MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn wrz 08, 2025 11:58 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Czy uważasz że użytkownicy forum powinni stosować się do zasad ortografii i interpunkcji?
Czas głosowania minął pt sty 06, 2006 10:54 am
Zdecydowanie tak. 51%  51%  [ 20 ]
Tak, ale nie przeszkadzają mi błędy 28%  28%  [ 11 ]
Nie mam zdania. 3%  3%  [ 1 ]
Nie ma to większego znaczenia dla poruszanych tematów 18%  18%  [ 7 ]
Nie 0%  0%  [ 0 ]
Liczba głosów: 39
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Strasznie rociągniety ten post i na boki ;) i w treści.

Ja głosuję na opcje:
Nie ma to większego znaczenia dla poruszanych tematów

A dlaczego, a dltego, że często ludzie piszą tu w pośpiechu, wchodzą na forum w wolnej chwili od pracy czy innych zajęć.
Często mają na to dosłownie parę minut i może się przytrafić, że wypowiedź pisana w takich warunkach jest trochę nie stylistyczna i zawiera błędy.
Nmie to nie przeszkadza.
Bardziej mi przeszkadza jak temat dotyczy tapicerki, a nagle zmienia się na dyskusje dwóch forumowiczów na temat aparatów fotograficznych.

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Ostatnio zmieniony śr gru 07, 2005 1:57 pm przez kali, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

kalis pisze:
Bardziej mi przeszkadza jak temat dotyczy tapicerki, a nagle zmienia się na dyskusje dwóch forumowiczów na temat aparatów fotograficznych.

dokładnie - mnie też to denerwuje. Ale ponieważ jeden z nich to zazwyczaj "Trzeci CZŁONEK KR MB/8 CP" [zlosnik] - więc nikt nie ingeruje niestety. I zamiast sie dowiedzieć o tapicerce musze się przebijać przez wątek o Canonach. :(

Sukces bywa również karany : trzeba spotykać się z ludźmi, których przedtem można było ignorować. (John Updike)

Tytuł:
wiarus junior

Nie wywalę,bo mam dys.....rozłączność literową z pomrocznością goleniową.
I oszczędzam miejsce:)
Ale mogiem pisac bżez buenduf uortograficznyh bo mię tego naóczyli f szkole.Mam nadzieje rze moje pisanie nie ótródnia nikomó czytania:)
F koncó mam dys...cóś tam wienc jezdem ósprawjedliwjony:)

Tytuł:
weteran

Zagłosowałem, postawiłem kropkę na samej górze. Wyniki ankiety bardzo mnie rozczarowały. Niestety negatywnie. Aż tylu osobom nie robi różnicy, że ich język jest kaleczony w sposób hańbiący??

agaj666 pisze:
Ale mogiem pisac bżez buenduf uortograficznyh bo mię tego naóczyli f szkole

agaj666 pisze:
F koncó mam dys...cóś tam wienc jezdem ósprawjedliwjony:)

Pamiętam, jak w podstawówce kolega z klasy napisał na tablicy jeden wyraz. Dwuliterowy. Zrobił dwa rażące błędy ortograficzne. I co? I się musiał nauczyć poprawnj pisowni. Kiedyś nikt się nie zasłaniał takimi wynalazkami, jak dys..... coś tam. Nauczyciel walił pały, pisał uwagi i trzeba się było nauczyć. Wtedy jakoś się dało, teraz nie.....

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
lukasz 200 napisał:
Komentarzy n\t błędów ortograficznych może nie będę komentował.

Za to ja chętnie bo to mój "konik"

Moim konikiem jest rzecz całkwicie nie związana z Mercedesami,a nawet z samochodami.
Może zróbmy tak :niech każdy trzyma swojego"konika "przy sobie.

Cytuj:
tak jak tunning na forum tunning - tak polonistyczno - purystyczne - (często niewybredne) - uwagi - na forum polonistycznym

Tak powinno być.

Cytuj:
ludzie piszą tu w pośpiechu, wchodzą na forum w wolnej chwili od pracy czy innych zajęć.
Często mają na to dosłownie parę minut i może się przytrafić, że wypowiedź pisana w takich warunkach jest trochę nie stylistyczna i zawiera błędy.

