Witam, Długo mnie nie było już na tym forum, praktycznie od kiedy pozbyłem się beczki, czyli od dobrych dwóch lat..., a to właśnie dlatego, że kupiłem audi 80, ale B4 TDI w wersji Avant. Co do porównania względem Mercedesa, mogę powiedzie, bo tata ma Mercedesa 124 2,0D i sporo nim jeżdżę, że zarówno jedno jak i drugie auto ma swoje plusy jak i minusy, co do 124 wszyscy wiedzą, dlatego skupie się na Audi: plusy: - ocynk, nadwozie 1993, praktycznie żadnego śladu korozji, gdzieś tam przy listwie drzwi na dole jakiś mały purchelek, ale niegroźny, od dwóch lat jest, praktycznie nie powiększa się dużo i to jedyne miejsce, od spodu zdrowiutki, - tanie części, chyba tańsze niż do 124 i więcej możliwości zamontowania zamienników, - silniejszy, nie tylko dzięki turbinie, ale też bezpośredni wtrysk spełnia swoje zadanie, przedni napęd też powoduje, że moje wydać się dynamiczniejszy, - mniejsze zużycie paliwa, średnio wokół komina 5,5-5,8 litra, w trasie 700km równe 5l, rewelacja, - olej przy wymianie niecałe 4l - prostsze zawieszenie niż w Mercedesie, wcale niewiele mniej trwałe, pod warunkiem montażu części Lemfordera, Sachsa , Febi, sam takie stosuje i żadnych problemów,
minusy: - często ubogie wyposażenie, - wadliwy nastawnik pompy Boscha, w audi do lutego 1994, później wprowadzono Pierburga, który daje większe możliwości diagnostyki i jest opcja jego skutecznego czyszczenia, choć na Boscha nie mogę na razie narzekać, - wysoka cena zadbanych egzemplarzy, jak w każdej marce chyba:P - hamulec ręczny, o ile z tyłu są tarcze, sam musiałem wymienić oba zaciski z tyłu, ale małym kosztem i skutecznie... - rozrząd wymieniany co 60-80 tys. lub co 4 lata,
Co do 1,6D, wujek ma, robi nim rocznie 30-40 tys. km, sprowadził z Niemiec przed 7 laty i poza rozrządem, zawieszeniem i hamulcami, paskami, filtrami, olejami nie robił nic, jak zadbany egzemplarz to polecam... Audi to naprawdę porządna marka, choć na początku sam nie byłem przekonany...
_________________ "Nie wiem na co bedzie trzecia wojna swiatowa, ale wiem, ze czwarta bedzie na kije"
A. Einstein
ex. W123 200D
w planach W124/W201
|