MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 11:39 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
postmajtek

Kiedy podpisałeś umowę kupna i kiedy kończy się ubezpieczenie?

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

RaV22 pisze:
Jeżeli kupiłeś samochód z polisą, a sprzedający nie wypowiedział polisy (ma na to właśnie 30 dni) to polisa nadal obowiązuje do jej końca. Możesz tę polisę wypowiedzieć w KAŻDEJ chwili i podpisać nową u innego ubezpieczyciela. Jeżeli chcesz ja wypowiedzieć MUSISZ to zrobić NIE PÓŹNIEJ niż 1 dzień przed upływem terminu polisy. Przerabiałem to 3 tygodnie temu. Wypowiedzenie w postaci PISEMNEJ przesłane listem poleconym (najlepiej z potwierdzeniem odbioru) lub osobiście w oddziale ubezpieczyciela. Jeżeli nie wypowiesz to polisa automatyczne jest przedłużona na kolejny rok.

Nie wiem, skąd się urwałeś, ale poczytaj sobie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, bo na razie sadzisz straszne farmazony i wprowadzasz kolegę w błąd.

Żeby nie było niejasności wyprostuję twoją wypowiedź:
Sprzedający nie wypowiada, tylko ZAWIADAMIA ubezpieczyciela w ciągu 30 dni o fakcie sprzedaz auta, kupujący, jeśli nie chce kontynuować tej polisy, to w ciągu 30 dni od zakupu musi ją wypowiedzieć i zwrzeć nową polisę OC u dowolnego ubezpieczyciela.

Jeśli nie chcesz kontynuować poisyna kolejny rok, to najpóźniej na 1 dzień przed jej końcem musisz ją wypowiedzieć, bo jeśli nie, to przedłuża sie automatycznie, chyba, że płacona była w co najmniej 2 ratach, lub był to kolejny rok u tego samego ubezpieczyciela. W tych przypadkach polisa się nie przedłuża automatycznie.

Wracając do głównego wątku: jeśli wypowiedziałeś po więcej, niż 30 dniach, to niestety za późno i TU nie będzie chciało zerwać umowy. Możesz sprobować przekonać ich, że masz inną polisę, mogą wtedy rozwiązać umowę z tobą, ale to zależy od ich dobrej woli, bo nie muszą tego robić.
Wszystko musi być na piśmie, najlepiej listami poleconymi z potwierdzeniem odbioru.

Jeśli się nie uda, to musisz opłacić 2 polisy, bo inaczej pewnie TU zleci sprawę firmie windykacyjnej i docelowo koszty się powiększą.

Tytuł:
swój chłop

Panowie spokojnie.
To wszystko co napisaliście to wiem.
Wielkie dzięki do was za zainteresowanie tematem.
Żeby było wszystko jasne.
1. Kupiłem 190 z polisą l4
2. Zadzwoniłem na infolinię i powiedziałem że ubezpieczyłem w innym ubezpieczycielu.
3. Zrobiłem to przed upływem 30 dni. (TELEFON)
Wysłałem meilem skan wypowiedzenia z data 29... ALE po terminie 30 dni czyli gdzieś 10 późniejszego miesiąca ponieważ do końca miesiąca trzeba było wypowiedzieć.

Dla nich się liczyło data dostarczenia meila a nie telefon.
PYTANIE....!!!!!
Czy telefon bądź informacja nagrana przez nich może być użyta jako rozwiązanie umowy.

Nikt nie chce płacić frycowych:)))))
Pozdrawiam wszystkich merc-maniaków

Tytuł:
postmajtek

ghost2255 pisze:

Nie wiem, skąd się urwałeś, ale poczytaj sobie ustawę o ubezpieczeniach obowiązkowych, bo na razie sadzisz straszne farmazony i wprowadzasz kolegę w błąd.

Z nikąd się nie urwałem, takiej informacji udzielił mi koleś w oddziale ubezpieczalni. Kupiłem auto w zeszłym roku w lipcu z polisą zawartą w czerwcu 2008 i kończąca się czerwcu tego roku. Jako że I rata była zapłacona a cała polisa niedroga to kontynuowałem ją. W maju przeszedłem się do ubezpieczyciela żeby się dowiedzieć jak z wypowiedzeniem. Facet powiedział że mogę wymówić w każdej chwili, jednak nie później niż dzień przed końcem i ubezpieczyć u innego ubezpieczyciela. Opisałem jak było i nie chcę nikogo wprowadzać w błąd.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

ghost2255 pisze:

Jeśli nie chcesz kontynuować poisyna kolejny rok, to najpóźniej na 1 dzień przed jej końcem musisz ją wypowiedzieć, bo jeśli nie, to przedłuża sie automatycznie, chyba, że płacona była w co najmniej 2 ratach, lub był to kolejny rok u tego samego ubezpieczyciela. W tych przypadkach polisa się nie przedłuża automatycznie.

Mógłbyś dać źródło tej informacji co pogrubiłem?

W ustawie o ubezpieczeniach art. 28 znalazłem tylko coś takiego:

Cytuj:
Art. 28. 1. Jeżeli posiadacz pojazdu mechanicznego nie później niż na jeden dzień przed upływem okresu 12 miesięcy, na który umowa ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych została zawarta, nie powiadomi na piśmie zakładu ubezpieczeń o jej wypowiedzeniu, uważa się, że została zawarta następna umowa na kolejne 12 miesięcy, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Zawarcie następnej umowy nie następuje, pomimo braku powiadomienia, o którym mowa w ust. 1, jeżeli:
1) nie została opłacona w całości określona w umowie składka za mijający okres 12 miesięcy lub w przypadku cofnięcia zakładowi ubezpieczeń zezwolenia na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej w zakresie obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych albo
2) w przypadku ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń, ogłoszenia lub zarządzenia likwidacji zakładu ubezpieczeń albo oddalenia wniosku o ogłoszenie upadłości lub umorzenia postępowania upadłościowego, w przypadku, o którym mowa w art. 98 ust. 2.

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

zegarek: rzeczywiście, z tym kolejnym rokiem, to gdzieś słyszałem i podciągnąłem pod ustawę, mój błąd.

rav22: tak, możesz złożyć rozwiązanie w każdym momencie trwania umowy, nie później, niż na 1 dzień przed końcem, ale wypowiedzenie jest z ostatnim dniem umowy, czyli umowa OC MUSI trwać rok. Nie wiem, czy ty źle napisałeś, czy źle zrozumiałeś, ale to właśnie o to chodzi.

Michó: tutaj nic więcej się nie dowiesz, musisz napisać do TU, że masz inną polisę i prosisz o rozwiązanie tej, mogą, ale nie muszą przychylić się do tej prośby.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00