MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:46 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja również zaproponuje Tobie : abyś przyjrzał się zestawowi Logitecha 5100 coś. Kosztuje niezmiennie od kilku lat ok 1300- 1500 zł. Ma certifikat THX- ale to moze raczej chwyt niz atut :-?
Mam takowy i jestem bardzo zadowolony - ma wiele podstawowych funkcji które się Tobie przydadzą i brak funkcji, które tylko pogrubiają instr. obsługi. Bardzo prosta i przejrzysta obsługa.

Łatwe do montażu i ukrycia estetyczne głośniki przedznie, tylne i centralny no i mocny subwoofer o sporej mocy - do pokoju ok 30 m kw wystarczy. Zestaw ten zyskał duże uznanie w klasie niższej półki.
oczywiście ma procesor DSP, także TVN 24 mozesz posłuchać w pseudo 5.1 [zlosnik] .... jak i inne telewizje.

Moim skromnym zdaniem bije on na głowę większość zestawów za 2.000 zł.

Zestaw gra bardzo dynamicznie i potrafi wiele.
Ma tez wady jak każdy: Satelitki muszą być dość dokładnie ustawione w strone słuchaczy... Ale ogólnie polecam bo zestaw jest dobry za rozsądną cenę. ( oczywiście nie profesjonalny )

gibber pisze:
2 glosniki Bang&Olufsen Beovox 2400 45W. Zestaw kosztowal mnie w sumie jakies 600 zl + 100 zl kable

:o Toż to jakaś promocja! Nie myślałem, żę w bang&olufsen można coś kupić poniżej 3000 zł [zlosnik]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Monter pisze:
gibber pisze:
2 glosniki Bang&Olufsen Beovox 2400 45W. Zestaw kosztowal mnie w sumie jakies 600 zl + 100 zl kable

:o Toż to jakaś promocja! Nie myślałem, żę w bang&olufsen można coś kupić poniżej 3000 zł [zlosnik]

Heh, nie zauważyłeś, że Gibber wspominał, że to używany sprzęt... zresztą te kolumny wychodziły w czasach produkcji W114/115.
Bang robi fajne sprzęty, i słuchowo i wizyjnie [zlosnikz] Te jego telewizory....
Będąc na wycieczce po muzeach Mercedesa jesienią z kolega Edem w Mannheim zauważyliśmy promocję w sklepei B&O. Super płaski telewizor przeceniony z 9000 euro na 7000 euro (a wcale za dużo tych cali na przekoątnej nie było [zlosnik] ). Edo oczywiście od razu do sklepu, zażyczył sobie projekcji i odsłuchu [zlosnikz] [zlosnikz] . Nie kupił, bo pewnie taki już ma [zlosnikz] [zlosnikz] [zlosnikz] [zlosnikz]

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dokladnie. Beovox 2400 byly produkowane w latach 60/70, coz, ciagle sa to dobre glosniki, te maja nawet oryginalna mate przeciwkurzowa i rzepy. Oprucz tego membrany tez wygladaja na oszczedzane. Wzmacniacz Onkyo moze byc kilka lat mlodszy od mojego samochodu. To pokazuje, ze za dobra cene mozna wyszarpac uzywany zestaw, ktory nawet dzisial cieszy oko, uszy i ego wlasciciela.

Obecnie: FF '07 1.6 TDCi - też się kula ;)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kubol pisze:
Super płaski telewizor przeceniony z 9000 euro na 7000 euro

Mój brat był w ich salonie w Poznaniu i rozgladajac się za sprzętem podszedł do głosników komputerowych - fajne pomyślał....
uprzejma Pani wyraźnie stwierdziła, iz jest to niski model o czym moze świadczyć cena 3.500 zł i lepiej obejrzeć o tych tutaj ot 8.000 zł!! [zlosnik]

kubol pisze:
(a wcale za dużo tych cali na przekoątnej nie było ).

