MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 30, 2025 12:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Lokalizacja: Królewskie Stołeczne i Rezydencjalne Miasto Wrocław
MERCEDES 4 EVER pisze:
Tricky -ja czytałem taka pewna gazete i był tam własnie opisany rajd o kropelce i były stosowane magnetyzery-.Sa robione tez te magnetyzery w USA i chyba w Japonii.trzeba miec tez na uwadze ze one działaja lae skutki nie sa jakies piorunijace-troche lepsza praca ,minimalnie nizsze zuzycie paliwa,troche lepszy moment obrotowy.... to nie jest jakies 30% mocy wiecej czy cos

Kiedyś w GT testowali jakiegoś Multimaga na hamowni - wzrost mocy nie przekroczył 2%. Pamiętam, historyjka dorobiona w tym artykule nie specjalnie mnie przekonała, jakieś dziwności o tym, że najpierw ileś czasu magnetyzer musi na silnik oddziaływać, a później że nawet po jego zdjęciu efekty utrzymują się pewien czas... Jestem sceptyczny, i podświadomie jestem na NIE.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Znajomy warsztat ostatnio schamował jakas mazde chyba 626, zdjeli magnetyzery i shamowali go jeszcze raz, Jakaś róznica?Tak - 10 km wiecej bez magnetyzerów.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
... Jestem sceptyczny, i podświadomie jestem na NIE.

A ja jestem na TAK.

Myślę, że myślenie na NIE oraz podejrzenia i obawy do wszelkich nowości a szczególnie tych, których zasadę oraz istotę działania nie do końca rozumiemy jest strasznie zaściankowe.

Czasy inkwizycji już dawno minęły. ;)

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
TrickyKid pisze:
... Jestem sceptyczny, i podświadomie jestem na NIE.

A ja jestem na TAK.

Myślę, że myślenie na NIE oraz podejrzenia i obawy do wszelkich nowości a szczególnie tych, których zasadę oraz istotę działania nie do końca rozumiemy jest strasznie zaściankowe.

Czasy inkwizycji już dawno minęły. ;)

S1

No właśnie sprawa u mnie wygląda inaczej - w szkole nauczono mnie, że ani powietrze, ani benzyna nie reaguje w żaden fizyczny sposób na pole magnetyczne. Jak dotąd z żadnego wiarygodnego źródła nie dotarło do mnie dementi. Tak samo sceptyczny byłbym, gdyby ktoś mi teraz powiedział "człowieku, popatrz, ziemia musi być płaska, bo gdziekolwiek byś nie pojechał, to dookoła siebie widzisz płaski horyzont".

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
- w szkole nauczono mnie, że ani powietrze, ani benzyna nie reaguje w żaden fizyczny sposób na pole magnetyczne. .

Cóż można rzec na takie dictum? - po prostu fatalna szkoła!

Naprawdę serdecznie współczuję.

Ale zawsze jeszcze można te luki edukacyjne nadrobić – są różne kursy, wolne wykłady czy grupy dyskusyjne. Jak człowiek się zmobilizuje to efekt może być naprawdę zdumiewający.

Myślę, że naprawdę warto!

Pozdrawiam :) – S1

p/s I wtedy może się okazać, że nie tylko reaguje, ale jeszcze, w jaki różny sposób (zależny np. od natężenia tego pola, swojej gęstości, jonizacji … czy też innych czynników) - no, ale jak ktoś widzi płaski horyzont …to może być jednak ciężko. :roll:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

sorka ale zamiast nabijać sie z wykształcenia trickiego może pare konkretów z w/w dziedziny? [zlosnik]

koń jaki jest ...każdy widzi ,,,, silnik musi coś spalać:albo benzynke, albo olej , albo zawory...""

http://www.kolderki.org/kolderki/pages/ ... php?nr=275

Tytuł:
wiarus senior

Nie chodzi o nabijanie sie ale o czysto praktyczne spostrzeżenia: auto po pierwsze pracuje ciszej, jest szybsze-lepsze przyspieszenie a po paru zrobionych kilometrach palio ok 1 litra mniej, jeśłi nie wierzycie sami spróbujcie.
Jeśłi poszperacie w archiwum to znajdziecie podobny temat, który już był omawiany na naszym forum.Na nim sa linki do odpowiednich stron z magnetyzerami.
Pozdrawiam

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Tak tak - taki magnetyzer może okazać się naprawdę pożyteczny.

