MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 11:10 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
Ale on juz chyba zmienił, co?

Chyba nie, proponuję czytać uważnie, to:
kruszyn pisze:
tego pentagrama mam na testy ... i albo go kupie albo nie...

Rozumiem, że jako właściciel Canona się krzywisz, ale skoro sam Kruszyn pyta o konkretny model Sony, to do tego aparatu właśnie, między innymi, można się odnieść...

TrickyKid pisze:
Sony ma na koncie kilka prawdziwie wybitnych modeli, z tym że H1 do nich z pewnością nie należy.

Wybitnych może nie, ale napewno bardzo dobrych, w zależności od przeznaczenia sprzętu!!!! Właśnie dlatego, Sebianie proponowałem by kolega Kruszyn odpowiedział przede wszystkim sobie, do czego mu aparat będzie potrzebny. Nie każdy i nie zawsze będzie korzystał z dobrodziejstw lustrzanki! A H1, cóz...ja bym tego nie kupił- w obrębie tej samej marki moża upolować coś ciekawszego.

Proponuję lekturę fachowego testu H1:
http://www.dpreview.com/reviews/sonydsch1/

Pozdrawiam kolegów fotografów.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

a co powiecie nt minolty dimage x-60?
taką się teraz bawię ceny już spadły widziałem po ok 700-800zł

teraz zaok 1000-1100 można dostać x-1 ma ktoś doświadczenia z takowym aparatem?
jestem ciekawy bo sam zastanawiam się nad transakcją

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Radunio pisze:
TrickyKid pisze:
Sony ma na koncie kilka prawdziwie wybitnych modeli, z tym że H1 do nich z pewnością nie należy.

Wybitnych może nie, ale napewno bardzo dobrych, w zależności od przeznaczenia sprzętu!!!! Właśnie dlatego, Sebianie proponowałem by kolega Kruszyn odpowiedział przede wszystkim sobie, do czego mu aparat będzie potrzebny. Nie każdy i nie zawsze będzie korzystał z dobrodziejstw lustrzanki! A H1, cóz...ja bym tego nie kupił- w obrębie tej samej marki moża upolować coś ciekawszego.

Zgadzam się, że mógłby się określić, ale nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że wówczas dobierze mu się soniaka. To powinno brzmieć: "Wówczas doradzimy, jaki aparat byłby dla niego dobry".

Miałem Sony W12 i Canona A85. Sony kosztował więcej, miał duży ekran LCD, szkła Zeissa i format 3:2. Poza tym nie oferował nic ciekawego. Canon PhotoShot A85 bił go na głowę, bo oferował wszystkie zaawansowane funkcje i tryby dostępone w lustrzankach, kosztował prawie 2x mniej, a jego obsługa była prosta i intuicyjna, czego o Sonym nie mogłem powiedzieć.

Obecne modele A510 i A520 można było kupić na giełdzie w cenie poniżej 1000zł i to chyba z dużą kartą, akumulatorami i ładowarką (przynajmniej A510 - odpowiednik A85).

Podejrzewam, że staniały również takie aparaty jak Minolta Z3, która robiła naprawdę udane zdjęcia, choć była bardzo bateriożerna.

Potem przesiadłem się na dSLRa. Nie posiadałem żadnego osprzętu, więc testowałem dosyć długo Canona i Nikona, z których ten drugi sromotnie przegrał owe testy.

Pozdrawiam

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

to i ja dorzucę swoje pytanie...

chodzi mi po głowie "Canon PS S2 IS"... - )czekam tylko troszkę na spadek ceny)..
jeżeli chodzi o zdjęcia to głownie chce pstrykać obiekty w ruchu, często przy słabym świetle.. :-? (zależy mi również na dużym zumie optycznym, co by np. jak pstryknę wiewiórkę to aby na zdjęciu nie było widać drzewa z kropką imitującą wiewiórkę [zlosnik] )

