MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest czw sie 07, 2025 12:25 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

aegm pisze:
Z drugiej strony w ogole nie rozumiem dziwnej kontrreakcji.

Chyba nie kontrreakcji, tylko problem leży w tym, na co uwagę próbuje zwrócić ci bukol.

Jakoś tak misyjnie traktujesz profesje człowieka, który odnawia stare auta.
Niezadowolonym z braku kompetencji, to możesz być po rozmowie z urzędnikiem, na którego pensję się składasz. Święte prawo tego człowieka poszczuć cię psem i spuścić z wodą jeśli źle ci z oczu patrzy albo słabo rokujesz na zysk, a twoim prawem to ocenić i wyciągać wnioski. Natomiast naprawdę nic nie wiemy na temat, jakie ten pan ma możliwości i jakie to daje efekty końcowe. Być może, że bardzo dobre.

Swoją drogą to może firma nastawiona jest na klienta zza granicy. Powinienneś coś o tym wiedzieć.

Tytuł:
wiarus senior

Cytuj:
Dla mnie rada cenna - jeśli warsztat restaurujący to tylko z Polecenia.

jestem absolutnie tego samego zdania i taki zamiar mialem od poczatku.Sprawdzic,wyprobowac i polecic lub odradzic.Jesli jest wiele pozytywnych opin o danej firmie to chetnie z niego skorzystaja i ja i inni,a moja historia i kolegi ~buckswizz`a z innego watku powiny byc ostrzezeniem dla klientow, by sie poszczegolnych warsztatow wystrzegac, bo konsekwencje moga byc bolesne. Moze rowniez w ten sposob wyeliminuje sie wiele czarnych owiec, ktorych niestety dalej jest sporo na rynku w tej branzy.

pozdr <br>Dodano po 10 minutach.:<br>
Cytuj:
Jakoś tak misyjnie traktujesz profesje człowieka, który odnawia stare auta.

oj tak!Racja jest, ze podchodze do tematu nadzwyczaj ostroznie i profesjonalnie i na owy profesjonalizm liczylem wchodzac w kontakt z opisana firma.Jest dla mnie nadzwyczaj wazne kto i jak podchodzi do swojego fachu, bo sie kilka razy sparzylem i staram sie wyciagnac z tego wnioski.

(me: how) pisze:
Natomiast naprawdę nic nie wiemy na temat, jakie ten pan ma możliwości i jakie to daje efekty końcowe. Być może, że bardzo dobre.

Nie mam prawa watpic, ze pan "ktos" umie spawac,lakierowac itd., jednakze nie dal mi powodu by to udowodnic. Nie zmienia to faktu, ze sie tam juz wiecej nie pojawie, bo zademonstrowal mi wystarczajaco wiele swoim zachowaniem.

pozdr

Tytuł:
swój chłop

Pierwsze wrażenie wyrabia opinię. I, jak mojojojo napisał:
Cytuj:
klient nie jest już złem koniecznym
, a jest wręcz dobrem pożądanym. Sama restauracja pojazdu też nie kosztuje stu, dwustu, ani nawet tysiąca złotych. To co najmniej naście tysięcy. Więc właściciel zakładu powinien być wręcz zobligowany do zabiegania o klienta! Mam porównanie z holenderskim rynkiem. Tutaj, gdzie nie pójdziesz, to proponują ci kawę, herbatę, proszę usiąść... Dziś kupowałem pierścienie dystansujące wał korbowy w sportowej lancii. Dostałem właściwe kserówki i wszelkie informacje potrzebne do ich wymiany. Bo panowie z serwisu wiedzieli, że ciężko z dokumentacją do tych silników. A to tylko 20 €.
A wracając do tematu. Po takim przyjęciu, jakiego doświadczył aegm, to faktycznie ma powód by przestrzegać przed tą firmą. Bo nie obchodzi mnie to, czy ów ktosiu z warsztatu miał zły dzień, kaca, ukręcił sobie palucha kluczem, bo pomylił ze śrubą... Jego postawa przekłada się na jego pieniądze.
O klasie zakładu świadczy dbałość z jaką wykonuje się restauracje i wiedza. A to, co zaprezentowano tym motocyklem daje bardzo kiepskie świadectwo... Bo po co stosować przy restauracji metody charakterystyczne dla tamtej produkcji (np. cynowanie zamiast szpachli) i inne procesy utrzymujące autentyczność, schematy malowań, skoro i tak jeden z drugim "restaurator" pochromuje pół pojazdu, bo... bo tak. A że nie ma to zupełnie nic z autentycznością, to co? Takie działanie świadczy o niewiedzy i ignorancji zagadnienia.
A junaki, iże i im podobne maszyny mają status zabytku od niedawna. Odkąd zaczęło ich brakować na rynku. Dlatego też jest jeszcze sporo przykładów radosnej twórczości na ich przykładzie. Ale to samo dzieje się teraz z fiatami 125...

