MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 6:17 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

FORD KA???

Moja mama miala Forda KA przez 5 lat - w 99 kupione nowe...bardzo przyjemne auto, przez te 5 lat nic sie z nim nie dzialo poza wiecznymi problemami z jakimis gumkami w przednim zawieszeniu (minimum raz na rok wymiana, a czasem i 2 razy do roku, ale koszt nie jakis ogromny)...przez te 5 lat byl jeszcze robiony wydech ktory nie dal rady i podziurawil sie...autkiem fajnie sie smiga po zakretach, choc powyzej 100km/h wspomaganie jest za lekkie...silnik do jazdy po miescie bardzo zwawy (nie mielismy klimy, ale pewnie jak by bylo to by sie nie chcialo zbierac - jak Ibiza 1.4), z pod swiatel autko zawsze pierwsze wyrywalo, ale po wsadzeniu biegu IV stawalo w miejscu przez co na trasie juz nie bylo tak fajnie...

...wnetrze strasznie sie nie zuzywalo, choc plasiki raczej takie jak w Matizie...z tylu malo miejsca...

...ale tak naprawde tez bardzo fajne auto...tyle tylko ze chyba Matiza mozna za mniejsze pieniadze wyciagnac i to mlodszego...mimo wyszystko wzialbym Matiza...bo przez to ze to Daewoo to czlowiek sie mniej denerwuje jak cos skrzypnie niz w, jednak drozszym aucie, jakim jest FORD...a w Ka jest takie typowo Fordowskie wykonczenie (to jakas spinka przestanie trzymac, to plastik odejdzie)...

...Matiz to twardy zawodnik...

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop

Własnie stoję przed taka samą decyzją. Moja dziewczyna chce autko do 8 tys i ma byc ekonomiczne, małe i zeby dało sie energicznie właczyć do ruchu. I przede wszystkim nie moze mieć zbyt dużo lat.

Rozglądamy sie po ofertach Peugeot 106, ktory jej sie najbardziej podoba.
Citroen Saxo tez jest niezla oferta, mozna kupic w miare młody rocznik, golf 3 jest takze dobry, bo jest w czym wybierac, a ceny częsci są śmiesznie tanie. Corsy nas nie interesują, bo silniki dużo palą, jedyny sensowny silnik to 1.0 12v ale rzadko jest widywany w ogłoszeniach. Micra jest fajna, ale jej sie nie podoba. Na Ka nawet nie chce mi sie patrzeć, wolę fieste.
Miałem do czynienia z taką i byłem z niej zadowolony. W ogłoszeniach można znaleźć ciekawe modele z NIemiec, jednak nie mamy czasu na bieganie po urzędach i załatwianie wszystkich formalnosci.

Powiem jedno, z zakupem nie warto sie spieszyc i ostroznie podchodzic do kazdej z ofert.

Tytuł:
weteran

Fuuura pisze:
jedyny sensowny silnik to 1.0 12v

Tą znam, ojciec 5 lat jeździł, zrobił grubo ponad 200tys i śmiagała dalej. Była z 2001 roku i kilka usterek było, na gwarancji systematycznie wymieniali silniczek krokowy i jakiś przepływomierz czy coś tam. Później to poprawiono (tzn dokładnie odkąd zaczęli robić Agile) i już takich niespodzianek podobno nie było. Śmieszny ten kosiarkowy silnik, ale bez stresu można było jechać, dynamiczny (jak dla mnie to nawet bardzo [zlosnik] ), paliło toto 5 litrów i było całkiem wygodne. Nigdzie nie była stuknięta, to i jej nawet nie gryzło bardzo :lol: . W sumie mogę polecić z w miarę czystym sumieniem, do kulania się po city w sam raz. Tylko brzydka niemiłosiernie, ale laskom sie podoba - nie pojmuję tego fenomenu do dziś.
Teraz się przesiadł na Corsę C i pod pod względem komfortu i jakości materiałów się nie umywa do tej starej. W sumie dobry to ma tylko silnik w niej - CDTI, rakieta [totalszok]. Reszta to tandetna kupa nogami zrobiona.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 18 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00