MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 08, 2025 6:12 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Sytuacja wygląda tak: wynajmuję z kolegą mieszkanie, mamy dwa miejsca parkingowe w garażu podziemnym, niestety tylko jednego pilota do bramy. Teoretyczna możliwość zamówienia pilota przez administrację osiedla odpada, a to dlatego, że jest tu ochrona która bardzo pilnuje wszelkich procedur i o pilota może ubiegać się tylko właściciel mieszkania. Właściciel podobno bardzo rzadko jest w Warszawie, nie ma czasu, poza tym i tak się z nim nie widujemy, tylko przelewamy pieniądze. Poradził nam, żebyśmy sami dorobili pilota.

Wydawało mi się, że to proste. Wpisałem w google "dorabianie pilota", "klonowanie pilota" i kilka podobnych haseł. Znalazłem kilka firm, trzy razy zadzwoniłem. Za każdym razem musiałem tłumaczyć całą sytuację, za każdym razem zostałem właściwie zbyty. Wszyscy mówią, żeby przez administrację, albo że muszą przyjechać, dostać się do jakiejś centrali (pilnie strzeżonej przez ochronę) itd. Jednym słowem - na razie wygląda na to, że jest to niemożliwe.

Zakładam, że mając jednego pilota, można z niego zrobić dwa. Nie wiem jak, bo się nie znam, ale myślę, że do żadnej centrali dostawać się nie trzeba, lecz są to kłody rzucane mi pod nogi. Czy się mylę?

Czy ktoś z szanownych forumowiczów zna firmę/ człowieka (?), gdzie mógłbym dorobić pilota? Naprawdę nie chcę włamać się do salonu Rolls- Royce'a ani okraść jakiegoś banku światowego, tylko postawić moją Gwiazdę pod dachem, bo mam przeżarte starością uszczelki, na parkingu, za który w końcu płacę!

Tytuł:
swój chłop

Przede wszystkim trzeba znać markę centrali sterującej tą bramą. Bo raczej innych firm nie będą pracować, a uniwersalnych nie ma (są tacy, co mają ;) ). Do tego raczej trzeba będzie się dostać do centralki, by przyuczyć (wprogramować) do niej nowego pilota. Bo każdy pilot posiada swój kod, czy to stały, czy zmienny i trzeba nauczyć centralkę by go rozpoznawała (inaczej w obrębie jednego produktu działały by wszystkie piloty).

Ostatnio zmieniony pn mar 09, 2009 8:07 pm przez Blazey, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus junior

Podepnę się do tematu: mam podobny problem ale z dorobieniem drugiego pilota do mojego MB - mam tylko jedną sztukę, a w kilku firmach powiedzieli, że drugiego się nie da dorobić akurat dla tej wersji hmmmm... trochę dziwne bo jest centralka w aucie, jest jeden działający pilot i "się nie da" ? BrunoGiamatti doradzisz coś?

Tytuł:
swój chłop

Musicie dokladnie znac rodzaj pilota albo centralki, w nowszych da sie klonowac pilot z pilota, albo dzialajacym pilotem wprowadzic centralke w tryb dodawania nowego, w starszych moze byc konieczne dobranie sie do centralki i zabawa jakims switchem.
Ps jakby cos to mam instrukcje jak dodac pilota Nice bio 40,685 Mhz

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
pejpel - miałem na swoim osiedlu bardzo podobną sytuację. Z tym, że właścicielka miejsc parkingowych, na których ja parkuję mieszka w Szwajcarii. Generalnie skończyło się na tym, że pokazałem w administracji umowę najmu i oprócz tego właścicielka wysłała maila do administratora, że zgadza się na wymianę pilotów. Generalnie do ochrony nie łaziłem bo z nimi nie warto gadać. Weź umowę najmu pod pachę i wal do administratora.

Pozdrawiam

Worek

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Do jednej bramy może być dużo pilotów ale każdy jest wczytany przez centralę i jast zapamiętany. Dlatego kolejnego pilota należy wprowadzić do centrali. Robią to tzw. FACHOWCY czyli goście co montują takie bramy. I dlatego sam tego legalnie nie zrobisz. [zlosnik]
Nawet jak przyjechałby serwis do "uszkodzonej bramy" to raczej pilota ci nie sprzedadzą [cool]

