im odpowiedzieć.
Pracujesz na Orlenie u wylotu na Elk? To jest centralne skrzyzowanie, skad rozjezdza sie w 3 roznych waznych kierunkach. Od czasow wprowadzenia ronda, mam wrazenie, ze jest gorzej, nizby zamontowano swiatla...
TIRy przez miasto przelatuja glownie przy mlynie i porcie Zeglugi. Potem jest ladna dwupasmowka.
Grakoz pisze:
Co do przebiegu obwodnicy. Osobiście jest mi już wszystko jedno, którędy ona ma przebiegać. Rozumiem, że wariant przez dolinę rospudy jest najgorszym z możliwych ale pytam się was, ekologów i innych ludzi mocno przejętych budową obwodnicy mojego miasta gdzie byliście 10 lat temu kiedy wytyczano trasę obwodnicy.
Jak wspominalem, jestem w Augustowie co roku, jezdze na Gola Zoske, czy inne kapieliska, ktorych jest multum. I twierdze, ze ruch, ktory sie tam odbywa, jest totalnie malutki w porownainu do tego, ktory przewala sie przez Gdansk codziennie od wjazdu ze strony Warszawy. Korki, zwezenia i totalnie bezmyslnie rozwiazana sygnalizacja swietlna. 9 minut czekania na przejscie na druga strone? Niemalze norma.
Ruch rosnie, przejscie graniczne w rozkwicie, nie masz sie czemu dziwic. Na pocztaku lat 90-tych w Augustowie ile bylo samochodow na mieszkanca, a ile jest teraz? Rondo na koncu ul. Srodmiescie (obecnie 3 Maja) winno byc zmienione na swiatla i dobrze rozplanowane pasy. Bo siedzac nieopodal w parku, zamiast cieszyc sie przyroda, sluchasz przelatujacy transport...
Obwodnice mozna poprowadzic poza Augustowe i poza Rospuda. Miasto zwolini tempa i... powoli zamknie sie w sobie, bo nie bedzie juz na szlaku. Jesli tego pragniesz, tego Ci zycze.
Dolina Rospudy , Puszcza i lasy sa najwazniejszym atutem przetragowym dla zagranicznych wczasowiczow, ktorzy chca zobaczyc prawidzwa nature. Totalna dzicz, nieuregulowane rzeki i jeziora. Zaczaic sie na jakiegos ptaszka. Stad jesli mozna oszczedzic Doline, chcialbym, zeby tak sie stalo.
Polski Fiat 125p 1968 1300cc
Opel Olympia-Rekord B 1966 17ooL
o-----------------------------------o