MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 28, 2025 12:06 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

fajnie fajnie, moze postawimy Wojz'a na admina ortografii i bedzie slal bany jak ktos nie da przecinka albo polskiej litery ;)

wogole fajnymi rzeczami sie przejmujecie - polska litera - zeby czlowiek mial tylko takie zmartwienia ;)

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

drwalu pisze:
wogole fajnymi rzeczami sie przejmujecie

A kto tu sie przejmuje 8) Ale ci co robia razace bledy mogliby chociaz posty pisac w wordzie z autokorekta i dopiero pozniej je wklejac. Chyba ze te czerwone szlaczki pod slowami nie sa dla nich do konca zrozumiale[zlosnik]

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

azamat pisze:
Wiesz to kwestia przyzwyczajenia, przez 1,5 roku byłem w Anglii i tam w komputerze nie było polskich znaków, ale przczytaj dokładnie mój tekst bo wydaje mi się że nie popełniłem błędów

Jestem teraz tam gdzie Ty byłeś i zastanawiam się gdzie korzystałeś z komputerów i jakiego systemu operacyjnego używałeś. Ja jestem w kafejce i w "Oknie" ustawienie polskich znaków jest stosunkowo proste nawet dla laika.

beet pisze:
tj. uzywanie znakow diaktrycznych

Jeśli już Kochani to znaków diakrytycznych.
W moim mniemaniu post, mail czy inna publikacja internetowa to nie sms (choć i one dają już możliwość ich używania) i brak polskich znaków to brak szacunku dla adresata. Powodem ich braku jest tylko lenistwo. Ortografy rażą bardziej lecz lenistwo...

PS.I.- Kilka razy już dyskutowaliśmy na ten temat i dalej jest to walka z wiatrakami. Lecz może część z nas odnajduje się w "don kichot'yzmie"?
PS.II.-
Regulamin Forum MB/8 Club Polska
Pkt. 4d - Dbaj o kulturę języka. Dotyczy to zarówno unikania wszelkich wulgaryzmów, jak i dbania o ortografię, gramatykę i interpunkcję. Pamiętaj, że jeden źle postawiony przecinek, może zmienić całkowicie znaczenie zdania. Staraj się pisać językiem jak najbardziej komunikatywnym.
Lecz pamiętajmy też iż punkt 3f mówi - Uwagi na temat błędów stylistycznych, ortograficznych i interpunkcyjnych przekazuj autorowi korzystając z prywatnych wiadomości lub email, a nie otwarcie, na łamach forum.
Pozdrawiam a wszystkim którzy "nauczyli" się pisać niepoprawnie życzę powrotu do korzeni.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Jeśli już Kochani to znaków diakrytycznych.

Sure, moj blad :roll: Za duzo niestety obcowania z jezykiem angielskim i stad te moje co poniektore nalecialosci ;) Ale jesli juz mowimy o uzywaniu interpunkcji, to jesli juz ja stosowac, to caly czas,a Koledze filippo widac tez czasem zdarza sie o tym zapomniec, podobnie jak mnie i wieeluu innym [zlosnikz] Ale to wynika raczej z tego, ze jak juz piszemy posty, to nie przeznaczamy na to kilkunastu minut, a przy pisaniu "w locie" czasem moze umknac przecinek lub dwa. Jak mam wiecej czasu to staram sie konstruowac zdania poprawne pod kazdym wzgledem (oprocz polskich literek ;) ), a jak chce szybko odpowiedziec na post bo mama wola na obiad, no to niestety.. Wybaczcie moja nieuwage, bo chyba raczej tak to trzeba nazwac :roll: A swoja droga jak zobacze w swoim poscie jakis blad, ktory ujawnil sie dopiero podczas kolejnego jego przeczytania, to natychmiast zacieram slady (czyt. poprawiam) coby przynajmniej na moj temat nie bylo takich dyskusji jak ta ;)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

[quote="beet"][b]a Koledze filippo widac tez czasem zdarza sie o tym zapomniec[/b][/quote]

Pracuję nad tym i nie bierze się to z lenistwa absolutnie choć z braku dostatecznej wiedzy owszem. Jednak skąd to przeświadczenie, że ktoś komu przeszkadzają błędy, sam ich nie robi? Błąd, błąd, duży błąd - nie ma ludzi bez skazy. Jednak świadomość swojej ułomności jest pierwszym krokiem ku poprawie - należy jedynie robić kroki następne.
Jeśli nie masz czasu napisać poprawnie - nie pisz - nic się nie stanie gdy poczekamy na twego posta.
Najlepiej jest mieć czas ugotować obiad dla mamy a potem usiąść spokojnie do komputera. :lol:
Lenistwo...

Tytuł:
weteran

drwalu pisze:
moze postawimy Wojz'a na admina ortografii i bedzie slal bany jak ktos nie da przecinka albo polskiej litery ;)

Hola hola! Widzę, że muszę w końcu interweniować.
Proszę mnie do czepiactwa nie podpinać, bo ja się nie przy........łem do braku ogonka, zgubionej czy przestawionej (no chyba że nagminne i uniemożliwia czytanie) litery - ot, normalna rzecz. Jak widać nawet w tym wątku, są więksi upierdliwcy.
Mnie drażnią rażące ortografy i błędy wyglądające niegroźnie i mało znacząco, ale jednak podświadomie zapamiętywane i powielane przez innych. Jak np. niektórzy forumowicze, którym się naprawdę z na pewno poprzestawiało [szalone] . Aż mnie strzyka jak to widzę :-? , ale że to nie moja sprawa, to radźcie sobie sami.

