Idzik pisze:
Ja tam na VW za bardzo się nie kuma, ale pamietam, że przez jakiś czas było takie cuś jak VR5 dla Golfa IV... Misiek, jak to w końcu było ??
Był motor benzynowy pięciocylindrowy o pojemności 2,3l (2324ccm) montowany przez krótki okres czasu w autach VW, w tym w Golfie IV i Passacie B5 oznaczony na niektórych rynkach jako VR5 a na niektórych (w tym na polskim) jako V5, jednak został on wycofany z oferty na rynki europejskie (nie wytrzymał konkurencji silników 1,8T - mocniejszych, bardziej elastycznych a zarazem bardziej ekonomicznych). Jednak nadal jest dostępny na rynkach amerykańskich w Golfie/Jetcie IV Variant.
Za to drążąc temat głębiej odkryłem ze zdumieniem, że motor z rodziny VR6 jest do dnia dzisiejszego produkowany (!), to co napisałem wcześniej (zejście ze sceny motorów VR6 wraz z modeliami Golf III, Passat B4 oraz Corrado) jest prawdą, ale dotyczy tylko rynku europejskiego. Natomiast był montowany w amerykańskich wersjach Golfa IV (oraz Jetty IV - w europie znanej jako Bora), co więcej nadal jest w ofercie pod maską Golfa IV Variant (oraz Jetty IV Variant), który to do dnia dzisiejszego nie doczekał się następcy. Na rynkach amerykańskich Golf V narazie nie jest dostępny (sam jestem ciekawy dlaczego) , jest za to Jetta V, w której silniki VR6 nie są montowane.
Żeby dopełnić wiedzę o motorach VR6, przypomniałem sobie, że w modalch VW Sharan/Seat Alhambra/Ford Galaxy też je montowano, praktykę tę nadal stosuje się w przypadku Sharana i Alhambry w śladowych ilościach (ponad 90% tych aut wyposażanych jest w motory TDI), nie wiem jak to jest u Forda...