MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 3:13 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam. Zapewne znajdzie się tutaj paru urzytkowników którzy mieli podobny problem co ja. Mianowicie skończyły mi się miejsca na pieczątkę diagnosty w dowodzie rejestracyjnym.
Stąd pytanie czy wymiana dowodu jest konieczna? Czy jest możliwość dostać takie zaświadczenie na piśmie i wozić razem z dowodem?
Jakoś nieprędko mi do wymiany dowodu tym bardziej, że w następnym roku nosze się z zamiarem sprzedaży samochodu, a te kilkadziesiąt złotych wolę przeznaczyć na paliwo do auta.
Jakieś porady drodzy forumowicze?
Pozdrawiam.

postmistrz
Awatar użytkownika

Wymiana dowodu niestety. Tylko taka opcja. Jest na to przepis, ale nie chce mi sie szukac.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop

z tego co wiem to
otrzymasz kartkę formatu A4 na stacji diagnostycznej o wykonaniu przeglądu i masz miesiąc na wymianę DR.
po tym terminie Policja podczas kontroli może zatrzymać Ci DR.

Daihatsu Move L601 '1997 - ex
‘DEMON PRĘDKOŚCI’ W123’ 200D - ex

swój chłop
Awatar użytkownika

Dzięki za odpowiedź. Więc wymiana dowodu jest jednak konieczna :roll:
co za bezsens - jakby zaświadczenie wraz z wszelkimi pieczątkami i podpisami od diagnosty nie wystarczyło...
Dobrze, że jest chociaż miesiąc na wymianę, bo w grudniu już bym nie wyrobił...
Pozdrawiam wszystkich.

postmistrz
Awatar użytkownika

Moim zdaniem powinny byc naklejki holograficzne (podobne do tych co na tablicach lub jakies inne ale dobrze zabezpieczone) wydawane co rok przy padaniu i naklejane n.p. na szybe przednia obok/nad naklejka z nr rejestracyjnym. Wtedy dowody rej. mogly by miec forme karty, tak jak dowod, prawko itp.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

swój chłop
Awatar użytkownika

wg mnie dobrą opcją byłyby dowody rejestracyjne z chipem. Wszelkie dane odnośnie przeglądu, właściciela, historii pojazdu mogłyby być zapisane na kawałku krzemu. Wiadomo, że zaraz pojawiliby się magicy którzy pięknie potrafiliby to przeprogramować, ale jakby idąc tym tokiem myślenia to nie powinno się wprowadzać żadnych innowacji.

Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

A u mnie w dwóch autkach (w tym w beczce) skończyły się już miejsca na pieczątki i pan diagnosta wbił mi nowe w miejscu adnotacji urzędowych... [zlosnik] Ale jak już tam się owe miejsce skończyło (starczyło na 2 lata), to już musiałem wymienić [oczko]

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Bukol pisze:
Moim zdaniem powinny byc naklejki holograficzne (podobne do tych co na tablicach lub jakies inne ale dobrze zabezpieczone) wydawane co rok przy padaniu i naklejane n.p. na szybe przednia obok/nad naklejka z nr rejestracyjnym. Wtedy dowody rej. mogly by miec forme karty, tak jak dowod, prawko itp.
Bohdan86 pisze:
wg mnie dobrą opcją byłyby dowody rejestracyjne z chipem. Wszelkie dane odnośnie przeglądu, właściciela, historii pojazdu mogłyby być zapisane na kawałku krzemu. Wiadomo, że zaraz pojawiliby się magicy którzy pięknie potrafiliby to przeprogramować, ale jakby idąc tym tokiem myślenia to nie powinno się wprowadzać żadnych innowacji.
Przesadzacie obaj. Jak czesto konczy sie miejsce w dowodzie rejstracyjnym? raz na 6 (szesc) lat! Wiekszosc dowodow w ogole nie doczeka sytuacji kiedy skonczy sie miejsce bo wczesniej samochod zmienia wlasciciela. Problemem ewentualnie moze byc to, ze wymiana dowodu wymaga co najmniej dwoch wizyt w WK w dodatku podczas pierwszej wypelnienia sterty papierkow a podczas drugej zdjecia tablic z samochodu. W cywilizowanym Swiecie wyglada to inaczej :(.
Bohdan86 pisze:
a te kilkadziesiąt złotych wolę przeznaczyć na paliwo do auta.
Jak kogos nie stac na wydatek rzedu kilkudziesieciu zlotych raz na 6 (szesc!) lat to raczej w ogole nie powinien myslec o posiadaniu samochodu :-?.
Bukol pisze:
W wielu krajach takie oznaczenia uplywu terminu badania technicznego umieszczane sa w widocznym miejscu na karoserii a mimo to pieczatki sa wbijane w dowod (Austria, Niemcy, Szwajcaria, Czechy, Szwecja(?))