Te głosniki tez nie powalały... :lol:

Ale z drugiej strony mój kooperant z Belgii zakupił zestawy kompletne kina domowego do apartamentów i podobno sprzęt jest niesamowity pod każdym względem. :o

Pozdrawiam
P.S. Podobno mój odpowiednik w Dani ma znajomego w fabryce i może on załtwić zniżkę pracowniczą jakieś 40%!!!!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Ja tez jestem zdania, ze podstawa to glosniki - warto zaczac od porzadnych kolumn stereo i powoli rozwijac zestaw. Takie badziewie z allegro bedzie dudnilo a nie gralo. Umow sie w jakims dobrym sklepie HiFi ktory ma wygluszone pomieszczenie do testow na odsluch kilku glosnikow stereo (od zaczynajac najtanszych jakie maja) i zobaczysz jakie sa roznice. Ja bylem napalony na B&W 603 albo Kefy Q5 ale jak ich posluchalem to po 10min mialem bol glowy (niestety metalowe gwizdki bo narod lubi jak glosno cyka). Ale jak uslyszalem male i niepozorne Avance Dana 680 (chyba) to sie nogi podemna ugiely jak pieknie mozna odtworzyc przestrzen i przy tym miec czysciutkie i nedenerwujace wysokie tony. Niestety kolumny nie zdolaly by wypelnic mojego pokoju (za male). Nastepnie byly B&O ale po Avancach nie mogly niczym zaimponowac. Sprzedajacy po wysaluchaniu moich komentarzy odnosnie odluchanego sprzetu stanowczo odradzil Wharfedali, twierdzac ze to "cykanie dla mas". A ze sklepu wyszedlem z Celestionami - nie bylo to to ale, ze budrzet ograniczony to byl najlepszy kompromis jakosci do ceny... kolumny o ktorych nigdy wczesniej nie slyszalem i pewnie czesniej jak bym nie posluchal to bym nawet na nie nie popatrzyl...

ps. sprzedajacy byl bardzo zaskoczony ale mile, ze mi sie nie spodobalo metaliczne cykanie gwizdkow w Kefach, bo nawet z wygladu widac, ze slucham "mocnego uderzenia"

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
A ze sklepu wyszedlem z Celestionami

Moglbys cos wiecej napisac o nich? Gdzie kupiles, model, cena? Ja raczej bede uzupelnial zestaw o Quadrale co by sie kolorem nie roznily :) , ale ostatnio znajomy mnie prosil o mala pomoc w doborze audio, wspomnial o Celestionach, a ja o nich tylko raz w zyciu slyszalem. Jakbys mogl troche rozwinac temat, to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

beet pisze:
TReneR pisze:
A ze sklepu wyszedlem z Celestionami

Moglbys cos wiecej napisac o nich? Gdzie kupiles, model, cena? Ja raczej bede uzupelnial zestaw o Quadrale co by sie kolorem nie roznily :) , ale ostatnio znajomy mnie prosil o mala pomoc w doborze audio, wspomnial o Celestionach, a ja o nich tylko raz w zyciu slyszalem. Jakbys mogl troche rozwinac temat, to bylbym wdzieczny.

Pozdrawiam

Kupilem w Katowicach ale nazwy sklepu nie pamietam... maja wlasny pokoj odsluchowy i bez problemu sie umawiaja na odsluchy. Sa to F38 - spore paki ale mam pokuj ~35m2 wiec potrzebowalem czegos wiekszego.
Mam komplet 5.0 - tyly sa baaardzo duze jak na tyly - niektorzy by powiedzieli, ze nawet spore jak na frony ;-). Frontami na poczatku nie bylem bardzo zachwycony ale po paru tygodniach jak sie "wygrzaly" to niemoglem sie juz oderwac - znajomemu co ma Cantony nie raz szczeka opadla. Cecha szczegolna F38 jest znakomite pokrycie centrum sceny praktycznie zbedny staje sie central (w dialogach sie przydaje). No a przedewszystkim nie jest to jedynie zestaw kina domowego ale kolumny naprawde swietnie spisuja sie w stereo.
Paczki niestety sa produkowane i montowane w Chinach ale z zewnatrz sa porzadnie wykonczone - gorzej w srodku - radze na poczatek rozkrecic i wymienic przynajmniej okablowanie wewnetrzne i jezeli to mozliwe kondensatory w zwrotnicach. Ja w swojej centralnej mialem ordynare zwarcie ktore sfajczylo mi koncowke mocy.

