MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt lip 29, 2025 4:44 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witojcie!
Wybieram się do Wawki w sobotę i poszukuję namiarów na giełdy staroci, pchle targi i ogólnie giełdy z ,,badziewiem" i starociami z Niemiec (ale i nie tylko). Chodzi mi o imprezy typowo plenerowe...

Lubuję się w starociach i takie miejsca są doskonałym obszarem połowów.

Podawajcie znane wam namiary- ulice/dzielnice/punkty orientacyjne!

Dzięki za pomoc :)

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Taki śmietnik jest na Kole.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Drugi taki śmietnik jest co niedzielę na stadionie Olimpia (róg Prymasa Tysiąclecia i Górczewskiej).

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

Klubowicz
Awatar użytkownika

"KOŁO" - Obozowa róg Ciołka - piątek/sobota -od bardzo rana do 15-16 (trochę antykówi i trochę śmieci)
"OLIMPIA" - Prymasa Tysiąclecia i Górczewskiej - niedziela -od bardzo rana do 15-16 (śmieci i fajne śmieci)
"GIELDA STAROCI BRONISZE" - Bronisze 10 km od Wawy w stronę Poznania - niedziela - od bardzo rana do 15-16 (raczej giełda antyków)
poza tym lumpy stoją czasami na chodniku przy Hali Mirowskiej, na bazarku przy Hali Banacha

też bardzo lubię spacerować między takimi stoiskami :) zdecydowanie najlepsza jest OLIMPIA. Kupiłem tam np. NOWE kołpaki do malucha z 78r za 8 zł / kpl, czy NOWĄ lampę do Peugeota 304 za 15zł

postmistrz
Awatar użytkownika

Hej, koneserzy! Ale koledze chodzi o lodówki, pralki i skórzane wypoczynki.

wiarus junior
Awatar użytkownika

Niektórzy kładą się na gwoździach i wypoczywają, to kto powiedział, że nie można się położyć na lampie od peżota, albo kołpaku od malucha?
Ja na przykład wypoczywałem kiedyś całą noc na trawniku pod choinką, leżąc na złożonym leżaku. W sumie to też był antyk, bo dziadek kupował te leżaki jeszcze za Gierka...

Ex: 85' Oldsmobile Delta 88 Royale Brougham V8 307ci
Ex: W123 240D 84' 459 maroonbraun
Ex: 86' Chevy Caprice Wagon 5,0 V8 - moja pierwsza miłość...

Ostatnio zmieniony śr kwie 27, 2011 3:52 pm przez fullsize, łącznie zmieniany 1 raz.

Klubowicz
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:

a to polecam Kutno - każda sobota wybór klamotów z wystawek od przyjaciół z zachodniej granicy b. szeroki.

swój chłop

_me: how_ pisze:

Hej, Kolego! Nie wiem czemu, ale mam wrażenie, że mnie troszkę ,,styrałeś". Nie potrzebnie.
Wcale nie interesuję się szczotkami do kibla, zlewozmywakami oraz zapierdzianymi wypoczynkami.

Wszyscy oprócz właśnie ciebie zakumali, że chodzi mi o starocie w sensie starych ciekawostek.

Więc prostuje. Interesują mnie tzw. antyki, a dobrym miejscem na kupowanie są takie śmietniki.

Pewnie sporo z Was wygrzebało tam niekiedy cenne skarby. Nie cenne dla pana Józia, tylko cenne globalnie.

Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
We wszystkie te miejsca warto się udać wczesnym rankiem. W południe niewiele tam ciekawego znajdziesz.
Nastawiasz się na coś konkretnego czy tak idziesz poniuchać?

Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja łażę i niucham po takim targowisku, gdy jestem u rodziny w Piotrkowie Trybunalskim (soboty). Wyrwałem kiedyś b.tanie i ładne kołpaki blaszane do mercedesa i kilka emblematów. Zdarzają się fajne zegarki naręczne i rakiety do tenisa.

Aha, co ciekawe, w moim rejonie, środkowo-wschodniej wlkp nie spotkałem się z takimi "śmietnikami", te które znam są na wschód. Coś to oznacza?