PS: myślałem o lustrzance ale koszt obiektywów z zoomem jest makabryczny.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

napisalem do czego potrzebuje ... :) do zabawy .. nie zarabiam tym sprzetem ani nie robie tego na powaznie ale chcialbym miec chociaz troche fukcji jakie posiada lustrzanka .... od czasu do czasu wyskakuje sobie porobic jakies zdjecia i gownie do zabawy w photoshopie :) jezeli chodzi o fotki naprawde dobre to ciagle jeszcze canon (lustrzanka )bije na glowe jakoscia wiekszosc zdjec jakie robilem cyfrakiem. Mimo ze narzekacie na pentagrama zastanawiam sie czy za takie pieniadze nie jest to dobre rozwiazanie ... nie kupie takiego sprzetu bez gwaracji bo bo wiem ile kosztuja naprawy pogwarancyjne a z drugiej strony nie chce wydac nie wiadomo jakicjh pieniazkow bo w koncu Kijek niedlugo moze zacznie sie domagac lakieru :D powiedzcie mi moze bo oprocz stanardowych opisow typu ,,odradzam,, na rozyhc forach nikt nie pisze na co uwazac i co jest nie tak z pentagramem poza tym ze jest to pentagram a nie praktica (na bazie ktorej ponoc jest wzorowany ten aparat).
pozdrawiam :) ( i prosze nie denerwujcie sie to luzna rozmowa typowo informacyjna):D

Dodano po 1 minutach.:

SoYeR pisze:

chodzi mi po głowie "Canon PS S2 IS"... - )czekam tylko troszkę na spadek ceny)..
jeżeli chodzi o zdjęcia to głownie chce pstrykać obiekty w ruchu, często przy słabym świetle.. :-? (zależy mi również na dużym zumie optycznym, co by np. jak pstryknę wiewiórkę to aby na zdjęciu nie było widać drzewa z kropką imitującą wiewiórkę [zlosnik] )

mam w swojej ,,kolekcji,, wiewiorke i naprawde swietnej jakosci :D widac nawet kamien nazebny :D:D hihi

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior

Polecam Eosa 5.........analoga:) Tani sprzet i nie do zajechania:)Masa różnych bardziej i mniej przydatnych funkcji.Wiewiórki na drzewie po ciemaku nie zrobisz takim kompakcikiem.Tu jest potrzebny JASNY długi obiektyw.
Poza tym uważam,że należy kupowac sprzet firm które od zawsze robią w fotografii (Canon......długo nic..........reszta,nikon,minolta,pentax.....),a nie firm ,które robią drukarki(HP),karty sieciowe i pendrivy(Pentagram) czy telewizory(Sony,Panasonic).
Te pierwsze wiedzą co robią, a reszta poczuła kasę i taki wicie tyn trynd na cyfre:)
Rób co chcesz ale pamietaj ,że nawet matryca 1 Tb nie przekaże więcej niz obiektyw, a te w kompaktach po prostu ...........są:).
Wiem,że ftoposzop może wiele ale co to za przyjemnośc ślęczenie nad kompem i kombinowanie jakby tu usunąć 99 % szum na zdjęciu...

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
SoYeR pisze:

Canon S2 jest dobrym zawodnikiem na rynku megazoomów. Jednakże trzeba mieć świadomość, że są to aparaty w dużej mierze dla przeciętnie zamożnych onanistów sprzętowych, albowiem specyfikacje tych aparatów obiecują cuda na kiju za ułamek ceny sprzętów które naprawdę potrafią robić użytek z parametrów podanych w ofercie handlowej. S2 ma całkiem przyzwoitą matrycę, ale mimo tego czułości powyżej ISO 200 są kompletnie nieużywalne. f/3.5 @ ISO200 w gęstym lesie to jest 0,5-3 sekund naświetlania - stabilizator obrazu pomoże Ci zrobić takie ujęcie bez kija, ale jak wiewiórka się ruszy to masz po zabawie. S2 ma też laga od wciśnięcia spustu do momentu zrobienia zdjęcia - w optymalnych warunkach [szeroki kąt, jasne warunki] ten lag wynosi 0,7 sekundy. Las i pełna lufa to nie są optymalne warunki, w sumie ponad sekunda w plecy zanim zdjęcie zacznie się robić. Bardzo porównywalne możliwości prezentuje Panasonic FZ5 [ma nawet trochę lepszą matrycę i nieco szybszy AF] za 400 zł mniej - jeśli jesteś zdecydowany nabyć aparat w tym segmencie, to FZ5 jest najpoważniejszą alternatywą. Ale sumując wszystko do kupy, myślę, że trzeba patrzeć realnie i nie spodziewać się cudów - a fotografia przyrodnicza jest jednak wymagającym polem.

kruszyn pisze:
powiedzcie mi moze bo oprocz stanardowych opisow typu ,,odradzam,, na rozyhc forach nikt nie pisze na co uwazac i co jest nie tak z pentagramem poza tym ze jest to pentagram a nie praktica (na bazie ktorej ponoc jest wzorowany ten aparat).

