MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 01, 2025 4:43 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Z racji tego, że od roku nie mogę znaleźć dobrego fotela w kolorze reszty tapicerki mojego W123 a oparcie kanapy mam wypłowiałe od słońca, zastanawiam się nad założeniem pokrowców szytych na miarę. Oczywiście do czasu zakończenia poszukiwań oryginalnych elementów tapicerki :) Czy ktoś tu z obecnych posiada takie coś ? Jak to wygląda w przypadku W123? Bo wiadomo....zdjęcia w necie są różne; na jednych wygląda to super a na innych jak g*** w lesie. Dlatego będę wdzięczny za wszelkie opinie na ten temat. A może ktoś ma foto jak to wygląda w Beczce? Pozdrawiam

wiarus junior
Awatar użytkownika

W sumie dobry temat poruszyłeś, bo ja też zastanawiam się nad pokrowcami ale w celu ochrony istniejącej tapicerki.
Na jasnym kolorze 035 creme widać każde zabrudzenie...
W moim przypadku rozglądałem się bardziej za narzutą na siedzenie, aby łatwo i szybko zdejmować/ zakładać.
Na allegro oczywiście są, ale estetycznie to napewno wyglądać nie będzie we wnętrzu W123.

Klubowicz
Awatar użytkownika

class pisze:
W sumie dobry temat poruszyłeś, bo ja też zastanawiam się nad pokrowcami ale w celu ochrony istniejącej tapicerki.

OT
Ja czułem podobme dylematy ale kiedyś usłyszałem takie porównanie:
- przykrywać tapicerkę pokrowcem to jak kupić garnitur na miarę od Turbasy a potem chodzić w nim z założonym na wierzch workiem foliowym bo a nóż się poplami. I dałem sobie spokój, raz na jakiś czas dobrze tapicerkę przeprać.
Inna sprawa jak już jest zniszczona i ładny pokrowiec ja odświerzy.

Klubowicz
Awatar użytkownika

Ja sie tez podepne..swoją 107 obszyłem nowym welurem i jest pięknie ale tez mam duży dylemat czy jakość tego nie zabezpieczyć. Tym bardziej ze to nie skora ta wiec łatwiej uszkodzic - nie chce nawet o tym myslec.

Klubowicz
Awatar użytkownika

przemulek pisze:
wiec łatwiej uszkodzic - nie chce nawet o tym myslec.

Tak! na ładne poszycie teraz trzeba naciągnąć skarpetę z wątpliwego materiału a potem jak będziesz sprzedawał to nowy właściciel może Twoje poświęcenie doceni i wystawi Ci pomnik [zlosnik] . Dla mnie pokrowiec to jest relikt minionej epoki i pomysł cierpiarzy, powoduje u mnie reakcje alergiczne. No albo trzeba ustalić jakieś specjalne dni w które się ściąga pokrowce. Trzeba by święta państwowe i kościelne uszeregować w możliwościach zniszczenia - święta rodzinne odpadają bo jakieś dzieci wysmarują fotele czekoladą, święta w lato - słońce zniszczy tapicerkę, w zimę guziki z płaszczy mogą porwać szwy. Hmm a może by tak zdemontować te ładne kanapy i wstawić podarte? ładne zawsze można mieć w garażu i jak tylko co będzie potrzeba trzask prask zamontować - tylko z jakiej okazji? bo w lato to...
[clown]

postmistrz
Awatar użytkownika

Łatwo ci mówić mając 190tkę. Szmata na twoje krzesła albo lepiej całe krzesło kosztuje 50 zł i jest na każdym większym szrocie. Z drugiej strony pamiętam jak w latach 90-tych przychodziłem do kogoś w gości, najpierw dawali mi używane kapcie a później przyciszali telewizor pilotem w foliowym worku. Jak się używa, to się zużywa.

Do 3. serii 123 są pokrowce zrobione z tego samego materiału co tapicerka. Nie widziałem drugoseryjnych, a spotykałem późniejsze z oryginalną metką, stąd wnoszę, że zaczeło się właśnie gdzieś w '82. Przez szybę cieżko poznać, że coś jest założone, bo nawet przeszycia są podobne.

Alternatywą jest sztuczny misiek, który wg mnie dobrze komponuje się nawet ze 124.

A jeśli już szorować dupą na co dzień, to prać co jakiś czas i zwracać uwagę podczas kupowania nowych spodni, żeby nie miały jakichś wynalazków w postaci nitów albo suwaków na tylnych kieszeniach.

