MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 6:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
misiak123 pisze:
cyfrówki cyfrówkami :zakr1x: nie ma jak klisza

To prawda, ale tylko średnio formatowa... Ostatnio kupiłem taką zabawkę

Obrazek

i momentalnie po wywołaniu kliszy i zrobieniu odbitek stałem się fanem tych aparatów :)

Klubowicz

Numer GG: 267496
kubol pisze:
dziś spotkał mnie niemiły incydent, podczas objazdu po rejonie i robienia fotek pomników przyrody i zabytków do pracy zaliczeniowej dla Karoliny na wyświetlaczu canona zobaczyłem najpierw "corrupted data" a potem "memory card error" :evil: :x :-? niestety oprócz zdjęć z dziś (także ze strusiami i z 280CE :cry: ) były wczesniejsze ze zwiedzania klasztoru i wyprawy motorówką po Warcie! :beksa1x: :beksa2x: :wrzaskx:
i tak kończa karty no name, czytaj w tym przypadku "extrememory", kupowałem ją razem z aparatem, z Niemiec.

Ja też mam Canona i kiedyś zdarzył mi się dokładnie coś podobnego, tyle że zblokowała się karta na kolejne fotki, ale fotki (o ile dobrze pamiętam) widziałem. Czy oprócz aparatu masz jakiś czytnik kart CF? Jeśli tak, to trzeba było spróbować w ten sposób je odczytać - prawdopodobnie odzyskałbyś je.

kubol pisze:
kurza twarz już chodzi :)
jak chciałem sformatować to opcja nie była podświetlona bo zdjęć nie było (wszystkie zgubił) ale znalazłem w innym miejscu formatowanie [zlosnikz]
co z tego ze karta działa jak zdjeć nie ma :cry:

Czyli jednak bez czytnika [szalone] No to sobie teraz zrobicie kolejną wycieczkę. Dacie radę, a o NONAME tak czy inaczej raczej zapomnij.

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
Klubowicz

TrickyKid pisze:
To prawda, ale tylko średnio formatowa... Ostatnio kupiłem taką zabawkę

Mam taki sprzecik:) Lezy zakamuflowany [zlosnik]

Tytuł:
weteran

misiak123 pisze:
cyfrówki cyfrówkami :zakr1x: nie ma jak klisza

Tylko kto dziś robi zdjęcia na szkle [zlosnik]

Tytuł:
Mój Piotrek miał problem z kartą SD (Kingstone) w jego 474 - pewnie była za szybka, dałem mu swoją SD-no-name, mój chodzi teraz szybciej, jego już nigdy więcej nie zrobiła podobnego psikusa, nie chodzi też wolniej (!!).
Sądzę, że jak zwykle jest problem dopasowania prędkości, napięć i sygnałów sterujących. Zmień pamięć na inną (zamień się z kimś).

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Mój Piotrek miał problem z kartą SD (Kingstone) w jego 474

Strasznie mnie intryguje co to za oznaczenie to "474".

Tytuł:
Pentagram czy jakoś tak, ostatnio mocno reklamowany na ostatnich stronach gazet.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Pentagram czy jakoś tak, ostatnio mocno reklamowany na ostatnich stronach gazet.

Zazdroszczę brawury, pewnie chodzi o Pentagrama 484. Polsko-Azjatycka składanka działająca "na słowo honoru". Za każde udane zrzucenie fotek na kompa należy niebiosom dziękować.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

powtórze jeszcze raz NIE MA JAK KLISZA. A powiem szczerze nie miałem kontaktu ze średnim formatem nigdy, ale kto wie ...
narazie mam nikona i minolte lustrzanki i cyfrówke (ale tylko zdjęcia na allegro robie) Swoją drogą widze że na forum jest kilku miłośników fotografii a to się chwali ...
Pozdrawiam

Tytuł:
To coś (484) wykonało już 2500 fotek, około 250 zrzutów, nie lubi pamięci SD Kingstona (bo za szybkie) i to wszystko, a poza tym czego oczekiwać od urządzenia za 700 zł.
Odwiedziłem dziś Media-Markt, pytałem o kamerę cyfrową, doradzono mi, że dopiero SONY za 1799 daje zadowalające filmy, pytałem o fotoaparat, doradzono mi, że dopiero Minolta za 2199 (dałbym głowę, że może jednak nie Minolta ale podobne z nazwy) z dużym, jasnym obektywem wielkim jak duży kubek na kompot w stołówce akademickiej, zadowoli może potrzeby na fotki ze wschodów i zachodów (słońca) ze zbliżeniem 12 x (optycznym).
Na pytanie o pewność działania pamięci SD gość powiedział, że należy precyzyjnie wyczyścić styki przed włożeniem do aparatu, szczególnie w tanich (do 3200 zł) bo nie mają złoconych styków i lubią być lekko tłuste.
Obejrzał moje Optio S4 i potwierdził, że obiektyw nie jest jego najlepszą stroną, doradzał częste zrzucanie na notebooka, co i bez jego porad robię, średnio co 10 fotek.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
To coś (484) wykonało już 2500 fotek, około 250 zrzutów,

Jak na aparat prawie bez mechanicznych cześci jest to tyle, co 25000 Km dla OM616.

Bodzio pisze:
To coś wykonało już 2500 fotek, około 250 zrzutów, nie
lubi pamięci SD Kingstona (bo za szybkie) i to wszystko, a poza tym czego oczekiwać od urządzenia za 700 zł.

