MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 1:06 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Jak radzilibyście : w jakim stanie kupic auto ??, czy szukac stanu dobrego lub niższego i powoli doprowadzac do wyższego, czy zbierac pieniądze na jak najlepszy stan ??.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
To wszystko zalezy od tego jakie mozliwosci warsztatowe posiadasz, jaka wiedze na temat naprawy samochodow i to jak bardzo potrzebujesz samochodu. Mysle ze wszyscy doradza Ci stan BDB (pozdrowienia dla (me:how) :D:D:D). Ja uwazam, ze najlepszym wyborem bedzie samochod w 100% sprawny mechanicznie z do dopracowania estetyka, ale wiadomo, ze jak masz kase na igielke to bierz taka.
Pozdrawiam

Daihatsu Cuore '92 - Bo tak...
Jawa 350 '82, WSK 125 '75, WSK 125 '79, WSK 175 '78, Komar, Trike 125 ,
Ex. PF 126p, Buggy 650, SHL M11, WSK 175, wiele innych..

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

wiesz... mysle,ze najwazniejsze jest "serce"...a reszte mozna dopiescic..
ale wiadomo nie kupuje sie totalnej padaki ...niemozna sie tez zrazac paroma purchlami..bo jak serduszko pracuje.. to do prac kosmetycznych bardzo motywuje... [oczko] [oczko]

pozroffka [usmiech] [usmiech]

Tytuł:
swój chłop

ja jestem za padliną!!

pochodzisz z domu, w ktorym rozumieją pasje wiec wykorzystaj to i przy okazji sprawdz sam siebie. Niech ci zrobia prezent, na ktorym juz sie bedziesz mogl uczyc, choc nie bedzie ci wolno jeszcze jezdzic (mysl nieustannie o tym pierwszym razie [oczko] ).
znajdz samochod, w ktorym podwozia nie trzeba bedzie robic, albo bedzie cie stac finansowo, zeby ktos je zrobil.
a reszte to juz ulanska fantazja niech ci podpowie.
spytaj andrzeja (andyXXXXcos_tam_jakies_numerki [zlosnik] ) jak to jest jak sie nie wie nic, a potem nagle zna sie kazda srubke w samochodzie. Piekne uczucie, doswiadczenia masa...
... I WRESZCIE, IMHO, bedize mozna opowiadac o wlasnych doswiadczeniach a nie witac gosci i latac wszedzie z wyszukiwarka na lancuchu.

W115 albo W123 to typy ktore mnie sie nasuwaja - w miare zbiezne mechanicznie i proste jak drut, oczywiscie w malym dieslu. A najlepiej dwa naraz jesli masz gdzie trzymac - z dwoch zrobisz jeden i byc moze nie bedziesz musial kupowac jakichs drogich czesci w sklepie, za to kupa czesci zamiennych zostanie.

No to do dziela...

E280 T
450SLC 5.0
dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE
Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

hm... moze i masz racje mMm2..ale wszystko zalezy od finansow...
a jak sie trafi fajny egzemplarz to dlaczego nie skorzystac...? tez mozna sie wiele nauczyc na nie- wraku....
wiem to po sobie ...chociaz jestem Kobietą... to wiele sie nauczyłam przy swoim Meżu...siedząc z Nim w garazu godzinami...
Wiem , ze napewno nigdy niebede wiedziała tyle co On...ale zawsze troszke wiedzy o pięknych MB nie zaszkodzi [oczko]

pozdroffka

W123 280E automatic - 78r. Shrekuś

Tytuł:
swój chłop

co robiliscie godzinami w garazu przy nie-wraku. [szalone] [zlosnik]

Ja mialem od zawsze padliny i zabawa byla przednia, niestety czasu malo i funduszy nie zawsze stykało. Żeluś zdaje sie ma duzo czasu wolnego i w wiekszosci spedza go na forum [szalone], a tak, po odrobieniu lekcji, popedzi do garazu i powalczy z brutalna rzeczywistoscia.
A pieniadze potrzebne dzis (po wejsciu do UE) na dwie zmaltretowane beczki to tylko ulamek tego co trzeba dac za naprawde dobry egzemplarz.
Wiem, bo chce sprzedac intensywnie uzywanego 200D, idealny, niezobowiazujacy projekt [zlosnik] .

E280 T

450SLC 5.0

dawniej: W115 200D '72 - Boluś, W115 '70 - No Name, W116 '76 - No Name, oraz rozne 123

Automatom mówię NIE

Śląsk, Gliwice

Tytuł:
Swoja BABA
Awatar użytkownika

mMm2 pisze:
Wiem, bo chce sprzedac intensywnie uzywanego 200D, idealny, niezobowiazujacy projekt .

heheheh jakby reklamma... [zlosnik] ;)

W123 280E automatic - 78r. Shrekuś

Tytuł:
wiarus junior

słuchaj no:
zależy co kto lubi i jakie ma do tego jeszcze warunki - ja np. chciałbym jakąś padaczkę i sam od podstaw ją odrestaurować, ale wiem, że z przyczyn technicznych to nie będzie możliwe dlatego powoli zaczynam się rozglądać za własną gwiazdą w stanie "dobrym" czyli nie wymagającej piaskowania ;) blablabla ... Innymi słowy sam musisz podjąć tę najważniejszą decyzję w życiu z kim a raczej z czym będzie twój pierwszy raz [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik] Na razie zbieraj kase - bo to wszystko duuużo kosztuje ...