W takich własnie okolicznościach napisałem wyraz z błędem ortograficznym. Wyraz który przelał czarę goryczy i zburzył spokuj wewnętrzny użytkownika.Użytkownika,dla którego ortografia ma szczególne znaczenie nawet na technicznym forum.
Wyraz,który nie zmienił sensu zdania ,dał się łatwo odczytać a powstał tylko z przyczyn opisanych wyżej.Rakcja spotkała sie z przyklaskiem użytkowników lubiących jak to kiedys padło"interpersonalne rozgrywki".
Bo gdyby błąd popełnił ktoś inny,to podejrzewam,że nie byłoby ankiety,i kolejnego tematu w rodzaju bla,bla ,bla.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Cytuj:

lukasz 200 pisze:
W takich własnie okolicznościach napisałem wyraz z błędem ortograficznym. Wyraz który przelał czarę goryczy i zburzył spokuj wewnętrzny użytkownika.

Jeszcze jakiś czas temu w wątku pod tytułem Ile pracujemy w pracy pisałeś wraz z niemałą częścią użytkowników, że ziewasz z nudów przez cały dzień. :-?

lukasz 200 pisze:
Użytkownika,dla którego ortografia ma szczególne znaczenie nawet na technicznym forum.

Ponieważ już któraś osoba powołuje się na techniczny aspekt tego miejsca w sieci, to do jasnej cholery pragnę przypomnieć, że jest to przede wszystkim forum miłośników pewnego wiekowego Mercedesa w jego czystej postaci, a dyskusje na temat śrubek, nakrętek, rezystancji, napięcia, natężenia i budowy regulatora wolnych obrotów nie są jedynymi na tym forum. Jeśli ktoś tu wchodzi jak do obory z zamiarem uzyskania jedynie technicznej odpowiedzi, to może naprawdę lepiej kupić sobie EPC i podręcznik z serii SAM NAPRAWIAM?

Tytuł:
weteran

Wątek o ortografii to jest, więc może będziemy podawać jakieś zasady? Może zaczniemy od... -uje się nie kreskuje?

Ale -ój już jak najbardziej.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Cytuj:
Jeszcze jakiś czas temu w wątku pod tytułem Ile pracujemy w pracy pisałeś wraz z niemałą częścią użytkowników, że ziewasz z nudów przez cały dzień.

Przez cały dzień pracy ,która to kończy się o 17.00.
Wiem,że boli Cię to ,że jeden pracuje a drugi leży za tą samą kase.Ale o tym jest wątek na który tak ochoczo się powołujesz.
Zwróć uwagę o której godzinie pisałem,bystrzaku.
W domu akurat mam więcej pracy niz w pracy:)
Cytuj:
do jasnej cholery

Poczytaj sobie regulamin n\t wulgaryzmów,skoro mamy być tacy regulaminowi.Bo na temat regulaminu wyjechałes mi kilka razy.
Cytuj:
Jeśli ktoś tu wchodzi jak do obory

Wiesz skoro to aluzja do mnie ,to ja nie uważam ,że to forum to obora.
Cytuj:
lepiej kupić sobie EPC i podręcznik z serii SAM NAPRAWIAM?

Jedno jak i drugie mam,a na forum wchodzę dla rozrywki jak również dla informacji technicznej.
Jeżeli bawia Cię słowne utarczki z ludźmi z którymi sie nie zgadzasz ,a oni nie zgadzają się z Tobą.I jeżeli czerpiesz satysfakcje z wytykania błędów i złych zachowań, to przypomnij sobie jak zakończyła sie pewna tranzakcja z felga aluminiową.I nie bądz taki kryształowy,bo Tobie też można zarzucic też kilka rzeczy.Nie będę zmieniał podpisu ale wydedukuj sobie co chetnie bym tam umieścił.Bystrzaku.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
IGNOROWANI: lukasz 200, kane, Rufus Banan, Radunio - z tymi osobami nie dyskutuję

przedszkole... zabieram zabawki i ide do innej piaskownicy...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
do jasnej cholery pragnę przypomnieć, że jest to przede wszystkim forum miłośników pewnego wiekowego Mercedesa Jeśli ktoś tu wchodzi jak do obory z zamiarem uzyskania jedynie technicznej odpowiedzi, to może naprawdę lepiej kupić sobie EPC i podręcznik z serii SAM NAPRAWIAM?

:o :o :o

Obrazek

Cytuj:
Może zróbmy tak :niech każdy trzyma swojego"konika "przy sobie.