Ostatnio przechodzi przez moje ręce trochę wynalazków pstrykających zdjęcia [również z tych poniżej 1000zł], Photonem 484 bawiłem się 15 minut i więcej nie chcę, mimo że nawet po tej przygodzie nadal obce jest mi zagadnienie niekompatybilości kart . Za to nad forum poświęcone tym sprzętom unosi się jakiś klimat żałoby, średnio co trzeci wątek dotyczy problemów, natomiast wątki w których ktoś się chwali udanym zdjęciem są rzadkością.

http://www.wlade.pilicka.pl/forum/viewf ... ad3eade48a

Najbardziej jednak zasmucająca jest informacja od producenta, który opisuję ten aparat jako "cyfrówkę półprofesjonalną". Przy odpowiedniej dozie spokoju i samoopanowania można nazwać to oszustwem wymierzonym bezpośrednio w potencjalnego klienta. Naprawdę nie miałbym odwagi zaufać wyrobom sygnowanym przez tę firmę.

Bodzio pisze:
Odwiedziłem dziś Media-Markt, pytałem o kamerę cyfrową, doradzono mi, że dopiero SONY za 1799 daje zadowalające filmy, pytałem o fotoaparat, doradzono mi, że dopiero Minolta za 2199 (dałbym głowę, że może jednak nie Minolta ale podobne z nazwy) z dużym, jasnym obektywem wielkim jak duży kobek na kompot w stołówce akademickiej, zadowoli może potrzeby na fotki ze wschodu i zachodu ze zbliżeniem 12 x (optycznym).

Pewnie A1 lub A2 - całkiem niezła hybrydka [kształtem podobna trochę do tego Pentagrama], choć dla zasady zakupy [lub przynajmniej decyzje zakupowe] na takie kwoty lepiej jest robić w specjalistycznym sklepie - większa szansa, że sprzedawca wie o czym mówi, i będzie potrafił dobrać sprzęt do potrzeb kupującego. Ja przekonałem się do Canonów - począwszy od budżetowego modelu A60 [przykładowe fotki http://plfoto.com/uzytkownik.php?authorid=46060 ], aż do końca gamy [przykładowe fotki w każdym porządnym czasopiśmie ;) ]. Ostatnie amatorskie i półprofesjonalne lustrzanki Canona mają trochę problemów z AF, ale z tego co widze, inni producenci chętnie zamieniliby swoje problemy na canonowskie...

Bodzio pisze:
Na pytanie o pewność działania pamięci SD gość powiedział, że należy precyzyjnie wyczyścić styki przed włożeniem do aparatu, szczególnie w tanich (do 3200 zł) bo nie mają złoconych styków i lubią być lekko tłuste.

Szczerze mówiąc zaskoczyła mnie ta kwestia. Natomiast lepsiejsze cyfraki [powiedzmy powyżej 3200 zł] też nie mają złoconych styków, mają za to najczęściej gniazdo na CF - czyli karty w których nie da rady styków dotknać tłustymi paluchami... ;)

Tytuł:
Podobno świat dzieli się na tych co grają "Obławę" i na tych co będą grali.
W wypadku fotografików podobno świat dzieli sią na tych co używają "Canona" i na tych co dojrzewają.
Podoba mi się ta koncepcja ale ja strasznie długo dojrzewam.
Pewnie zamiast fotoaparatu kupię jednak SONY-kamerę.
Ale najpierw niech mam czym na zlot jechać. Karetka, LaPickup, Srebrny a ja posuwam jakąś granatową włoszczyzną, ech, nie chce mi się ze sobą gadać.

Tytuł:
weteran

misiak123 pisze:
powtórze jeszcze raz NIE MA JAK KLISZA. A powiem szczerze nie miałem kontaktu ze średnim formatem nigdy, ale kto wie ...
narazie mam nikona i minolte lustrzanki i cyfrówke (ale tylko zdjęcia na allegro robie) Swoją drogą widze że na forum jest kilku miłośników fotografii a to się chwali ...
Pozdrawiam

Nadal nie chce mi sięwierzyć, że kolega używa szklanych płytek [zlosnikz]

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

Kubol zdjęcia idzie odzyskać jeśli nie nagrałeś potem, nic "na wierzch" zabawa ta kosztuje okolo 60zł ale czasami warto to zrobić!!!

R129- 500SL NALEŚNIK
W126C- 560SEC SECZYSKO
W123C- 230 CE 2.8 vel 200D BANDYTA

Tytuł:
Klubowicz
Awatar użytkownika

próbowałem trochę odzyskać zdjęcia samodzielnie, znalazłem nawet gdzies w sieci easy recovery, ale był spory i sciągnąłem jakiś inny program którego nazwy nie pamiętam [zlosnikz] , jednak chyba potrzebny jest czytnik bo aparatu na usb za cholerę nie chciał mi zobaczyć
w końcu jednak okazało się ze te ważne dla mnie zdjęcia zdążyłem zrzucić na kompa, ale jest zostawiłem na karcie bo chciałem zrzucić na drugi, także straciłem tylko kilka zdjęć oficjalnych z pracy (był drugi aparat) i zdjecia z objazdu po zabytakch (ok. 25 km i godzina roboty w plecy), także nie ma tragedii, sam fakt jest tylko denerwujący :-?

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00