MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw lip 31, 2025 8:07 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
mam glosniki Celestiona

Celestion,....kolejny upadły anioł. Ofiara szybciej/więcej taniej. Pewnie tak już musi być, znak czasów chociaż Celestion nie upodlił się tak jak n.p Dali po tym jak sprzedał je Peter Lyngdorf.

Żonę mam w domu, kochankę w garażu.
----------------------------------------------------

wiarus senior
Awatar użytkownika

Bukol pisze:
Dla mnie miało być głośno i "wszędzie"

Brawa za jakże celne określenie. Takie mamy przeciętne wyobrażenie o roli dźwięku w kinie i zostaje ono zazwyczaj zaspokojone tanim systemem. Osobiście nie widzę w tym nic złego. jeden zapycha Simsonem drugi Harleyem ale wszyscy w jednej drużynie. Oczywiście przesiadki odbywają się tylko w jedna stronę. [palacz]

A teraz Admin mi da "po uszach". :oops:

210 000 km

Klubowicz
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
że system efekciarski od pierwszej chwili po jakimś czasie zaczyna drażnić.

Ale nie wszyscy dorastają do czasu kiedy ich drażni i są w stanie wcisnąć przycisk EQ off - stąd cały biznes. Tak samo jak z ekranami TV o których można powiedzieć tylko to, że sa oczojebne - ale nie naturalne - i takie kupuje 90% klientów. Monitory w reżyserni TV dopiero jakieś 2-3 lata temu zamieniane były na płaskie a i tak dobry kineskop Barco to ... Barco.
Moim zdaniem jak juz wcześniej napisano za tą kase to co się nie kupi to będzie takie samo.
W ilu kinach bym nie był tyle mnie ogłusza i drażni. W domowych zestawach kina domowego to samo. Ma być głośno i dobrze z punktu widzenia przestrzeni. Głosno - nie ma sprawy. Z przestrzenią jest problem wynikający z - miejsca instalacji. Nikt nie zafunduje sobie adaptacji akustycznej pomieszenia koniecznej do prawidłowego odłuchu. Więc tak czy siak będzie jakoś i nie ma się co nadymać na kasę.

wiarus junior
Awatar użytkownika

:o Dżizzzzzas Croolick , ja mam nadzieję że ty się nie marnujesz gdzieś. Z taka wiedzą powinieneś nas utrzymywać z nagród w teleturniejach. Naprawdę szacun [zlosnik]

I wielkie dzięki , KEF które polecałeś - wizualnie i stylistycznie super. Ale stać mnie teraz raczej tylko na taki zestaw . Resztę Olka zapewne przepuści w Afryce [zlosnik]

http://allegro.pl/yamaha-rx-v467-467-kef-iq50-50-dealer-odsluch-i1346000907.html

Ex - S123 200D W124 E200T W126 560SEC ,W123 240D ,W124 230CE ,W124 300D , W123 200D u.v.a. :)

postmistrz
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
A teraz Admin mi da "po uszach". :oops:

Ale za co??? Aż miło poczytać, a to że zlikwidowany antyflooda to już nie Twoja wina.

BTW - faktycznie, przesiadka możliwa tylko w jedną stronę. Teraz się przeprowadzam za granicę i będę się musiał na nowo urządzić. Pewnie tym razem kupię coś lepszego. Poprzednim razem był cały dom do wykończenia i urządzenia i budżet na kino był ograniczony. Ale z punktu widzenia celu zdał egzamin.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

postmistrz
Awatar użytkownika

A i jeszcze jedno - z racji zawodu mam w odniesieniu do sprzętu jeszcze jednoi oczekiwanie: design (po naszemu wygląd [hehe] ). Są piękne rzeczy... Taki Bang&Olufsen n.p.

41 Buick Special x2, 49 Chevy "Deratyzator", 50 Olds "Patton", 53 Chevy Bel Air, 55 Chevy 3800 panel, 70 Chevy Impala conv, 77 Chevy Monte Carlo, 87 Chevy G20, 89 Chevy K5, 03 Chevy S10 = 86 garow, 59.7 L, 2480KM

kombatant
Awatar użytkownika

Croolick pisze:
Najpierw był Dolby Pro Logic. Nic innego jak sztuczne uprzestrzennienie stereofonicznego sygnału. Ot taki trochę ekłalizer. [zlosnikhihi]

A to nie jest prawda - sygnal monofoniczny tylu o ograniczonym pasmie (100Hz-7kHz) byl "zakodowany" w przednich kanalach poprzez dodanie w przeciwfazie (jeden +90 stopnii, drugi -90 stopnii). Dekoder dodatkowo opuznial sygnal kanalu tylnego o 10-20ms.
Później byl DPLII ktory mial 5 kanalow (i jego puzniejsze modyfikacje x i z).