Ogolnie polecam - sam jestem bardzo zadowolony.

ps. http://www.audio.com.pl/news/new3.php
http://www.audiocenter.pl/testy/celestion_kd.pdf

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

odnosnie kolumn do kina domowego polecam Tonsile Bolero 200W miałem świetnie grały. Do tego dwie małe satelitki i głosnik centralny i byłem zadowolony z dźwięku. pozdrawiam :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Od ostatniego wpisu mineło trochę czasu więc pewnie niektórzy z Was w miedzyczasie przerabiali temat a i wiele na runku mogło się zmienić.

Zamierzam zakupić nowy sprzęt do oglądania i słuchania.
Telewizor zamierzam kupić SHARP 32".
I nie wiem jaki zestaw audio dokupić do tego TV.
Zdecydowanie bliżej jest mi do jakiegoś używanego stereo niż kina za 2k PLN.
Tylko za holerę nie wiem co miałbym kupić.
Jeśli macie coś sprawdzonego to proszę o podpowiedź.
PS.
Są takie tzw. dobre stereo na których mógłbym odtwarzać DVD i te wszystkie inne formaty ??
Za pomoc z góry dziękuję
Michał

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Croolick zgubiles sie w zeznaniach ;)

Jak kupi sobie zestaw stereo to nie wyciagnie ze wzmaka pasma na glosnik centralny...bo przeciez z tylu bedzie mial tylko wyjscia na kanal lewy i kanal prawy...

...a tak naprawde kazdy kto chce kupic kino domowe musi sobie odpowiedziec na jedno zaj...cie wazne pytanie co chce ze sprzetem robic:
a) sluchac w wiekszosci muzy i od czasu do czasu jakis filmik
b) przez 90% czasu uzywania sprzetu bedzie ogladac koncerty i filmy

Bo jesli odpowiedz a) jest mu blizsza (a zwykle tak jest) to niestety nie ma nic lepszego niz porzadny wzmak stereo...wszystki te procesory od kin domowych do odtwarzania muzy sa o kant dupy potluc...brzmienie daje wzmak/glosnik (sam nie wiem co wazniejsze), kable (wg. mnie w ludzkich przedzialach cenowych kazde 100zl roznicy potrafi byc slyszalne), odtwarzacz zwany zrodlem, nosnik (jego sposob nagrania zasadniczo)....

...takze jesli sluchacie muzyki koledzy glownie nie ma nic lepszego niz porzadne stereo...ktore co wazne da tez frajde przy filmie (jak trzeba bedzie to zrobi i lupniecie i zacwierka wysokotonowym, a nie ma to jak zaskoczenie gdy od stereo dzwiek sie poodbija od scian i cos sie zaczyna slyszec za soba [zlosnik] )....a kino domowe te dtsy i inne DD to wielkie bajery...a przeciez mamy tylko dwoje uszu ;) [zlosnik] <br>Dodano po 9 minutach.:<br>
MrBrutus pisze:
Są takie tzw. dobre stereo na których mógłbym odtwarzać DVD i te wszystkie inne formaty ??
Za pomoc z góry dziękuję
Michał

Wpisz w googlach forum hi fi tam jest w sumie skarbonka wiedzy a jak zadasz ponownie to samo pytanie to nikt cie nie zje....nie bedzie mial nic za zle...forum ma te wade ze jest troche nie uporzadkowane i niestety tyle jest opinii ile par uszu...

...co do muzy to pewnie na poczatek dobrze rozejrzec sie za jakims wzmakiem np od Rotla (znaczy firmy Rotel)...starsze rzeczy dostaniesz ponizej tysiaka...do tego jakies monitory lub podlogowki (zalezy od wielkosci pomieszczenia), uzywane (zwykle ten sprzet jest w dobrych rekach) za jakies 1,5 kupisz bardzo dobre, nowe calkiem ok...

...kable? to zawsze mozna dokupic i najlatwiej wymienic...na poczatek cokolwiek a potem zmiana da wielka roznice...

...generalnie kazdy odtwarzacz DVD ma wyjcie analgowe L i R, czyli wpinasz sie w kazdego wzmaka stereo i odtwarzasz to co jest tam zapisane jako stereo (nic nie bedzie potrafilo zdekodowac Dolby Digital czy DTSu)...ale polecam do muzy kupic oddzielnie nawet uzywanego CDka (calkiem w porzadku i niezniszczalne prawie sa Pionniery z LegatoLink bo slabsze DVD potrafia miec nieznosne wysokie tony [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zebda pisze:
Croolick zgubiles sie w zeznaniach

Jak kupi sobie zestaw stereo to nie wyciagnie ze wzmaka pasma na glosnik centralny...bo przeciez z tylu bedzie mial tylko wyjscia na kanal lewy i kanal prawy...

