Witam Was!
No skoro Kolega Trojan mnie tu zareklamowal to tez coś napisze
"mnie najbardziej nurtuje sprawa zapchania się filtru paliwa , przecież zanim odpalimy na OR i rozgrzejemy auto to przez ten czas OR w filtrze jest zimny a jeśli by brać pod uwagę mroy np. -15 to według mnie marne są szanse na jazdę bez podrzewanego filtra ale jak to podgrzewanie zrealizować jak dopiero odpalamy zimny silnik na OR ?"
No to jest mały problem - moj rekord na 100% OR to do tej pory -26°C, autko odpalilo, ale po paru sekundach zgaslo własnie z powodu zamarznietego filtra. Wiadro gorącej wody na filtr pomogło

Jak potem z ciekawości wypompowalem zawartość baku do kanistra, to to nie było juz paliwo, a raczej mięciutki smalec - mimo to pompka pompowala, a wtryski rozpylały
Normalnie powinno sie od -15°C dolewac troche ON do OR, no i przedewszystkim na mrozy lać rzepak a nie soje. Podgrzewanie elektryczne też tutaj niewiele pomoże, chyba żeby ogrzewało cały filtr a nie tylko jego dopływ.
Do -15°C na samym rzepaku nie powinno byc problemow.
"Jednak ja cały czas myślę nad instalacją 2 zbiornikową ..."
No ma to sens - ale tylko, jak bak z ON uzywasz do zasilania Webasta

Inaczej, jest to zbedny luksus.
"pisałeś że OR w zimie wygląda jak "miód" jak więc może dobrze rozpylić wtryskiwacz taki miód i to jeszcze jak startujemy na zimnym silniku , pomijam to że stosujemy dodatkową pompę paliwa ale jak wygląda rozpylenie bardzo gęstego OR przy temperaturach grubo poniżej zera ?"
Elektryczna pompka paliwa służy tylko dostarczeniu paliwa z baku do pompy wtryskowej, na odpalanie nie ma ona wpływu. A dobrej jakosci i dobrze ustawione wtryskiwacze rozpylą nawet masło - jak do tego pompa poda to w odpowiednim momencie, a świece troche pomogą, to nie ma problemu z odpalaniem.
"pompy specjalnie do OR widziałem też w niemieckich sklepach internetowych ale ich koszty są duże i myślę że całkowity koszt auta z instalalacją 2 zbiornikową i auta z pompą i tymi sterownikami świec itp. będzie praktycznie taki sam"
Zalezy jakiego auta. Mesie z komorą wstepna i pompa rzedowa mieszcza sie z przeróbka spokojnie w 1600-2000zł, a dobra instalacja dwuzbiornikowa to od 2800zł w góre. Systemy do nowego V6 CDI to juz kwoty rzędu 6000zł i wiecej.
Mówie tutaj o przeróbce porządnej i przemyslanej a nie o naiwnym systemie na dwa baki bez jakiegokolwiek dostosowania silnika pod OR.
Jak chcecie to mógłbym przygotować Wam liste zmian pod kątem Mercedesa W123/124/201, bo nie ma sensu odkrywać ameryki od nowa, warto korzystac ze zrobionych juz doświadczeń
PZDR!
Krzysiek