sajmon25 pisze:
w seryjnym zbiorniku OR nigdy nie złapałby 50st bo po drodze wystudziłby się, to jest raz, a dwa to że jest za mały przekrój przewodów ON żeby OR mógł płynąć w zimie, a zresztą w jaki sposób może przepłynąć czysty OR przy temperaturze -20st w tych orginalnie nie odizolowanych od otoczenia przewodach?
A po co 50st w zbiorniku? Owszem, nie zaszkodzi, ale po co? Jakbys lał do baku tłuszcz roślinny, to rozumiem, ale nawej OR letni (soja) potrzebuje 0-2st żeby płynąć - po co Ci 50st??
A przewody nalezy wymienić na grubsze, i jak są grubsze to dobry rzepak popłynie i ponizej -20st. Bez izolacji, ale z pompą.
Cytuj:
pompka elektryczna w mojej instalacji jest zbędnym luksusem, a nawet powodowałaby niższą temperaturę na wejściu do pompy wtryskowej bo zwyczajnie podgrzewacz płytowy nie nadążyłby z grzaniem OR do temp 70st
hmm... ja mam podgrzewacz mniejszy niz Twój i z pompką mam 50-70st na filtrze i 60-80st na pompie. Za mało??

Cytuj:
no jak na razie problemów ze szczelnością na złączach nie ma a temperatura OR płynącego do i z zbiornika oscyluje w granicach 50st
pogadamy za pare miesięcy.... ten procez troche trwa.
Cytuj:
Robiłeś instalacje w CR jednozbiornikowe?? z tego co wiem to CR wymaga paliwa o dużej liczbie cetanowej a OR ma niską.
Tak, ale na mieszanke 75% OR. Dla 100% OR trzeba zmienić dodatkowo soft, a to kosztuje na hamowni tyle co przeróbka na 75%. Facet w CDI ma narazie 80tkm za nieco ponad rok zrobione.
Cytuj:
Wg mnie instalacje jednozbiornikowe przy naszych zimach nie maja racjii bytu, bo nawet niewiem jaki podgrzewcz zastosujesz to OR w przewodach od pompy do wtryskiwaczy pozostaje gęsty, a już nie wspomnę o filtrze paliwa, przecież masło przez filtr nie przejdzie!
filtr jest jedynym miejscem gdzie są problemy, poza nim to dopoki OR nie stwardnie na skałe to przejdzie.
Cytuj:
A co do zafiry, to znajomy od którego mam tą instalację w niemczech jeździ 2letnią zafirą 2,2DTI i posiada w niej taką samą instalację jak ja tylko tyle że w seryjnym zbiorniku ma OR a w dodatkowym ON, zrobił już na tej instalacji 20kkm i był ostatnio w serwisie opla w polsce na przeglądzie, gdzie z ciekawości wymontowali mu wtryski, zrobili "sekcję zwłok" filtrów oleju i paliwa, wymieniali olej, i niestwierdzili żadnych odchyleń od normy
a ta Zafira którą robiłem, była przedtem przerabiana przez kogos innego w niemczech, bez pompy el., i bez oszukiwania czujników. I wynik był taki że pompa padla bo paliwo szlo z powietrzem, a wtryski były zawalone nagarem.
Przy autkach nowych albo prawie nowych elementy czesto jakis czas wytrzymuja takie traktowanie, a jak Twoj znajomy jeździ na OR czesto w trasie z gazem w podlodze, to i nagary szybko sie nie wytworzą. Niech tylko uważa na pompe wtryskową, to jest bolączka w DTI....
rzepak pisze:
witam
na stronie którą zaraz podam jest pokazany mercedes 190 2.0D , który z tego co zdążyłem zauwazyć to jeździ na samym OR bez drugiego zbiornika , ciekawie byłoby poznać jakie on tam "patenty" zastosował ale szkoda że bardzo słabo znam niemiecki a na translatorze tłumaczenie bardzo marnie wygląda ...
oto link do stronki :
http://www.pflanzenoelauto.info/190er_Umbau/190er_umbau.htmlZnam gościa z niemieckiego formu, na jakimć zlocie chyba nawet gadalem z nim - zacząl od Vectry 1.7TD. Jego zmiany w Mercu są bardzo podobne jak te które Wam zaproponowałem - regulacja, przewody, itp.
laudan pisze:
Tak wyglada OR po nocy w temp -20 stopni:

A wiec kolego z tymi -26 stopniami to nie nam bujaj
![[zlosnik]](./images/smilies/zlosnik.gif)
A to rzepak czy soja?

Rzepak rzepakowi też nie równy, miałem już taki co ponizej -15st byl twardy - okazalo sie że miał domieszke czegos innego, chyba słonecznika, poza tym to co widac na zdjęciu to jeszcze nie skała i da sie pompować. Dopiero OR biały jak śnieg to koniec bajki

rzepak pisze:
w tamtym roku temperatura poniżej -20 to była raptem 10 dni
No i własnie dlatego uważam że w Mercach dwa baki są luksusem.
laudan pisze:
Moze kolega od -26 stopni ma garaz
![[oczko]](./images/smilies/oczko.gif)
Nie mam garażu, ja tylko codziennie jeżdże i mam w baku 80Ltr OR a nie 1Ltr. 1 Litr po nocy na 20st może i zamarznie, 80Ltr nie bo ta masa nie zdąży sie wychłodzić. Włóż do zamrażarki 0,1Ltr i 3Ltr - zobaczysz różnice.
PZDR! <br>
Dodano po 2 godzinach. 22 minutach.:<br> Jeszcze jedna uwaga dla Sajmona - pomijajac fakt ze TDI potrzebuje 2 baki, Twoja uwaga że 2 baki w naszych warunkach sa konieczne jest nieścisła. Takie 2 baki jak masz Ty, raczej nie. Sam pomyśl: luty 2007, w nocy było -32st, olej w drugim baku zamarzł na skałe, Ty wstajesz rano by jechac 200km. Chcesz wiec przełączyć na OR po rozgrzaniu silnika. Odpalasz na ON, jedziesz te pare kilometrów, przelanczasz - i stoisz!
Jeżeli system dwuzbiornikowy ma być montowany z powodu polskich warunków zimowych, to tylko taki z ogrzewanym bakiem i ogrzewanymi przewodami. Bez tego, system na jeden bak jest równie dobry w zimie a tanszy i prostrzy w obsludze. Mnie przy dwoch bakach najbardziej wkurzalo ze trzeba zawsze wiedziec na ile sie autko wyłancza, i te pare kilosów wczesniej zaczyna sie płukanie ukladu. A jak 15min później jednak trzeba gdzies jechac, to cale płukanie szło na marne.
Kompromis dla autek trawiących zimny OR - dwa baki, drugi na ON, i zasilane z niego TYLKO Webasto, a bak z OR i przewody z ogrzewaniem. Jak OR zamarznie, odpalasz Webasto i po 20-30min możesz odpalac silnik na OR. Biorąc pod uwage że taka systuacja sie wydarzy 2-5 razy na rok, to chyba warto te pare minut poczekać zamiast caly rok sie bawic w przełanczanie i płukanie....