W124 230E '87
Drink Beer!

wiarus senior
Awatar użytkownika

TReneR pisze:
A to nie jest prawda - sygnal monofoniczny tylu o ograniczonym pasmie (100Hz-7kHz) byl "zakodowany" w przednich kanalach poprzez dodanie w przeciwfazie (jeden +90 stopnii, drugi -90 stopnii). Dekoder dodatkowo opuznial sygnal kanalu tylnego o 10-20ms.

Masz rację, wyraziłem się mało precyzyjnie niemniej jednak ProLogic był/jest dłubaniem w analogowym sygnale i takie cuda jak opóźnienie potrafiły n.p dziesięciozakresowe eqalizery Diory. Pro Logic mimo całej ułomności jest kamieniem węgielnym w kino-audio. To on był tym pierwszym małym kamyczkiem, który poruszył cała lawinę.

Natomiast w temacie głównym. Sokol ma kiepskie wyjście z progu bo budżet skromny i kawał powierzchni do nagłośnienia (40m2). Co robić w takiej sytuacji?
1. Kupować klocki/paczki używane z niewielkim przebiegiem. Sięgać po modele 2-3 letnie ale najwyższe/najmocniejsze modele.
2. Kupić na dzień dobry DOBRE głośniki stereo i zapomnieć o kinie. Zapomnieć nie znaczy cierpieć- bo na dobrych frontach za 2,5kzł ogląda się o niebo lepiej niż na gównianym komplecie 5.1. Na ten okres w roli centralnego idzie telewizor co pozwoli jako tako skleić dialogi z ekranem. Jako bonus całkiem fajny system do słuchania muzyki i/lub giercowania.
3. W drugim etapie (na mikołaja za rok) dokupić centralny (oczywiście używany) i suba.
4. Tyły potraktować po macoszemu, kupić bele co albo podpiąć bele co ze strychu. Bele tylko nie szpeciło bo w kinie i audio WAF jest niezmiernie ważny [hihi] . (Wife Acceptance Factor) Jak się budżet przypasie to dokupić dedykowane tyły.

Dlaczego KEF UniQ?
Bardzo dobre dźwiękowo - nieco audiofilskiego pieprzu, dobra relacja jakość/cena, stosunkowo łatwe do napędzenia, pełna oferta do kina, spora podaż używanych.
Można poszukać w używanych Dali dawnej serii niebieskiej czyli 505 ewentualnie 606. Uwaga! Dali następnej generacji z dwoma zerami w środku czyli 5005 i 6006 są zdecydowanie słabsze/gorsze-omijać. Obecna oferta tej szacownej firmy może poza najwyższymi modelami to jakieś nieporozumienie. W przypadku dali trudniej będzie znaleźć coś na tył, są bardzo łatwe do napędzenia, graja mocno, energetycznie i żywiołowo ciągle jeszcze w kategoriach audiofilskich chociaż już mniej wyrafinowane niż KEFy.
Jest jeszcze kilka innych pomysłów ale trzeba trochę wiedzy i doświadczenia żeby nie wdepnąć na minę.

210 000 km

swój chłop
Awatar użytkownika

A nie lepiej stracić trochę czasu i posłuchać..

Audio to dość indywidualna sprawa ,ja trzymał bym się od wszelkiego przejawu kef'a najdalej jak się da. Trudno mi skojarzyć przetworniki którymi byłem bardziej rozczarowany. One graja poprawnie ,ale tylko wąskiej grupie ludzi to się może podobać

kombatant
Awatar użytkownika

Mi tez KEF'y się nie podobały - góra mnie bardzo drażniła.
Zato znajomy meloman sie nimi zachwycal... kupil to nie mial wyjscia :-)

ps. nie znam tych glosnikow (nie slyszalem);
http://allegro.pl/kolumny-avance-v9-zes ... 81734.html
ale to moja ulubiona firma :-)

W124 230E '87
Drink Beer!

Klubowicz
Awatar użytkownika

hej,
Croolick, powiedz mi coś ze swojego punktu widzenia na temat takich produktów:
- Struss,
- Tonsil,
- NAD.

Co do Strussa to pytanie czysto teoretyczne i z ciekawości (pewnie domyślasz się czemu;-)). Co do Tonsilu, to ciekaw jestem twojego zdania. Bo to, że większość na nich pluje to już wiem. Wg. mnie niesłusznie, bo klasie budżetowej są porównywalni, lub nawet lepsi od większości "światowych" marek jadących na renomie i marnych podzespołach.
O nada pytam, bo kiedyś się mocno zastanawiałem nad zakupem i miałem słabość do ich wyglądu.

C114 250 2,8 '71, S203 220 CDI '04, W115 200 '72, W123 200 '84, C123 230 '82, W116 350 '77, C123 280 '80, S202 250TD '98, W124 300D '88, W201 1.8 '91, W202 180 '99

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00