Croolick pisze:
Jak ci to nie wystarczy to zawsze możesz dokupić końcówkę mocy, bardzo dobry głośnik centralny (najlepiej na tych samych komponentach co główne) bo to jest najwazniejszy głośnik w kinie i w zależności od potrzeb/mozliwości jakieś tyły.

[hehe]

Cytuj:
Tylko za holerę nie wiem co miałbym kupić.

Z czymś takim to nawet porządnej gorączki nie złapiez. A tak serio to ciężko coś uczciwie radzić nie znając mertażu/kubatury pomieszczenia.
Jeżeli wstawisz kolumny podłogowe do małego pokoju to ugotujesz dźwięk, nie oderwiesz go od kolumn nie uzyskasz przestrzeni. Z kolei (tani) podstawkowiec nie nagłośni (kino!) czegoś więcej niz kilkanaście metrów.

Z tym budżetem szukaj tylko w używkach. Porozglądaj sie za seria Q KEF`a. (ostatnio widziałem kompletny zestaw kina za jakąś astronomicznie niska kwotę ~1,5kzł.!) lub starego dobrego DALI z niebieskiej seri ( tylko nie ten współczesny paździerzowy szit bo to jusz nie ta sama firma).
Do tego dwukanałowy wzmak Marantz, Rotel, NAD lub i tu moj typ w takim pułapie cenowym Yamaha. Japońce wypuszczali zawsze poprawnie brzmiące klamoty mające spore rezerwy mocy ipradu ) nie tylko na papierze). Źródło? DVD tej samej firmy. Zagra (prawie zawsze) lepiej niż stary odtwarzacz CD.

Pozzz! :D
Pozdrawiam <br>Dodano po 10 minutach.:<br> http://www.allegro.pl/item443855393_kef_q55.html

Kawał głośnikowej histoii. Kopułka wysokotonowa poliamidowa nie metalowa). Wysokie trochę wycofane i niemęczące. Średnica mocno podana, bas kapitalnie rytmiczny i nierozlazły plus baaardzo dobra przestrzeń i sporo powietrza. Za takie pieniadze 1kzł nie bardzo jest jakakolwiek konkurencja. Aha, głośnik pół kroku w stronę troche bardziej wyrobionego słuchacza, zdecydowanie nie zadowoli zwolennika umcyk-umcyk`a. <br>Dodano po 5 minutach.:<br> http://www.allegro.pl/item442494067_wzm ... 5_rms.html
lub http://www.allegro.pl/item439762921_yam ... linia.html

I wzmacniaczyk (znane i lubiane) do kompletu. :D
(Pilot ! to nie jest standard w tej cenie).

DVD sam sobie wygrzebiesz. Voila! [hehe]

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
[hehe]

Albo nie doczytalem twojego postu albo jeszcze tematu koncowek mocy nie obeznalem w wystarczajacy sposob [zlosnik] Ewentualnie nie interesuje mnie nic poza stereo ;)

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

wiarus junior

A ja polecę do 2000 zł:
- Głośniki Genius SW-HF 5.1 5005 - 355 zł
- Odtwarzacz Manta z CR i USB - 170 zł
- Projektor Benq MP 622c (1024x768) - 1550 zł

Fajny niskobudżetowy zestaw do kina domowego. Melomana nie zadowoli, ale wielu ludzi ma i sobie chwali.

Tytuł:
swój chłop

Polecam popatrzeć po sprzęcie firmy Koda.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

No dobra panowie audiofile, a co byscie powiedzieli o czyms takim jak Sony STR-DB940? Wiem, ze sony to zuoo i w ogole, ale jakos tak mam, ze jak sie przyzwyczaje do jednej marki, to juz tak zostaje. Warte zainteresowania? W sumie dobre stereo tez mam na uwadze, bo prawde mowiac rzadko uzywam dodatkowych kanalow. Na pewno nie chce nowki sztuki, moze jakies inne propozycje?

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00