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

wiarus junior
Awatar użytkownika

Jeśli można Ci doradzić to skoro już taki kawał przejedziesz to "machnij się" do Słomczyna koło Grójca.
Tam jest raj dla graciarzy a prócz tego masz autka i części. Tylko, do Słomczyna, to trzeba zajechać o 5 rano w niedzielę aby wszystko zobaczyć i znaleźć miejsce blisko wejścia na giełdę. Parkuje się na prywatnych posesjach.
Wyobraź sobie, że kupiłem tam piąte, brakujące ramię do żyrandola mosiężnego mojej babci, który babcia dostała od ruskich wracających z Berlina po wojnie. No, jakby od niego było to ramię. Identyczne jak pozostałe a gość miał takie tylko jedno wśród całej zbieraniny klamotów z wystawek.
Na Olimpii jest zawsze jakieś stoisko z imprtu ale to raczej śmieciowisko niż użytkowe wystawki. Za to jest dużo galanterii z PRL'u.
Na Kole można trafić fajne rzeczy ale na okazyjne ceny nie ma co liczyć. Tam z sąsiednich stoisk zaraz podkupią i wystawią drożej. Targowisko jest dokładnie penetrowane przez warszawskich "koneserów sztuki".
W sobotę i niedzielę jest też małe targowisko na Namysłowskiej (przy basenie) do 12:00. Kiedyś słynęło z używanych ciuchów, zabawek i wózków dla dzieci. Jest dużo ciuchów z włoskich bazarów. Dużo ludzi sprzedaje indywidualnie swoje "porządki w szafach".
W niedzielę rano masz też giełdę elektroniczną na ul.Wolumen przy Kasprowicza. Jest tu część okupowana przez okolicznych meneli, którzy przynoszą wszystko co znajdą na śmietnikach. Tu kupiłem radio Becker Classic (bez klapki i kilku przycisków) za 10zł, które naprawiłem w sąsiedniej budzie "od ręki" 30zł a w kampingu (nieco dalej) rozkodowali mi i dołożyli brakujące przyciski i klapkę za 40 zł. Na straganach dokupiłem kostkę podłączeniową a dalej dokupiłem antenę teleskopową i wszystko pięknie gra do dziś. To się nazywa usługa kompleksowa.

swój chłop

Dokładnie tak jak piszecie, doceniam wasze podejście.

Ja konkretnie ,,mocniej" siedzę w szwajcarach mechanicznych, srebrach(każda postać) oraz monety( ale nie PRL i 2zł).
Oprócz tego dobre meble z epoki niemieckiego historyzmu, dobra porcelana oraz części do polskich klasyków.

Jest tego jak widac sporo i z różnych dziedzin, ale jak trafi się jedna dobra rzecz w cały weekend już jest fajnie;)
Ostatnio udało mi się nabyc od ludków XVIIIw. obcinaczkę do knotów, która kosztowała 20zł.
Przedmiot klasy antykwarycznej, wartość ok 1k :lol:

UWAGA.
Jadę raczej tylko do Wawy (bo pięknym polskim pociągiem [zlosnikhihi] ) i nie będę latał po ościennych ,,wiochach".

Najbardziej interesują mnie giełdy z samej Wawy, szczególnie lewobrzeżna(mokotów), ale i innymi miejscami nie pogardzę.

Do dyspozycji mam tylko komunikację miejską(auto zostaje w domu), więc to jest trip w wesji LIGHT, czyli 3dzwiowe szafy i wypoczynki w skaju odpadają [zlosnikhihi]

swój chłop

O kurna, a czy w najbliższą niedzielę wszystko się odbędzie?
Było nie było, ale 1maja wtedy wypada i święto to jakieś jest [aniol]

swój chłop

Byłem w sobotę na Kole i w niedzielę na Olimpii i znowu Koło.

Jestem bardzo zadowolony z Koła, bo można było tam kupić sporo fajnych rzeczy. Fakt ceny czasami były wygórowane, ale jak dobrze poszukać to można coś dobrego nabyć. Ja kupiłem dwa stare zegarki szwajcarskie- szukałem od dłuższego czasu takich właśnie modeli oraz trochę monet i srebra. Warto było wstawac rano.

Co do olimpii, to tam gdzie ja trafiłem to był MEGA ŚMIETNIK. Może w którejś części jest coś lepszego, ale między drzewami różni szemrani wystawcy ,,sprzedawali" rzeczy prosto ze śmietnika.

wiarus senior

Numer GG: 12453483
Zgadza się, bo to są rzeczy ze śmietnika.
Ja kupiłem tam stare drewniane szkatułki (po 5-8 pln), sprawny szpulowy magnetofon z lat 50-tych ( 40pln), wiele książek po 1-15pln np. ,,Sam naprawiam samochód Nysa" pierwszego typu.
Radio Becker 25 pln, po naprawie tranzystora działa.
Są balony do wina 50l po 20pln np i wiele innych.
Zależy kto czego szuka.
Pomiędzy drzewami brzdękają szklanki i specyficzna woń ,,Baczewskiego" podtrzymująca rozlatujące się umysły i członki.
Można posłuchać jak starszy sterany ,,życiem" facet wyciąga ,,Paryski walczyk" na wiekowym Weltmeisterze.
Proza życia.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00