A te linki też mogą być pomocne, aby poszerzyć wiedzę na ten temat.

S1

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Popey pisze:
Nie chodzi o nabijanie sie ale o czysto praktyczne spostrzeżenia: auto po pierwsze pracuje ciszej, jest szybsze-lepsze przyspieszenie a po paru zrobionych kilometrach palio ok 1 litra mniej, jeśłi nie wierzycie sami spróbujcie.

Mówisz, że można sobie w domowy zaciszu zbudował "na oko" magnetyzer metodą Slodowego, i wypróbować jego działanie, czy może zostaje nabicie ciężkiej kasy Multimagowi lub innym tłusto rozreklamowanym "producentom"? Aż chyba spróbuję :)
Jak na razie szum wokół magnetyzerów to czysta papka marketingowa, dorabianie kosmicznych mydlących oczy historii wokół zabawki która składa się z kilku elementów o stopniu skomplikowania porównywalnym z łopatą. Nie każdy kończył studia związane z fizyką czy chemią, ja akurat kończyłem takie które pozwalają na rozłożenie każdej reklamy na czynniki pierwsze i szczegółowym podaniu niecnych technik które zostały użyte aby przeciętnemu zjadaczowi chleba zrobić kisiel z mózgu, dlatego sceptycznie podchodzę do magnetyzerów, żadnych wiarygodnych informacji na temat źródła ich dobroczynnego wpływu nie znalazłem. Jeśli jakaś firma nie potrafi przeciętnego użytkownika przekonać, że jej produkty są coś warte, to problem ma firma, a nie potencjalny konsument.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Tricky -mam dla Ciebie propozycje -wszystkiego sie dowiesz w kilka tygodni.... kup na Allegro takie za 30-40 zł ja kupowałem od Ariela Szarona (taka ksywa) i sa dobre-załoz do twojej 115 i zobaczysz co sie bedzie działao-jak nic to bedziesz miał koronny dowod ze to absolutnie nie działa(moze nawet opiszesz w twojej gazecie o tuningu.... o a w takich gazetach nie pisze sie o magnetyzerach?????? przeciez to chyba podstawa tuningu.....Moim zdaniem Powinienes podjac probe i wtedy wydac opinie a nie bo nie! Ja bronie magnetyzerow bo kupiłem -mało kosztuje a działa (zreszta nie tylko mnie)acha jak by ta proba doszła do skutku to przed proponuje zrobic analize spalin i po!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

MERCEDES 4 EVER pisze:
Tricky -mam dla Ciebie propozycje -wszystkiego sie dowiesz w kilka tygodni....

1. Nie wydaję kasy "na próbę". Albo coś działa, a gdy nie działa to się to zwraca spowrotem do sklepu, albo coś nie działa, i tego nie kupuję. Beta-testerom się płaci, a nie oni płacą producentom.

2. Magnetyzer [nawet jeśli ma pożyteczne działanie] to bynajmniej nie jest tuning, i z tego powodu napewno NIGDY nie będzie opisany w MAXI.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

niech Ci bedzie,twoja sprawa-ja wiem ze działa -proste małe bez ingerencji w silnik a efekty sa.......

MB 308 automatic

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Niech ktoś zapoda link do wyników obiektywnych badań, a nie producenckich zapewnień. I to takich, że jechał gość po torze z litrem benzyny w menzurce raz z magnesem, a raz bez. Wyobrażacie sobie zmowę OPEC'a i Szejków z producentami samochodów: "magnetyzerom mówimy stanowcze NIE", bo 10% zużycia paliwa mniej to miliardy petrodolarów w skali roku? Przecież każdy koncern, chciałby obniżyć spalanie swojego nowego silnika, a póki co wywala milony na nowe technoloogie, każda z nich jest coraz bardziej zaawansowana i coraz trudniej zrozumieć jej zasady, a bynajmniej nie ma nic wspólnego z magnesowaniem paliwa, powietrza i płynu chłodzącego...