Ex: S202 C180 '97

Tytuł:
swój chłop

Witam! Jako jedyny obrońca golfa na tym forum polecam jako pierwszy samochód właśnie... GOLFA [zlosnikz] Oczywiście silnik diesla w zależności od funduszy II lub III, bardzo ekonomiczne i tanie w eksploatacji [zlosnikz]

Tytuł:
wiarus junior

master pisze:
moje: Nic, czym można się pochwalić

To jest właśnie golf II 1,3NZ - to to nawet wspomagania nie ma ... (wersja null wypas) ... chla tyle co MB z średnim silnikiem
GrześMoto pisze:
Jako jedyny obrońca golfa na tym forum

Trafne spostrzeżenie [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

NIE POLECAM VW

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
Witam! Jako jedyny obrońca golfa na tym forum polecam jako pierwszy samochód właśnie... GOLFA [zlosnikz] Oczywiście silnik diesla w zależności od funduszy II lub III, bardzo ekonomiczne i tanie w eksploatacji [zlosnikz]

Nie lubię VW, z tego segmentu wolę Opla, chociaż to co piszesz nie jest wcale pozbawione argumentów, ale jest jedno ALE,otóż należy zwrócić uwagę, że Żeluś jest zafascynowany konkretnie jedną marką samochodów i głównie o niej jest ten temat [hihi]

Jeśli masz zdolności manualne, lubisz się brudzić, ciułać i wydawać zaoszczędzone z wielkim bólem pieniądze,samemu niekoniecznie dobrze, ale za to osobiście przeprowadzać poważne naprawy, chcesz się nauczyć, mieć sporo frajdy i jeszcze więcej satysfakcji, kląć i zmieniać plany, nie mieć czasu, wydać w sumie więcej niż na egzemplarz w lepszym stanie, to auto do roboty jest dla Ciebie. Jesli nie to zbieraj i czekaj, ale ominie Cię przygoda (....każdej chwili szkooodaaa.... :-P)

Tytuł:
swój chłop

Cytuj:
To jest właśnie golf II 1,3NZ - to to nawet wspomagania nie ma ... (wersja null wypas) ...

PLAN ZAKUPU SAMOCHODU:
-mam 500zł... chce kupić sobie "Boba" (malacza).
-jeżeli popracuje X dni zarobie 30X zł i starczy mi już wtedy na golfa I do remontu.
OPCJA I.
PO zakupie golfa I do remontu, nie jeżdżę nim bo pracuje 2Y lub 3Y dni aby zarobić na jego remont oraz remont trwa Z dni ;)

OPCJA II:
Nie kupuje Golfa I do remontu bo pracuje znowy Y dni po to aby zarobić na dobrego Golfa I.

CD OPCJI II:
Po Y dniach stać mnie na dobrego golfa I. Jednak mam troche pieniędzy i znowu jeżeli niewiele dołoże będzie mnie stać na golfa II w śrenim stanie. Znowu pracuje na niego Z dni. Wtedy Podstaw zmień dane i podstaw do Opcji I lub OPCJI II.

Co z tego wynika: apetyt rośnie w miarę jedzienia ;) Lepiej kupić boba i jeździć X + Y + Z dni odkładając ok 30(X+Y+Z)zł dziennie minus paliwo do boba na lepszy pojazd :D (pomijając założenia że na nic więcej wydasz kasy) :D

I wtedy taki Golf II nawet null wypas świetnie zastępuje tutaj boba ;) <br>Dodano po 8 minutach.:<br>
czmiel pisze:
Jeśli masz zdolności manualne, lubisz się brudzić, ciułać i wydawać zaoszczędzone z wielkim bólem pieniądze,samemu niekoniecznie dobrze, ale za to osobiście przeprowadzać poważne naprawy, chcesz się nauczyć, mieć sporo frajdy i jeszcze więcej satysfakcji, kląć i zmieniać plany, nie mieć czasu, wydać w sumie więcej niż na egzemplarz w lepszym stanie, to auto do roboty jest dla Ciebie. Jesli nie to zbieraj i czekaj, ale ominie Cię przygoda (....każdej chwili szkooodaaa.... )

Oczywiście pomijając fakt, że ciągle patrzysz na to auto i nigdzie nim nie jeździsz bo ciągle przy nim "grzebiesz". Ale jednocześnie masz takiego plusa że nie wydajesz prawie wcale kasy na paliwo, inwestujesz jedynie w bilety komunikacji miejskiej. [zlosnikz]

Ja rozumie że są tu sami pasjonaci marki, ale młoda osoba nie po to zdaje prawko żeby patrzeć jak jego auto stoi w garażu :D Nie krytykuje tego że merce się psują tylko nawiązuje do odpowiedzi.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

GrześMoto pisze:
ale młoda osoba nie po to zdaje prawko

Żelusiwi chyba troszke brakuje do prawka - mi juz coraz mniej :P.
Żelus pochwal sie tym co by Twojej beczce (mam nadzieje ze to bedzie beczka) moglo pomoc odzyc, czyli mozliwosc garazowania przez czas nieokreslony, zestaw narzedzi tak jak i te potrzebne do blacharki, wiedza ojca lub kogos z rodziny na temat wszelakiego rodzaju napraw (zawsze sie przydaje).
Pozdrawiam

MB W124 200D '91 - TaToWa

MB W124 200D '86 - Bratowa

Daihatsu Cuore '92 - Bo tak...

Jawa 350 '82, WSK 125 '75, WSK 125 '79, WSK 175 '78, Komar, Trike 125 ,

Ex. PF 126p, Buggy 650, SHL M11, WSK 175, wiele innych..

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Najgorsze jest to, że nie wiem jak zarobic na auto.

Tytuł:
wiarus junior

Żeluś pisze:
Najgorsze jest to, że nie wiem jak zarobic na auto.

idz na nocki do marketów [zlosnik] - czasem dobrze płacą [zlosnik] [zlosnik] . Ja tak już chyba niedługo zrobię :-? :-?

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 15 6 7 8 9 Następna

Strefa czasowa UTC+02:00