'71 250 CE, angol

swój chłop
Awatar użytkownika

Kolego kielbik odpowiedzi typu "jeżeli kogoś nie stać na xyz to nie powinien nawet myśleć o posiadaniu samochodu" są kompletnie nie na miejscu. Auta już z 15 lat temu przestały być dobrem luksusowym dla naszego społeczeństwa, więc nie róbmy z pojazdów prywatnych odrzutowców.
Mamy forum, mamy hyde park, mamy także doświadczonych kierowców. Koledze Idzikowi dziękuję za podsunięcie pomysłu [usmiech] tym sposobem zaoszczędzę przede wszystkim czas, który jest dla mnie o wiele cenniejszy niż wspomniane 85zł .
Natomiast sama kwota zamiast zasilić portfele urzędasów przeznaczę na wyżej wspomniane paliwo, dobrą flaszkę, czy prezenty dla najbliższych z okazji zbliżających się świąt.
Szkoda robić off topic, ale tego typu złośliwość dostrzegam już w nie pierwszym temacie (np. instalacje gazowe)
Panowie nie róbmy dziadów z ludzi którzy zwyczajnie chcą bardziej racjonalnie zarządzać swoimi dochodami.
Nazwijcie mnie sknerą, ale taki już jestem - przynajmniej dla państwa, które wystarczająco w ciągu roku przymusowo muszę obdarować dzięki wszelkiej maści podatkom.
Pozdrawiam.
Sknera Bohdan.

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 8478669
Idzik pisze:
A u mnie w dwóch autkach (w tym w beczce) skończyły się już miejsca na pieczątki i pan diagnosta wbił mi nowe w miejscu adnotacji urzędowych... [zlosnik] Ale jak już tam się owe miejsce skończyło (starczyło na 2 lata), to już musiałem wymienić [oczko]

Ja rowniez wpisywalem przez 2 lata przeglady w adnotacje urzedowe w jednym z aut w rodzinie, wymiana dowodu nie byla potrzebna [oczko]

-----------------------------
W140 500SEL '93 USA - ex
C124 230CE, S210 E290TD, C208 CLK200, S124 E220-ex

weteran
Awatar użytkownika

Numer GG: 578747
Bohdan86 pisze:
Kolego kielbik odpowiedzi typu "jeżeli kogoś nie stać na xyz to nie powinien nawet myśleć o posiadaniu samochodu" są kompletnie nie na miejscu.
Niby dlaczego nie na miejscu? Uwazam, ze jak zalujesz tych 85 zl raz na 6 (ew. na 8* lat) to nie stac cie po prostu na samochod. Mam bowiem podstawy przypuszczac, ze rownie chetnie "oszczedzalbys" na sprawach majacych wplyw na bezpieczenstwo. Do posiadania samochodu nalezy po prostu wymiana dowodow jezeli skonczy sie miejsce na pieczatki, wymiana tablic jezeli stana sie nieczytelne, itd, itd. Moglbym zrozumiec gdyby rzeczywiscie chodzilo ci o czas spedzony w urzedzie ale o tym jakos w pierwszym poscie nie wspominales.
trocin pisze:
Idzik pisze:
Ja rowniez wpisywalem przez 2 lata przeglady w adnotacje urzedowe w jednym z aut w rodzinie, wymiana dowodu nie byla potrzebna [oczko]
Nie kazdy diagnosta przybije swoj stempel w miejscu na adnotacje urzedowe (chociaz ten co trocin do niego jezdzi to pewnie i na czole by przybil [zlosnik]).

'71 250 CE, angol

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00