A adminem czy modem nie będę, bo mam wrodzony wstręt do zrzeszania się, zapisywania czy, za przeproszeniem, członkostwa. Wszelakiego.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

kielbik pisze:
azamat napisał:
sznuje
jak najbardziej kwalifikuje do udzialu w omawianym rankingu....

Wiesz, to według mnie nie jest błąd ortograficzny, a jak sobie przeczytasz ogłoszenie na allegro, które się tu pojawiło to zrozumiesz o jakie błędy mi chodziło :-? Panowie nie czepiajmy się bo to do niczego prowadzi. 8)

Co do polskich znaków - jak widać staram się poprawić, ale chce zauważyć, że jeśli pisze się a, e zamiast ą, ę i robi się to konsekwentnie, to także nie można tego traktować jako błąd. Będąc w Anglii poprostu nie było polskich znaków, a że informatykiem nie byłem, nie jestem i nie będę, to tak się przyzwyczaiłem i już ( można mnie spokojnie posądzić o lenistwo [zlosnik] ).

Kończąc ( I hope) ten temat, chcę na koniec powiedzieć, ze o co innego mi chodziło pisząc pierwszy koment w tym temacie, i jeśli ktoś wykaże choć troche dobrej woli to zrozumie co było sednem mojej pierwszej wypowiedzi.

Pozdrawiam :) <br>Dodano po 2 minutach.:<br> właśnie przeczytałem wypowiedź Wojza - no i w 100% się z tobą zgadzam!!

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Wywaliłem bo nie na temat.

Tytuł:
wiarus senior

wojz pisze:
którym się naprawdę z na pewno poprzestawiało

ehhh tez sie nad tym czesto zastanawiam jak to sie pisze :D :P

wojz: i nie to ze jestes upierdliwy ale jak widac wyrobiles sobie chyba opinie miodka na forum :P [zlosnik]

Tytuł:
weteran

Ciekawe, że na mój temat i o opinii jaką to rzekomo sobie wyrobiłem, najchętniej piszą i najgłośniej krzyczą osoby stosunkowo krótko tu piszące (tzn. sporo krócej ode mnie, bo i ja tu raczej świeży).... Albo ujadający "nowi i nieświadomi", zarejestrowani w czasie, gdy moja "aktywność forumowa" znacznie zmalała... :-?
Przy okazji nieśmiało chciałem zauważyć, że kiedyś, czasem, zdarzyło mi się coś i o MB napisać.
Straczy, bo się kolejny wątek na mój temat rozwinie, jeszcze niestrawności jakieś typy dostaną.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Jeśli nie masz czasu napisać poprawnie - nie pisz - nic się nie poczekamy na twego posta.

Jakos nigdy sie nie moge powstrzymac zeby odpisac, nawet jak mam wolne 5 minut ;) Co do szacunku o ktorym pisales, to mnie osobiscie bardziej irytuje jak ktos pisze "Tobie", "Ciebie" z malej litery. No a z tym lenistwem, jakby nie patrzec, zgodzic sie musze :roll:

Ja sam raczej sie nie wypowiadam na temat popelnianych przez kogos bledow ortograficznych etc. , bo to nie moja sprawa i nie mnie kogos oceniac, swojego czasu w szkole pewnie juz mial z tym wystarczajaco problemow. A to, ze te wszystkie dysleksje, dysgrafie i Bog wie co jeszcze uwazam za kompletny bezsens (bo to dla mnie zwykle niedouczenie, a nie jakas "choroba"), to juz tylko moja wlasna opinia:roll:

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
Lenistwo...

jest slodkie... [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

beet pisze:
wszystkie dysleksje, dysgrafie i Bog wie co jeszcze uwazam za kompletny bezsens (bo to dla mnie zwykle niedouczenie, a nie jakas "choroba"), to juz tylko moja wlasna opinia:roll:

pewnie dlatego tak uważasz, bo nie masz dzieciaka z dysleksją i nie musisz się z nim kulac po "psycholożkach"...

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

kindzior pisze:
pewnie dlatego tak uważasz, bo nie masz dzieciaka z dysleksją i nie musisz się z nim kulac po "psycholożkach"...

Uwazam tak, bo mialem wielu znajomych, ktorzy latali po poradniach, zeby tylko zdobyc kwitek przed matura.Jak sie przeczytalo w zyciu 2 dwie ksiazki, to ciezko zeby ktos byl mistrzem ortografii.. Ale jak napisalem, to jest tylko moja opinia i dotyczy glownie dysleksji, bo czasem mnie sie wydaje, ze dysgrafie ma wiekszosc naszych lekarzy patrzac po tym, co wypisuja na receptach :roll:

Tytuł:
swój chłop

Duszek pisze:
"Dodano 2006-12-21 18:36
z okazi ŚWIĄT 10% TANIEJ "

To jest bez błędu. [zlosnik] ;)

Słucham? o_O

Pisze się "okazji"...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 34 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00