Zawiozę do ślubu 510 263 758

Tytuł:
swój chłop

dario1 pisze:
Do jednej bramy może być dużo pilotów ale każdy jest wczytany przez centralę i jast zapamiętany. Dlatego kolejnego pilota należy wprowadzić do centrali. Robią to tzw. FACHOWCY czyli goście co montują takie bramy. I dlatego sam tego legalnie nie zrobisz. [zlosnik]
Nawet jak przyjechałby serwis do "uszkodzonej bramy" to raczej pilota ci nie sprzedadzą [cool]

Masło maslane. "Legalnie" nie zrobi tego tylko, jezeli trzeba dobrac sie do centrali, a nie ma kluczyka do niej, ale jesli ma ochrona i udostepni mu ten kluczyk to juz zrobi to legalnie.
Poszperaj lepiej na elektrodzie tam jest duzo "szpeniow" i moga pomoc.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/forum82.html

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ale zamęt się znowu wywołał. Dziękuję wszystkim za podpowiedzi, będę próbował po kolei :)

Tytuł:
swój chłop

Żaden ochroniarz nie udostępni klucza do centralki! Na samą myśl o tym im się portki będą trzęsły. A jak pójdzie coś nie tak i skasują się inne piloty, albo ktoś z zarządu się dowie...
Generalnie wprowadzanie wszelkich centralek w stan serwisowy, to albo ingerencja w centralkę albo kombinacja centralka + pilot.
Tak, jak napisano wyżej, próbuj drogi oficjalnej. Idź z pismami, domagaj się odpowiedzi.
A niech właściciel zgłosi zaginięcie pilota i poprosi o nowy. Może to podziała. Skoro bierze pieniądze, to niech też ma jakieś obowiązki.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dziękuję wszystkim za rady i chciałbym powiedziec jak się cała sprawa skończyła. W końcu piloty załatwiła koleżanka, która z nami mieszka, jako że akurat miała czas. Pojechała na wolumen, znalazła budkę pana z pilotami. Przedstawiła sytuację, tłumaczyła itd. Pan jej przerwał, powiedział że to wszystko nie ma znaczenia i że trzeba kupic tylko takiego samego pilota i przeczytac instrukcje. Na wszelki wypadek chciala wziac numer do pana i pytala czy w razi czego mozna zwrocic jakby cos bylo nie tak, pan znowu przerwal i powiedzial zeby po prostu przeczytala instrukcje.

Piloty "programowalem" ja. Stanalem przy bramie (gdzie jest ta tajemnicza centralka nie wiem i jak sie okazuje nie musze wiedziec) wcisnalem na pietnascie sekund guzik w oryginalnym pilocie, ten co otwiera brame. brama sie otworzyla, ale to nie ma znaczenia. puscilem guzik, poczekalem 3 sekundy, wcisnalem teraz taki sam guzik w nowym pilocie, takim samym, tez na 15 sekund. Po 15 sekundach puscilem i mam juz dwa takie same, tak samo dzialajace piloty do tej samej bramy. Cala operacja trwała dokładnie 33 sekundy (mowie o samym "programowaniu").

Dodam ze pilot wyglada dosc typowo (jest maly szary z napisem "neo", to nazwa firmy chyba), a brama jest firmy Hörmann. Nie moge w żaden sposób zagwarantować że inne piloty i inne bramy działają równie prosto, ale życzę tego wszystkim.

Polecam też samodzielne próby rozwiązyania takich problemów. Pan z firmy od pilotów chciał po 100 złotych od jednego zaprogramowanego pilota, czyli 50 zl koszt pilota (tyle kosztowal moj) plus 50 zl za przyjazd pana i nacisniecie dwoch guzikow.

Tytuł:
wiarus junior

Gdzie dokupiłeś pilota?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Cytuj:
W końcu piloty załatwiła koleżanka, która z nami mieszka, jako że akurat miała czas. Pojechała na wolumen, znalazła budkę pana z pilotami.

Mogę ją spytać gdzie dokładnie, ale wiem, że pojechała tam na własną rękę, nie będąc nigdy wcześniej na Wolumenie. Nawet nie jest z Warszawy. Ale jak chcesz, spytam.

Wyjaśnię jeszcze, że była to przypadkowa jakaś budka, nie wskazana przez nikogo, w ciemno tak trafiła.

Tytuł:
swój chłop

To pogratulować! Myślałem, ze to trudniejsze. Jak wpisywanie pilotów do alarmów samochodowych. Tam trzeba się czasem nakombinować...
Radiosterownik bramy nie ma nic wspólnego z marką bramy. Tak jak do auta możesz założyć w zasadzie dowolny autoalarm, tak do bramy możesz podłączyć prawie każdy sterownik.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 13 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00