Magnetyzer, nie wiem dlaczego kojarzy mi się zawsze z Daewoo Tico. A może jestem zaściankowy. [szalone]

Działa... Wystarczy, że w plecy mocniej wiało albo po montażu zadziałał efekt placebo przy operowaniu gazem.

Póki co przekonuje mnie magnetyzer na obrotowym liczniku gazu w piwnicy i oszczędnosć do 8% miesięcznie.

Ostatnio zmieniony ndz sty 16, 2005 10:37 pm przez _me: how_, łącznie zmieniany 3 razy.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

TrickyKid pisze:
Jak na razie szum wokół magnetyzerów to czysta papka marketingowa, dorabianie kosmicznych mydlących oczy historii wokół zabawki która składa się z kilku elementów o stopniu skomplikowania porównywalnym z łopatą..

No nie sądzę, aby z prostoty można było czynić zarzut.

Najgenialniejsze odkrycia i wynalazki bazowały, bowiem na prostych spostrzeżeniach a następnie na wyciągnięciu z tych prostych spostrzeżeń właściwych wniosków i ew. zastosowaniu tychże.

Ilu ludzi beztrosko pławiło się w wodzie przed Archimedesem czy też ilu wylegiwało się i byczyło pod jabłonią przed Newtonem obserwując spadające jabłka? I co – i nic. Z tych prostych (często nieuświadomionych ) spostrzeżeń nie potrafili wyciągnąć żadnych wniosków nie mówiąc już o ich zastosowaniu.

A koło? – czyż nie jest to prosta konstrukcja? Gdyby można ją opatentować to zyski z tego przedsięwzięcia to było by prawdziwe „złote runo”.

Ba nawet przywołana tu (przez Ciebie) łopata jest arcy-przydatnym i wielokrotnie niezastąpionym narzędziem.

Trudno wiec obrażać się na kogoś, że ośmielił się współcześnie wymyślić coś prostego w swej budowie a jednak użytecznego a co najgorsze bezczelnie pragnie z efektu pracy swych szarych komórek czerpać zyski. Takie jest, bowiem prawo rynku.

Powtórzę także - minęły już czasy, gdy wynalazki budziły obawę (jak np. wynalazek maszyny do szycia z obawy przed strajkiem szwaczek) czy strach z powodu niezrozumienia działania czy budowy (np. maszyna parowa, automobil – vide słynny locomotive act) i dlatego były przez niektórych odrzucane.

TrickyKid pisze:
... Jeśli jakaś firma nie potrafi przeciętnego użytkownika przekonać, że jej produkty są coś warte, to problem ma firma, a nie potencjalny konsument.

I tu także popełniasz wielki błąd w rozumowaniu.

Jeżeli coś jest typowym g… które wprowadzasz na rynek (np. fosforyzujący długopis) – to musisz konsumentowi wmówić, że on tego właśnie potrzebuje.

Jeżeli coś jest jednak przydatne i OK (np. łopata) – to broni się samo – liczy się wtedy dostępność, wykonanie i cena.

Pomyśl o tym. [oczko]

Pozdrawiam - S1

p/s
A swoją droga ciekawe z ta maszyną do szycia – moim zdaniem jeden z najgenialniejszych wynalazków.

Czy zastanawiałeś Się kiedyś jak to się dzieje? – dwa końce jednej nitki uchwycone oraz dwa końce drugiej także. Mimo to igła wprowadza jedną pod drugą i potem są zapętlone! Gdzie tkwi sekret? ………… ??? A pomyśl jak trudno to było zobaczyć „w głowie” temu, co to wymyślił!

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Samsung1 pisze:
Czy zastanawiałeś Się kiedyś jak to się dzieje? – dwa końce jednej nitki uchwycone oraz dwa końce drugiej także. Mimo to igła wprowadza jedną pod drugą i potem są zapętlone! Gdzie tkwi sekret? ………… ??? A pomyśl jak trudno to było zobaczyć „w głowie” temu, co to wymyślił!

Samsung, a myślałeś kiedyś o perystaltyce przełyku i jelit? To jest dopiero fantastyczne! Siedzisz sobie na trzepaku, jesz batona, fik i wisisz głową w dół, a baton przesuwa się sam w kierunku żołądka.

Już nie mówię, co te koralowce pod wodą, Panie, wyprawiają....

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00