Klubowicz
Awatar użytkownika

aegm pisze:
Zdziwilo mnie od razu, ze firma ma siedzibe w/przy salonie...Peugeota

Hmmm, na TYM zdjęciu wyraźnie widać d... 307 (a może jakiegoś podobnego, nie znam się na Peugeotach) w tle.

Xytras pisze:
Skąd wiesz kto jest jej właścicielem i jak sobie wyobraził renowację? :o To że Tobie pasuje w oryginalnym macie, nie znaczy że każdemu :o

Wg Słownika Języka Polskiego Renowacja=odnowienie czegoś, zwłaszcza budynków
Wg Wikipedii Renowacja=odświeżenie, odnowienie. W przypadku budownictwa może dotyczyć elewacji budynku, dachu lub innego elementu. Czasem wyrażenie renowacja używane jest w odniesieniu do restauracji, czyli zespołu działań zmierzających do przywrócenia uszkodzonej lub zmienionej budowli jej dawniejszej formy architektonicznej, wartości artystycznej i użytkowej. Prace restauratorskie przeprowadzane są na podstawie zachowanych materiałów archiwalnych w postaci planów, zdjęć itp. z użyciem oryginalnych detali i zachowaniem ocalałych fragmentów budowli.

Czyli ZAWSZE przywrócenie do stanu oryginalnego a nie jakieś tam wynalazki.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Świetnie, ale chyba nie pojmujesz zasady "klient nasz pan".

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Calkiem niedawno poszedl na Allegro Simson Awo Turist przepieknie odrestaurowany. Byl zrobiony w Polsce, ale poszedl gdzies do krajow skanii z tego co pamietam, za dosyc spora jak na te sprzety kwote.
Co do jego "odrestaurowacii", byl zrobiony w miare oryginalnie, ale restaurator przesadzil troche z chromami, bo rzeczywiscie byly tam, gdzie fabrycznie byla czarna farba. Efekt?
Cale dosyc fachowe forum Awo pialo z zachwytu, a grono to szacowne, bo wielu z forumowiczow to starzy wyjadacze w zakresie odrestaurowywania tych motocykli. Pojawily sie glosy ze moze troche przeslodzil, ale przewazala opinia ze jest piekny..
Moja opinia jest taka. Lepiej przeslodzic ale zrobic solidnie i rzetelnie, niz niedoslodzic i zrobic po lebkach, byle jezdzil.. Amen.

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
nowy

Tak wpadłem na ten post w necie i aż musiałem się zarejestrować aby odpisać bo miałem przyjemność korzystania z usług tej firmy.

Co to za idiotyczny temat: Historia Prawdziwa - Ostrzeżenie. heheh śmieszne. Przed czym, przez nie miłym Panem?

Aegm: Ale z ciebie reporter tylko trafiłeś pod zły adres i zdajesz relacje nie z tej firmy co trzeba. Jak byś nie zauważył firma to Martin & Mateo a nie Peugeot i w serwisie nie będą wiedzieli co ty od nich chcesz!!! :) hehehe. Renowacji Aut nie przeprowadza się w Peugeot. Myślałeś ze jakiś Pan z serwisu zabierze ciebie 'obcą osobę' na wycieczkę po warsztacie a w salonie będą stały zabytkowe pojazdy na pokaz ! Wybierz sie na zlot lub targi ta sobie pochodzisz i zobaczysz jak robią! Orientujesz się jaka jest ich wartość? ! Jak tak to już wiesz dlaczego. Na tym terenie jest wile działalności.

Aha do wszystkich 'przypierdalających': Będziesz miał swój motor to zrobisz z nim co chcesz, mi się bardzo podoba ta wersja i jak bym miał Sahare to na taki styl bym ja przerobił. I wcale to nie wynika z niewiedzy. Bo jak się już wydaje to parędziesiąt tys euro to już wie się co się kupuje!

Sorki ale takich idiotycznych wniosków na podstawie błędnych interpretacji już dawno nie widziałem. Aha: Koleś zadzwoń tam to się dowiesz więcej!
pzd

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00