Klubowicz
Awatar użytkownika

_me: how_ pisze:
Łatwo ci mówić mając 190tkę. Szmata na twoje krzesła albo lepiej całe krzesło kosztuje 50 zł i jest na każdym większym szrocie.

Znajdź mi ładny szary MB-tex do 190 za 50zł [palacz] Z chęcią kupię bo siedzenie kierowcy zaczyna pod tyłkiem pękać :-( Ja z tym MB-texem mam luksus - w samochodzie nie śmierdzi przepoconą szmatą no i generalnie się nie niszczy. Do 190E niby wszystko tanie i niby wszystko jest - tylko kup w dobrym stanie! - no to się zaczynają schody.
Co do pokrowców to choćby tapicerka była szyta i za 10tys zdania nie zmienię :] bo po co to robić jak się człowiek tym nie nacieszy. Ale co komu do domu... można robić co się chce - znajomy sprzedawał poloneza z folią na tylnych siedzeniach... samochód się zużył, wartość stracił a on w życiu nie oglądał tej w sumie (caro) dość sensownej tapicerki.

kombatant
Awatar użytkownika

Ja mam pokrowce ale w W124 i powiem wam, ze jestem bardzo pozytywnie zaskoczony jak one aldnie leza (sa swietnie dopasowane). No i maja bardzo ladny, duzy napis Mercedes na oparciu).

W124 230E '87
Drink Beer!

postmistrz
Awatar użytkownika

No to ci jeszcze białych kondomow na zagłówki brakuje. Jak napis już masz, to może z gwiazdą. [zlosnik]

kombatant
Awatar użytkownika

Kondomy byly w zestawie, ale nie biale 8)

W124 230E '87
Drink Beer!

wiarus junior
Awatar użytkownika

No i temat się rozmył
a dobre pokrowce nie są złe
szczególnie jak się wozi małego stworka,
który w samochodzie zawsze coś musi zjeść, napić się itp.
Jak wytłumaczyć 4-latkowi aby zdejmował buty przed wejściem do
Mercedesa albo, że błotko z wiaderka wylewamy na trwnik a nie
na siedzenie kierowcy i, że jak się wychodzi przez szyberdach to przed wejściem na oparcie wycieramy buciki - choćby w siedzenie bo mniej widać.
Sam też załatwiłem sobie tapicerkę - nie zamknąłem szyberdachu przed burzą.
Z siedzeń wylazło na wierzch coś ciemnego i doczyścić nie można (creme 035).

wiarus junior
Awatar użytkownika

ukaniu pisze:
przemulek pisze:
wiec łatwiej uszkodzic - nie chce nawet o tym myslec.

Tak! na ładne poszycie teraz trzeba naciągnąć skarpetę z wątpliwego materiału a potem jak będziesz sprzedawał to nowy właściciel może Twoje poświęcenie doceni i wystawi Ci pomnik [zlosnik] . Dla mnie pokrowiec to jest relikt minionej epoki i pomysł cierpiarzy, powoduje u mnie reakcje alergiczne. No albo trzeba ustalić jakieś specjalne dni w które się ściąga pokrowce. Trzeba by święta państwowe i kościelne uszeregować w możliwościach zniszczenia - święta rodzinne odpadają bo jakieś dzieci wysmarują fotele czekoladą, święta w lato - słońce zniszczy tapicerkę, w zimę guziki z płaszczy mogą porwać szwy. Hmm a może by tak zdemontować te ładne kanapy i wstawić podarte? ładne zawsze można mieć w garażu i jak tylko co będzie potrzeba trzask prask zamontować - tylko z jakiej okazji? bo w lato to...
[clown]

Częściowo podzielam opinie, bo w końcu zadbane wnętrze ma cieszyć oko właściciela ale.. no właśnie.
Jeżeli na jasnej tapicerce, po każdorazowej przejażdżce w farbujących "dzinsach" mam prać niemal 30 leteni materiał to dziękuję.
Raz - częste pranie nie służy tak staremu stoffowi.
Dwa - jak już prać to w pralce, czyli szarpanie + ściąganie potem znowu zakładanie itp. :-?
Z dostępnością na rynku wtórnym ew. poszyć coraz trudniej a ceny w ASO są wszystkim znane.
Pewnie, że można dopasować i spodnie pod samochód ale toż to większa abstrakcja od wyśmiewanych pokrowców :lol:.

Dlatego też pomyślałem sobie o takim zakładanym kondomie jak mają czasami panowie w serwisie, tyle że materiałowym pod kolor a nie z folii.

Co innego skóra czy pełen MB-tex gdzie z czyszczeniem o wiele łatwiej sobie poradzić w mniej inwazyjny sposób.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00