MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr wrz 10, 2025 6:45 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior

Nie wiem jak jego scania ale mam 6 scanii i żadna,nawet V8 500 Km czy najnowsza R470, nie pojedzie więcej jak 95 km/h ( no może 100 km/h jeśli zrobie legalizacje tachografu na zużytych oponach a założe nowe ) , bo każda ma ogranicznik prędkości właśnie do 95km/h zgodnie z konwencją AETR .
W Rosji może sobie jeździć jak chce ale jeśli jeździ do Polski , Czech ,Austrii ,to zapewniam że musi mieć ogranicznik prędkości .
Zastanawiam się jak on to sprawdzał ,bo nie wierze w jego wyczyny .
Oczywiście 40 tonowy zestaw można rozpędzić z góry - kamikadze są wśród nas ale ...
Dziwna ta historia troche.

[/list]

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

swój chłop
Awatar użytkownika

matmol pisze:
Najtaniej tankowałem w Hartbergu (Austria) - 0.589EUR, czyli po ówczesnym kursie 2.45zł.

Wow! Zupełnie już zapomniałem jak mało wydawałem kiedyś na paliwo...

Ech, gdzie się podziały, tamte prywatki...

E220 T '93 NA SPRZEDAŻ

weteran
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:

a teraz ...

i pomyśleć że minęły tylko trzy lata ;)

S1

Ostatnio (jakiś 2 miesiące temu) tankowałem w Danii ropka tanisza niż w PL w przeliczeniu o 20 groszy podobnie benzynka ale jak byłem tydzień temu to juz wyrównana cena do niemieckiej. W Anglii (wczoraj) ropka nadal droższa niż PB ale nie na wszystkich stacjach generalnie staraliśmy się nie tankować tam obróciliśmy na zatankowanej we Francji (cena jak w polsce). Za to w Anglii zjadliśmy sobie po burgerze - cena za sztukę 32pln [zlosnik] i kawka za 7pln [uhaha]. Generalnie mozna potwierdzić jakość. Zatankowane na stacji której strzeże orzeł i niestety spalanie na pusto o 1,5 litra wyższe niż z obciążeniem 2T przy tej samej predkości przy tankowaniu we Francji i Niemczech. A i gazik na trasie cena oscylował na stacjach 0.34E-0.38E

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Nie wiem jak jego scania ale mam 6 scanii.....Ciach....

[/list]

Odcięcie jest elektroniczne wiec pewnie można je ominąc. sam widziałem kiedyś Magnumkę (ośka w górze wiec na pusto) jadaca 160-170kn/h-było to jeszcze zanim pojawili się panowie z ITD- miałem problemy by dogonić. Szczerzemówiąc to rozpedzić się napewno da tylko co z hamowaniem??

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Wika pisze:
Nie wiem jak jego scania ale mam 6 scanii i żadna,nawet V8 500 Km czy najnowsza R470, nie pojedzie więcej jak 95 km/h ( no może 100 km/h jeśli zrobie legalizacje tachografu na zużytych oponach a założe nowe ) , bo każda ma ogranicznik prędkości właśnie do 95km/h zgodnie z konwencją AETR .
W Rosji może sobie jeździć jak chce ale jeśli jeździ do Polski , Czech ,Austrii ,to zapewniam że musi mieć ogranicznik prędkości .
Zastanawiam się jak on to sprawdzał ,bo nie wierze w jego wyczyny .
Oczywiście 40 tonowy zestaw można rozpędzić z góry - kamikadze są wśród nas ale ...

[/list]

Osiagow jestem pewien. Nigdy do Rosji nie jezdzi z 40t. Ladunek nie przekracza 12t.
Kagance mozna zdjac w kazdym aucie, nawet w Mercedesie :-)))
Ruskie mandaty za dolary traca na wymiarze...
Tylko w Rosji jest taka mozliwosc a w razie kontroli kosztuje $ nie PLN.
Niestety wymogi polskich pracodawcow i ich naklad na transport i szanowanie kierowcow wymuszaja na kierowcach jazde na kilka tarczek w ciagu np. 18 godzin i pedzenie z predkoscia 140km/h jesli jest takowa mozliwosc.

Dla jasnosci: nie jest to codziennosc. Niestety, kierowca tysz czlowiek o czym wielu pracodawcow nigdy nie wiedzialo.

Pozdro.

PS. dalsze wypowiedzi w tym temacie proponuje na inny watek.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

roadrunner pisze:
Wika pisze:
Nie wiem jak jego scania ale mam 6 scanii.....Ciach....

[/list]

Odcięcie jest elektroniczne wiec pewnie można je ominąc. sam widziałem kiedyś Magnumkę (ośka w górze wiec na pusto) jadaca 160-170kn/h-było to jeszcze zanim pojawili się panowie z ITD- miałem problemy by dogonić. Szczerzemówiąc to rozpedzić się napewno da tylko co z hamowaniem??

Wracajac swego czasu z NS do Wrocka na trasie A4 z Katowic do krakowa spotkalem Trucka. Jakis amerykaniec z wielka blyszczaca atrapa i malenka szyba. Jechalem z rodzina 120-130km/h a on jechal 10-15 m za mna. Jechalem 150km/h a on jechal 10-15 m za mna...

Po kilkunastu kilometrach w obawie o zycie swoje i rodziny zjechalem na parking na przymusowy postoj okolo 45min.
Nie spotkalem go juz do Wroclawia.
Nie byl pusty, przyczepa zachowywala sie jak zaladowana ( bujanie, amortyzowanie itp. )

Jak pisalem, nie jestem za TIRem jadacym powyzej 95, ale czasem trzeba postawic sie w ich sytuacji.
Pomijam celowo milczeniem droge hamowania potrzebna do zatrzymania tego skladu... jak pociag 10-20 km przed stacja.

s123 240TD - 6.X.82; Taigabeige Drobinka

http://www.nanoelektrody.pl

Tytuł:
Klubowicz

Samsung1 pisze:
laudan - to post z 2002 roku :) ;)

S1

Nie zwrocilem uwagi, ze odkopales cos tak starego [zlosnik] Cos mi nie pasowala opowiesc Idzika, ale myslelem ze dobrze ja zapamietal [oczko]

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

laudan pisze:
Cos mi nie pasowala opowiesc Idzika, ale myslelem ze dobrze ja zapamietal [oczko]

Żebyś wiedział [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00