MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 9:27 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Niestety wielu ludzi trzeba kontrolować, żeby nie łamali przepisów czy w ogóle nie robili złych rzeczy. Przez to być może mają rację Ci, którzy są za fotoradarami. Moja opinia, nie reprezentuję tu żadnego ogółu, jest taka, że prowadzi to do sytuacji gdzie jest radar trzeba zwolnić, nie ma - to znaczy że można zapierdalać. Weebshut, jak nie ma w sklepie monitoringu - to znaczy że można kraść cukierki? Czy to, że kierowca zabił pieszego jest winą braku fotoradaru, czy może brawury/ nadmiernej prędkości / nieuwagi itd.? To czysto teoretyczne dywagacje. Nie chcę płacić mandatów, ani dostawać zdjęć, ale rzeczywiście nad niektórymi kierowcami ktoś musi zapanować, o ile sami nie potrafią. Być może nie ma na to lepszego rozwiązania niż fotoradary, ale kiedy miejsca z fotoradarami stają się bezpieczniejsze te bez są coraz mniej bezpieczne. A pokrywanie każdego metra drogi aparatami jest bez sensu, chyba lepsze już by były te kamery co mierzą średnią prędkość od a do b.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ten pomiar sredni "a do b" tez nie jest idealny. Nie eliminuje zasuwania z ogromna predkoscia gdzie to niedozwolone lub niebezpieczne. Jesli juz - tylko ma sens w srodowisku autostradowym.

A po drugie - w nawiazaniu do mojej wczorajszej wypowiedzi... W radiu dzis slyszalem wypowiedz studenta z Wroclawia (a propos nowych mundurow kontrolerow biletow): "Wiadomo, ze polowa ludzi nie kasuje biletu, to jak ja skasuje to bede frajerem. I wcale nie bierze sie to z mojego zlodziejstwa.".
Wiec kto kasuje nie budzi szacunku, tylko wpada do worka frajerstwa. Mistrzostwo swiata w zachowaniu.

Tytuł:
swój chłop

Danek pisze:
Moim zdaniem jest:
- za mało fotoradarów ,
To jest największa bzdura jaką widziałem (mowa o stawianiu fotoradarów). Mówię tym budkom kategoryczne nie! A to nie dlatego, że łamię przepisy, jednak dlatego, że matoły jeżdżą i hamują do 30,40km tuż przed radarem, (gdzie obowiązuje prędkość) 50km. Po drugie działa to tylko w danych lokalizacjach (hmm... szkoły - no być może miałoby to sens), jednak zamiast na drogę, to kierujący szuka wzrokiem fotoradarów. Czy to może być bezpiecznie? Nie, to stwarza ryzyko wypadku ze względu na nie uzasadnione gwałtowne hamowanie, rozglądanie się po płotach w poszukiwaniu budek prowadząc do zmniejszenia uwagi na sytuację drogową. To zdarza się nagminnie. Natomiast mówię tak tajniakom, którzy jeżdżą wozem z wideorejestratorem, czy też radarem i wykonują zdjęcia, zatrzymują nie wiadomo kiedy i kto.

Natomiast odnośnie stawek mandatów - zgadzam się, że są one zbyt niskie. Zwłaszcza, że są inne wykroczenia mniej groźne, a więcej żniwa zbierają.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

michele, masz rację.

a wracając do meritum tego tematu:
jak to jest ze zdjęciami z tyłu?
jeżeli nie my prowadziliśmy własne auto, to jest możliwość wskazania osoby, która to czyniła w dni zrobienia fotki.
poszedłbym tu jeszcze dalej.
słyszałem, że można próbować dowodzić przed organem, który nam taki mandacik, że owszem, auto jest moje, więc kwotę uiszczę aczkolwiek za chiny ludowe nie pamiętam, kto w tym dniu je prowadził, więc nie przyjmuję punktów.
zwyczajnie, po kilku tygodniach nie mamy obowiązku pamiętać, kto o danej godzinie jechał naszym autem...

do pomyślenia w tym kierunku skłoniła mnie dzisiejsza korespondencja, pośród której było takie właśnie pozdrowienie z trasy. fotka ładna, wyraźna, ale trzaśnięta z tyłu auta. nie widać ani ile osób było w środku, ani tym bardziej, kto prowadził.
a ja nie mam chyba obowiązku pamiętania, kto siedzi za kierownicą mojego auta w każdej minucie jego użytkowania, prawda?

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Wujek Kim z Korein Polnocnej prowadzil - niech mu wysla mandat.
A tak swoja droga - uczciwosc i poszanowanie prawa - chyba jednak wypadalo by zalpacic, jezeli wiesz, ze to byles Ty?

ps. Skad w Polsce takie przyzwolenie spoleczne na kombinatorstwo i nieuczciwosc? Ja rozumiem jakby radar zlapal Cie jadacego 51km/h na ograniczeniu 50km/h, to moglbys miec pretensje, ale jak znam zycie, to bylo 80km/h na ograniczeniu do 50km/h.

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
swój chłop

na fotce jest napisane 61km/h. Podejrzewam, że było ograniczenie do 40km/h jak to często bywa w wioskach...

Ogólnie, to również bym się zastanawiał jak to u nas jest.

Sam jestem ciekaw co z takimi fotkami. A co w sytuacji, gdybyśmy zrobili taki manewr, że zrobimy fotkę tego auta z moją rejestracją? Nie widać naklejki na szybie, stąd problem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

w moim przypadku rzeczywiście musiałem się długo zastanawiać nad tym, kto w danej chwili mógł to auto prowadzić.

w końcu udało mi się to zrobić i nie ma żadnych podstaw, że to zdjęcie w ogóle mogło być spreparowane, czy cuś :-)
kierowca od wyjęcia mu z portfela wymienionej w wezwaniu kwoty się nie wywinie, tym bardziej, że jest ona aktualnie skierowana pod moim adresem, wiec poszanowanie prawa jest.

chodzi mi doborwolne poddanie się karze finansowej, bez wskazania winnego kierowcy i obarczanie kogokolwiek punktami.

'77 w116 450SEL 6.9
i inne Pontony

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zapłacic trzeba, ale by uniknac punktow jest taka opcja by odmowic skladania zeznan, oswiadczen, wyjasnien... jesli, zalozmy chodzi o najblizsza rodzine przy przesluchaniu jako swiadek (o ile sie nie myle)
sa tu "prawnicy" i oni wiedza o czyms takim i zaraz ktos sie wypowie w tym temacie
co do zdjec, z tego co uslyszalem, moze sam wydruk jest "zly", malo czytelny - ale policja na "komputerze" ma je w lepszym wydaniu
wniosek: nie ma co kwestionowac

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 38 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00