MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 2:21 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

mycha pisze:
troche nie na temat ale jak sobie pomyśle ile takich prototypów ipomyslow polskich zostalo zaprzepaszczone nie tylko motoryzacyjnych to sie normalnie nóz w kieszeni otwiera :evil:

Na myśl o syrence, to nawet siekiera [zlosnik]
Innych zaprzepaszczonych pomysłów niestety (na szczescie?) nie kojażę.

PS.
Cytat z jakiegoś forum internetowego, wniskuję, że wypowiada sie jeden ze studentów śp. Cezarego Nawrota (twórcy Syreny Sport, Syreny Bus itp...)

Cytuj:
" Zgadza się, Rastaman. Parę lat wcześniej, jak Nawrot był jeszcze dziekanem na Wzornictwie, przychodziliśmy do niego z Górasem i namawiliśmy na stworzenie wydziałowej katedry projektowania nadwozi. Wtedy nam się wydawało, że w tym kraju da się z tego żyć. Nawrot patrzył na nas z politowaniem i niezmiennie mówił: chłopaki, dajcie spokój, lepiej otwórzcie jakiś sex shop, albo sklep z bronią. Lepiej projektować naklejki na piwo i jeździć mercedesem, niż projektować samochody i jeździć dużym fiatem. Ja całe życie projektuję samochody i mam z tego tylko frustrację, że idioci decydujący o przemyśle w tym kraju flekują każdy mój projekt.
:(

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Innych zaprzepaszczonych pomysłów niestety (na szczescie?) nie kojażę.[/quote]

A np. Fiat 125p Coupe

Obrazek
Obrazek

zdjecia pochodzą ze strony fso [zlosnik]

Ostatnio zmieniony wt mar 01, 2005 7:51 pm przez Waciak, łącznie zmieniany 2 razy.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Waciak pisze:
Innych zaprzepaszczonych pomysłów niestety (na szczescie?) nie kojażę.

A np. Fiat 125p Coupe

http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11097 ... 083_01.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11097 ... 083_02.jpg

zdjecia pochodzą ze strony fso [zlosnik][/quote]

Ale szczerze powiedziawszy nie bardzo mi to auto "leży", jakoś tak bije od niego konceptem, a Syrenka bez problemu moglaby w tamtej postaci wejsc do produkcji.

Tytuł:
wiarus senior

Numer GG: 12453483
Syrenka miała piekną i niepowtarzalną linię to prawda,ja szczególnie czuję sentyment do syrenek (a do wersji sport to już wogóle)bo miałem 13 czy 14 sztuk na podwórku [zlosnik]
Obrazek

A to jedna z ostatnich moich ''Królowych szos'' ....poszła w dobre ręce

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

beskid [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Jak zobaczyłem pierwsze zdjecie to pierwsze co pomyslałem to, że pomyliły sie And'owi zdjecia i wkleił jakis stary model porsche 911
Czytam i oglądam dalej i trąba :-)) Mieliśmy kiedys przepiekne auto
o którym do tej pory nawet nic nie wiedziałem.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

MrBrutus pisze:
Jak zobaczyłem pierwsze zdjecie to pierwsze co pomyslałem to, że pomyliły sie And'owi zdjecia i wkleił jakis stary model porsche 911
Czytam i oglądam dalej i trąba :-)) Mieliśmy kiedys przepiekne auto
o którym do tej pory nawet nic nie wiedziałem.

Mialem prę dni temu to samo na forum youngtimer.pl i zaczarowała mnie historia tego auta. Teraz chce o nim sie dowidziec jak najwiecej.

Tytuł:
Swoja BABA

[skoczek] [skoczek] [skoczek]

"It is good to learn from your mistakes, but better still to learn from the mistakes of others!"

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

And, mam dla Ciebie dobre i zle wiadomosci , zla jest taka ze spozniles sie ze swoim pytaniem jakies pol roku , poniewaz p. Nawrot umarl w czerwcu ubieglego roku .Dobre wiesci sa natomiast takie ze te informacje pochodza od p.Podolaka ktory wspolpracowal miedzy innymi z p.Nawrotem przez prawie 40 lat. Rezczony pan wpada czasem do mnie do biura robic xero i dzis zagadnalem go o temat wiedzac ze pracowal kiedys w biurze projektowym w Bielsku. Obiecal przekopac swoje archiwum i podrzucic mi to co znajdzie odnosnie tej Syreny. Nie obiecywal co prawda wiele ale za to z pierwszej reki. Stwierdzil ze gdyby to bylo przed smiercia p. Nawrota to moze i jakaies plany by sie dalo wygrzebac. BTW, podobno historyjka z Cyrankiewiczem cokolwiek mija sie z prawda. Syrena nie weszla do produkcji poniewaz na dobra sprawe nie bylo do niej silnika. Ten egzemplaz ktory zostal wyprodukowany mial silnik zlozony w ukladzie boxer z dwoch cylindrow od ..... uwaga.... Junaka ;-).
Wogole czlowiek jest kopalnia wiedzy i anegdot zwiazanych z PRL-owska motoryzacja. Kontrolnie zapytalem czy jezeli byli by chetni do spotkania i pogadanki to czy mozna by na niego liczyc , stwierdzil ze jezeli tylko padnie jakis w miare konkretny temat i da mu sie troche czasu na przygotowanie to jak najbardziej. Wiec jezeli mieli by koledzy ochote na takie spotkanie przy kawie to sluze pomoca.