[zlosniki]

Sukces bywa również karany : trzeba spotykać się z ludźmi, których przedtem można było ignorować. (John Updike)

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

BamBam pisze:
Cytuj:
IGNOROWANI: lukasz 200, kane, Rufus Banan, Radunio - z tymi osobami nie dyskutuję

przedszkole... zabieram zabawki i ide do innej piaskownicy...

O tam od razu! Przesadzacie.
Co wy myśleliście, że ktoś pod wpływem tego wątku zmieni podejście do swojej ortografii? filippo sonduje, wnioski nasuwają się same, kilka opinii przy okazji.

lukasz 200 pisze:
Nie będę zmieniał podpisu ale wydedukuj sobie co chetnie bym tam umieścił.Bystrzaku.

Jakaś nowa moda? Ja tam lubię z tobą dyskutować i nie zamierzam cię ignorować.

Ale o jedno cię proszę:

lukasz 200 pisze:
to przypomnij sobie jak zakończyła sie pewna tranzakcja z felga aluminiową.I nie bądz taki kryształowy,bo Tobie też można zarzucic też kilka rzeczy.

Napisz w końcu o co ci chodzi, publicznie lub prywatnie, bo już raz mnie posądziłeś o czyn karalny związany z aluminiową felgą i widzę że znowu chlapiesz i chlapiesz, konkrety nie padają, a ty będziesz przez kolejne miesiące udawał Greka. Mam już dosyć publicznych oskarżeń wysywanych przez ciebie do połowy.

A może ułatwić ci zadanie? Konto w Allegro: 100%, konto na ebay.de ok. 95% (Mitglied seit 2003, in Deutschland).

Rufus Banan pisze:
:o :o :o

Znaczy się mam się cieszyć, że nie powstał jeszcze dział dla Atego i Viano?
Rufusku, Rufusku przeczytaj zdanie, które pobazgrałeś, ale z nagłówkiem i w całości. :lol:

Jak dla mnie to chodzi tu jednak o ten model, a reszta jest na większą lub mniejszą przyczepkę i nie cyferki z typoszeregu są tu ważne, a pasja i sposób myślenia. Ale co ja tu Panu tłumaczę... [hehe]

Ostatnio zmieniony śr gru 07, 2005 7:53 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
sposób myślenia.
Ale co ja tu Panu tłumaczę... [hehe]

[hehe] [hehe] [hehe]

Tytuł:
swój chłop

W sumie to wiadomo, że ortografię trzeba przestrzegać, jednak czasem zdarzyć się może i nie trzeba natychmiast z tego robic afery. Czasami błędy nawet śmieszą :o np: kiedyś pewien koleś pisał mi o "żędowym" silniku [zlosnik], i jak się jeszcze upierał że taki istnieje :o [zlosnikz] Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

A ja prując się jak koronka, żeby moje posty były ortograficznie poprawne (bo podobno pisanie z błędami jest brakiem szacunku dla czytającego) podciągnąłem trochę moją bardzo nędzną ortografię. Nie będę pouczał innych jak mają pisać, bo sam nie jestem 'święty' w tej materii, ale uważam, że należałoby się przynajmniej postarać pisać poprawnie, a nie z założenia i oscentacyjnie przeciwstawiać się zasadom. Podejrzewam, że większości błędów ortograficznych i tego wątku by nie było na forum, gdyby piszący chociaż przeczytał posta przed wysłaniem.

Co do wypowiedzi, że tylko abnegaci tłumaczą się dys*, to jest to taki sam dobry tekst jak właśnie to tłumaczenie.

Na koniec dodam jeszcze, że 'sprawdzacz błędów' na forum jest rzeczywiście do bani, nie zmienia to jednak faktu, że warto przeczytać zanim się wyśle.

Pozdrawiam,

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

I tak ta cała ortografia jest do wymiany, zgodnie z umowami międzynarodowymi język z czasem będzie ograniczony wyłącznie do znaków alfabetu łacińskiego (jakie życie będzie wtedy łatwe), a pisownia prawdopodobnie będzie taka jak już teraz na niektórych chatach (czyli np. jush zamiast już). Lepiej zacząc się przyzwyczajać do tego co nas czeka, chociażby tolerując piszących inaczej, bo niedługo piszący zgodnie z aktualną ortografią będą uważani za odmieńców.

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 32 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00