Ani Praktica nie jest wzorowana na Pentagramie, ani Pentagram na Praktice. Firma Praktica sprzedała prawa do używania nazwy firmie, która kupuje noname z jednej wytwórni w Chinach i pcha to w świat jadąc na dawnej renomie Praktiki. Wiele innych "starych" firm z tej branży musiało postąpić podobnie, bo inaczej by zbankrutowały w obecnych czasach. Photon 584 chełpi się matrycą Sony. Znam tę matrycę, bo miałem ją w swoim Sony F717. Aparat prawdziwie kultowy i do wielu zastosowań miażdżący wiele konstrukcji dużo droższych [nawet dSLR], ale matryca była jego najsłabszym elementem. Szumiasta, dająca suche i przejaskrawione kolory. Zastosowana po raz pierwszy w 2001 roku w modelu F707. No sorry - 5 lat na tym rynku to jest wieczność. Cała reszta w Pentagramie jest tak tania jak tylko być może, co deklasyfikuje ten produkt, zwłaszcza w momencie gdy Sony F7x7 można kupić za 1000 zł, i to nie dlatego, że to stary aparat, tylko dlatego, że za porównywalne pieniądze jest 10 innych modeli oferujących podobne walory. Nie chodzi tu o to, czy zdjęcia z Pentagrama Ci się podobają czy też nie. Chodzi o mądre wydawanie pieniędzy, kup A610, będziezbardziej zadowolony.

Ostatnio zmieniony pt mar 10, 2006 9:59 am przez TrickyKid, łącznie zmieniany 3 razy.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Polecam Eosa 5.........analoga:) Tani sprzet i nie do zajechania:)Masa różnych bardziej i mniej przydatnych funkcji.Wiewiórki na drzewie po ciemaku nie zrobisz takim kompakcikiem.Tu jest potrzebny JASNY długi obiektyw.
Poza tym uważam,że należy kupowac sprzet firm które od zawsze robią w fotografii (Canon......długo nic..........reszta,nikon,minolta,pentax.....),a nie firm ,które robią drukarki(HP),karty sieciowe i pendrivy(Pentagram) czy telewizory(Sony,Panasonic).
Te pierwsze wiedzą co robią, a reszta poczuła kasę i taki wicie tyn trynd na cyfre:)
Rób co chcesz ale pamietaj ,że nawet matryca 1 Tb nie przekaże więcej niz obiektyw, a te w kompaktach po prostu ...........są:).
Wiem,że ftoposzop może wiele ale co to za przyjemnośc ślęczenie nad kompem i kombinowanie jakby tu usunąć 99 % szum na zdjęciu...

dlatego postanowilem ze nie sprzedam lustrzanki :) canon + tamron AF 28-200:) potrafi zrobic naprawde swietne zdjecia ... bol taki ze przy probie przenoszenia ich na format cyfrowy ,,szumu i kurzu,, robi sie naprawde duzo i zdjecia leca na jakosci ... przynajmniej w wykonaniu fotografa...nie wiem jakiego sprzetu uzywaja i nie wiem czy nie lepiej bylo by sie pobawic ze sciaganiem zdjec z negatywu za pomoca dobrego skanera... ??? bawil sie ktos moze i czy to ma sens ?? zajmuje sie tym naprawde amatorsko ale chcialbym moc ,,zarchiwizowac sobie,, kilka dobrych fotek na kompie.

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

kruszyn pisze:
nie lepiej bylo by sie pobawic ze sciaganiem zdjec z negatywu za pomoca dobrego skanera... ??? bawil sie ktos moze i czy to ma sens ?? zajmuje sie tym naprawde amatorsko ale chcialbym moc ,,zarchiwizowac sobie,, kilka dobrych fotek na kompie.

