MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 4:47 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

szymon.dziawer pisze:
kto żyje z usług transportowych jeżdżac 750? Kierowca mafii?
Pozdrawiam
Szymon

750 prywatnie, do pracy bus.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
Pociemniało mi w oczach. To koniec?- pomyślałem. Podobno osunąłem się jak kłoda na ziemię. Nie pamiętam. Ktoś podbiegł, żeby mnie zatrzymać. Było za późno, uderzyłem całym ciężarem ciała, masą tego wydarzenia w drzewo. Co zresztą?...

tu jest oryginał, ciekawie opisana perspektywa wypadku oparta na faktach, polecam:
http://tomaszreich.blog.onet.pl/Choroba-zycie,2,ID427042254,n

wiarus senior

szymon.dziawer pisze:
Bukol pisze:
W niedzielę rozwalił się swoją E38 750. Stracił prawą nogę. Jemu edukacja nie pomogła. 24 lata, 4 letnie dziecko, żył z usług transportowych.

Pomijajac cały tragizm zdarzenia - kto żyje z usług transportowych jeżdżac 750? Kierowca mafii?

Pozdrawiam

Szymon

E38 750 - przecież takie auto ma miniumum 10 lat , to już nie te czasy ,więc z tą mafią grubo przesadziłeś albo za dużo fimów oglądasz :)

Nawiązując do tematu , to prawdą jest ,że młodzi ludzie powodują najwięcej wypadków.

'07 E60 530D Sedan
'03 Aprilia SR50

swój chłop

Cytuj:
Nawiązując do tematu , to prawdą jest ,że młodzi ludzie powodują najwięcej wypadków.

Bo jeżdżą najwięcej, ale też i jeżdżą szybciej.

20 letni kierowca robi kilka razy więcej kilometrów(szkoła/studia/kobieta/zakupy/praca) niż jego matka/babcia(zakupy/rodzina).

To też trzeba wziąść pod uwagę niestety ;)

Ja wiem, że nie jestem taki jak inni, miałem w życiu kilkanaście kolizji drogowych (nie wypadków, bo nigdy nie trzeba było korzystać z usług lekarzy), i wszystkie miałem na małych prędkościach, to zupełnie tak jakbym przy przekraczaniu bariery 90 km/h zmieniał się z radar, nasłuch, pełna koncentracja, zero odwracania uwagi, słuchania pasażerów. Poniżej 90 jakby mi się przełączało myślenie na niższy bieg, dlatego jak zaczynam rozmawiać to zwalniam do 60, 50, 40. Bo wiem, że nie jestem wystarczająco skoncentrowany.

Z koncentracją jest tak, że zależy od poziomu hałasu (silnik, ludzie, muzyka), przy czym na wysokich decybelach przez kilka minut jest się lepiej skoncentrowanym, potem jednak zmęczenie bierze górę (robiłem kiedyś takie badania jako student w laboratorium akustyki przemysłowej), niski poziom hałasu, spokojna rozmowa nie rozprasza, ale powoduje uśpienie uwagi, tylko doświadczeni kierowcy umieją wtedy gwałtownie przełączyć się na alarm bo coś się dzieje nienormalnego, ale doświadczenie to te kolizje, które wzmacniają umiejętność przewidywania.

A głównymi przyczynami wypadków jest nie nadmierna prędkość (nie wiem kto wymyślił to sformułowanie bo nic nie oznacza) czy nie dostosowanie prędkości do warunków (równie idiotyczne sformułowanie zrozumiałe zapewne tylko przez policjantów i prokuratorów), tylko brak umiejętności koncentracji kierowcy gdy powinien się odłączyć od paplaniny pasażerów czy błyskających napastliwych reklam, potencjalnych pozornych zagrożeń typu patrol czy fotoradar.