PZDR

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

QATO pisze:
Witam serdecznie

And, mam dla Ciebie dobre i zle wiadomosci , zla jest taka ze spozniles sie ze swoim pytaniem jakies pol roku , poniewaz p. Nawrot umarl w czerwcu ubieglego roku

Wiem niestety

Cytuj:
.Dobre wiesci sa natomiast takie ze te informacje pochodza od p.Podolaka ktory wspolpracowal miedzy innymi z p.Nawrotem przez prawie 40 lat. Rezczony pan wpada czasem do mnie do biura robic xero i dzis zagadnalem go o temat wiedzac ze pracowal kiedys w biurze projektowym w Bielsku. Obiecal przekopac swoje archiwum i podrzucic mi to co znajdzie odnosnie tej Syreny. Nie obiecywal co prawda wiele ale za to z pierwszej reki. Stwierdzil ze gdyby to bylo przed smiercia p. Nawrota to moze i jakaies plany by sie dalo wygrzebac. BTW, podobno historyjka z Cyrankiewiczem cokolwiek mija sie z prawda. Syrena nie weszla do produkcji poniewaz na dobra sprawe nie bylo do niej silnika. Ten egzemplaz ktory zostal wyprodukowany mial silnik zlozony w ukladzie boxer z dwoch cylindrow od ..... uwaga.... Junaka ;-).
Wogole czlowiek jest kopalnia wiedzy i anegdot zwiazanych z PRL-owska motoryzacja. Kontrolnie zapytalem czy jezeli byli by chetni do spotkania i pogadanki to czy mozna by na niego liczyc , stwierdzil ze jezeli tylko padnie jakis w miare konkretny temat i da mu sie troche czasu na przygotowanie to jak najbardziej. Wiec jezeli mieli by koledzy ochote na takie spotkanie przy kawie to sluze pomoca.

PZDR

QATO z nieba mi spadłeś, prosze wygrzeb co sie da, a jakbyś jeszcze mial do tego pana jakiś kontakt w razie czego, to ozłociłbym Cię ;-)

PS
Wątpliwości co do historii z Cyrankiewiczem też trochę mam, bo choć wiekszosc opini skłania sie ku tej historii, to pojawiają sie także głosy przeciw (całkiem konkretne). Ale z drugiej strony, to czemu go zniszczyli?? Nie uwieze ze dlatego ze szkoda bylo miejsca ;-)

Ostatnio zmieniony wt mar 22, 2005 4:48 pm przez and6412, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam serdecznie

Mam ten namiar , jak sie spotkam z czlowiekiem w przyszlym tygodniu to zapytam czy moge Ci go przekazac i podesle Ci jakos to co mi przyniesie. Co do ozlacania to rozumiem ze mowimy o zlocistym napoju (ocywiscie ;-) bezalkoholowym) w umiarkowanych ilosciach przy okazji jakiegos ewentualnego spotkania [pub] .

PZDR

BTW - jak juz kilka razy prosilem QATO bez "U"

MB 116 450SE 1976( V8 to V8 )

VW CADDY Special 1989 (chyba jedyny w Polsce)

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

MrBrutus pisze:

Mi to bardziej za corwetą wygląda. Te nożyki przy kapslach.... niezły bajer.

Szkoda że w tamtych czasach stłamszono tyle dobrych pomysłów.

Tytuł:
wiarus senior

To jeden z wilu prototypów który tak skończył zresztą nietylko samochodu bo tak było w każdej branży która wymyśliła coś ciekawego , ale niktóre miały nieco więcej szczęścia jak np. prototyp Warszawy z silnikiem v6 który skończył jako nowy model wołgi :evil: [zly]

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

QATO pisze:
Co do ozlacania to rozumiem ze mowimy o zlocistym napoju (ocywiscie ;-) bezalkoholowym) w umiarkowanych ilosciach przy okazji jakiegos ewentualnego spotkania [pub] .

PZDR

BTW - jak juz kilka razy prosilem QATO bez "U"

Ma się rozumieć [zlosnik]

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

gdyby Cie interesowało to moge Ci zeskanować opis Syreny Sprot z książki A.Zielińskiego "Polsie Konstrukcje Motoryzacyjne 1947-1960" Troszke tam tego jest ale nie za duzo :(

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 44 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00