We Wrocławiu profi-skanowanie kosztuje tyle co dobra odbitka. Jakbyś chciał się bawić w domu, to Epson lub Agfa dająca akceptowalne rezultaty jest kwestią min 500 zł.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
kruszyn pisze:
nie lepiej bylo by sie pobawic ze sciaganiem zdjec z negatywu za pomoca dobrego skanera... ??? bawil sie ktos moze i czy to ma sens ?? zajmuje sie tym naprawde amatorsko ale chcialbym moc ,,zarchiwizowac sobie,, kilka dobrych fotek na kompie.

We Wrocławiu profi-skanowanie kosztuje tyle co dobra odbitka. Jakbyś chciał się bawić w domu, to Epson lub Agfa dająca akceptowalne rezultaty jest kwestią min 500 zł.

ok dzieki :) chyba poprosze szefa zeby mi cos przytargal ,,na testy,, i zobaczymy:D

ex 126 280se Kijek
ex 115 220d

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Mam pytanie.
Gdzie znalezc cos takiego jak wszechstronny test aparatow cyfrowych dostepnych na naszym rynku.
W tym temacie (jak i w wielu innych) jestem zielony i wzdieczny bede za kazda pomoc.

Mechanika, Instalacje LPG, Holowanie 24/7

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
nawet matryca 1 Tb nie przekaże więcej niz obiektyw, a te w kompaktach po prostu ...........są

Zgadza się, to nie matryca robi zdjęcia, a optyka. Dlatego Sony nie wypada tak źle w porównaniu bo w swoich aparatch stosuje szkła świetnej firmy- Carl Zeiss.
Sebian pisze:
ale nie mogę zgodzić się ze stwierdzeniem, że wówczas dobierze mu się soniaka

Kolego Sebianie widzę, że masz kłopoty z czytaniem, najpierw postów Kruszyna a teraz moich...Kruszyn pytał o model Sony, więc pisałem o "soniaku" ale napisałem też by sprecyzował co go interesuje, a wtedy:
Radunio pisze:
będzie łatwiej coś proponować i rozpatrzyć soniaka.

Co OZNACZA, że będziemy wówczas mogli zaproponować parę aparatów i rozpatrzyć ich przydatność dla Kruszyna- wybrać odpowiednią cyfrę z kilku proponowanych- w odniesieniu do skonkretyzowanej już "oferty" Sony. ROZPATRZYĆ SONIAKA NIE OZNACZA WYBRAĆ WŁAŚNIE JEGO LUB INNY APARAT TEJ FIRMY, ale ZESTAWIĆ Z OFERTAMI INNYCH PRODUCENTÓW I WTEDY DOKONAĆ EWENTUALNEGO WYBORU- PROPOZYCJI!!! Rozpatrzyć NIE OZNACZA dobrać!

SoYeR pisze:
zależy mi również na dużym zumie optycznym

Chyba każdy lubi focić przy pomocy "lunet" ;) Prawda jest taka- nie daj się zwieść kompaktom z dużymi zoomami- im większy on będzie, tym bardziej odbije się to na jakości zdjęć.( dystrosje, niedoświetlenie...) W zasadzie jedynym wyjściem będzie zakup cyfrowego lustra...W tej chwili można kupić kita za ok. 2500- 3000 ( nowe ) lub nabyć sprzęt lekko używany za dużo mniejszą kwotę. Będzie to wydatek porównywalny z nowym aparatem kompaktowym o dużym zoomie.TrickyKid dobrze zobrazował sytuację [ok]

Kolego heniekx sprawdź tą stronę :
http://www.dpreview.com/reviews/
a później szukaj danego aparatu u nas. Testy są całkiem fachowe, a większośc aparatów bezproblemu dostaniesz w kraju. Może nawet wszytskie.
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

DPreview ze względu na to, że robi bardzo wnikliwe [i czasochłonne] testy miewa pewne opóźnienia, i może nie być tam opisów wielu modeli. Czego nie tam znajdziesz możesz szukać na
http://www.steves-digicams.com/hardware_reviews.html

I pamiętajcie o : http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm :-)

Tytuł:
wiarus junior

Odnośnie jedynie słusznej marki....

http://www.forum.fotoexpert.pl/

http://aparaty.canon.recenzja.pl/

http://canon-board.info/

a tak wogóle to
www.google.pl

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wszedłem a forum Foto Expert [nie znałem go wcześniej] i jestem w szoku. To jest jak jakaś alternatywna rzeczywistość, chyba mam dzień z głowy, bo nie mogę się oderwać od czytania.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00