Kiedyś uczestniczyłem w egzaminie filmowym, gdzie na ekranie było widać drogę i lusterko wsteczne, film trwał kilkadziesiąt sekund po czym nagle padało pytanie co teraz. A na filmie kilka sekund wcześniej w lusterku było widać motocyklistę, ale nas dogonił i jedzie w martwej strefie, a przed nami ciężarówka jedzie wolniej i co teraz ? Czy zauważyłem motocyklistę ? a wyjechał z lewej od razu w moją martwą strefę, a na łuku drogi było widać, że przed ciężarówką jedzie rowerzysta, szybko jedzie ale właśnie ciężarówka będzie wyprzedać, a na boisku właśnie jest sytuacja podbramkowa, zaraz może płka uderzy w naszą prawą szybę, a matka prowadzi dwoje małych dzieci, jedno z nich się przewróciło, drugie puści i ono wbiegnie na jezdnię bo się daje ciągnąć za rękę ? Takich wielowymiarowych sytuacji jest mało, zdarzają się kilka razy w życiu, czy jesteśmy na to przygotowani ? że za zakrętem stoi rozbita przyczepa, o którą się też zaraz rozbijemy ? doświadczenie to jest ważne, ale najważniejsza chyba wyobraźnia, ale czy matka z dwójką dzieci idąca tuż przy krawędzi jezdni zamiast 3 metry dalej przy trawniku nie jest winna ? może ona jest przemęczona a wtedy zawodzi wyobraźnia i ostrożność ? A głębokie rowy przydrożne nie odstraszają ludzi od uciekania w razie czego w trawiaste, twarde pobocze ? bo barierki ochronne odbiją Cię i polecisz na czołówkę na przeciwległy pas. Wyobraźnia niekierowców jest prawie zawsze równie ważna, często ważniejsza, choćby tej exżony co go pośpieszała, a w zasadzie rozpraszała.

Kursy wyobraźni są w naszym kraju zakazane, przecież w naszej edukacji nie ma nic co pomagałoby żyć w drapieżnym życiu, wypadki drogowe są spektakularne, lotniecze jeszcze bardziej, pociągi... A najwięcej osób ginie prywatnie po cichu, nie widać ich, obcinają sobie różne części ciała jednoosobowo, przypadkowo, albo połykają rózne niezdrowe, wdychają śmiercionośne, czemu nie uczy się ludzi prawidłowo chodzić, by sobie nie łamali nóg ? Albo jeździć tak na rowerze, by sobie obojczyków nie powykręcać ? Albo pływać bez szkody dla kręgosłupa ?

W Polsce żyje około 50 mln ... każdy żyje średnio około 50 lat ... dane celowo zniekształcone by było łatwiej liczyć, co roku zatem umiera około miliona, nawet jeśli połowa z przyczyn naturalnych to i tak w wypadkach ginie 500 tys, no niech będzie 200 tys, na drogach "tylko" kilka tys, a pozostali ? czemu o nich się nie mówi, nie pokazuje, nie reklamuje ? według statystyk amerykańskich z powodu ataku dzikich zwierząt (aligatory) ginie rocznie 1.5 osoby, zastzrelonych 4 tys, od przedawkowania 12 tys, na drogach 30 tys, od błędów lekarskich 300 tys. Ciekawe, ciekawe... (dane zostały wyciągnięte z pamięci długoterminowej i mogą nie być ścisłe).

wiarus senior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
Kiedyś uczestniczyłem w egzaminie filmowym, gdzie na ekranie było widać drogę i lusterko wsteczne, film trwał kilkadziesiąt sekund po czym nagle padało pytanie co teraz. A na filmie kilka sekund wcześniej w lusterku było widać motocyklistę, ale nas dogonił i jedzie w martwej strefie, a przed nami ciężarówka jedzie wolniej i co teraz ?

Małe OT
Tak najprawdopodobniej będą wyglądały pytania na egzaminie na prawo jazdy w Polsce. Miejmy nadzieję, że poprawi to bezpieczeństwo.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Bodzio pisze:
nadmierna prędkość (nie wiem kto wymyślił to sformułowanie bo nic nie oznacza)

Dla mnie to jest np. 130 na "drodze dwukierunkowej jednojezdniowej". To jest nadmierna prędkość i właśnie to oznacza w tym wypadku.

Bodzio pisze:
nie dostosowanie prędkości do warunków (równie idiotyczne sformułowanie zrozumiałe zapewne tylko przez policjantów i prokuratorów)

Tu chyba też jest wszystko jasne... Co w tym idiotycznego? Prędkość niedostosowana to czasem będzie 50km/h na "podmarzniętej" lokalnej drodze albo choćby dozwolone 90 ale w koleinach w czasie silnych opadów. Przecież chyba zwracasz uwagę na warunki klimatyczne i porę roku jadąc "jakimś tam" odcinkiem drogi który np. znasz, nie jeździsz na pewno zawsze tak samo szybko lub wolno niezależnie od warunków, co nie..?

Ale zgadzam się z Tobą, że nic nie zastąpi myślenia za kierownicą, ani najlepsze auto, ani porządna droga, ani idealne warunki...

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 22 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00