MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 1:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: Świece żarowe
swój chłop
Awatar użytkownika

mam nadzieję że nie naruszam teraz jakiegoś ważnego regulaminu, jeśli tak, przepraszam
Próbowałem znaleźć jakiś już istniejący temat, żeby tam napisać, ale "Forum /8 (W114/115)", gdzie istnieje juz temat swiec, wydalo mi sie zbyt szacowne.

Wiem, że trudno traktować "Grono" jako źródło wiedzy na temat MB, ale znalazłem tam coś takiego:

Cytuj:
moja beczuszka jest rocznik 1978- tylko trochę młodsza ode mnie yhym yhym :( stąd ma jeszcze świece żarowe... ale mimo wieku mój "miś" całkiem nieźle się trzyma- tak jak jego właścicielka; ) hehehe (do diabła z tą skromnością!) :)

http://grono.net/forum/topic/126614/0/

No, muszę powiedzieć, że jestem w szoku. Moja wiedza nie jest może zbyt duża, ale w tym momencie czuję się jakoś tak, intelektualnie skopany. Musiałem wyrazić jakoś swoje zaniepokojenie. Chyba, ze przestano od 1978 korzystac w samochodach ze świec żarowych, to ja już więcej się nigdy nie odezwę.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ze świec żarowych korzystać nie przestano, są montowane do dzisiaj. Jednak istnieją również inne rozwiązania pomagające w uruchomieniu silnika wysokoprężnego, np. płomiennik w kolektorze dolotowym.
Pozdrawiam,
Konrad

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Och, dziękuję! Jednak świat nie stanął na głowie...
Że są inne rozwiązania, mam świadomość, ale z powyższego cytatu jakoś zrozumiałem, że to przestarzały system, o którym wszyscy już zapomnieli, a właściwie to prawie wstyd mieć w aucie świece żarowe :) Dziękuję

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

W przypadku płomiennika nie trzeba czekać aż się nagrzeje, silnik można odpalać natychmiast po przekręceniu kluczyka. Ale chyba to rozwiązanie można stosować tylko w silnikach z bezpośrednim wtryskiem.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

jak mnie pamięć nie myli to ford transit miał w kolektorze ssącym jakąś taką mega grzałę (sorry za nie fachowe określenie), która zastępowała świece żarowe -silnik był zwykły z komorą wstępna...
Cytuj:
a właściwie to prawie wstyd mieć w aucie świece żarowe

pejpel przecież tam u Ciebie jest M110, co Cię martwią świece żarowe?

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

1. chodzi o porządek w świecie, żebym wiedział co się dzieje i czy świece żarowe to jakaś moja prywatna fatamorgana, czy istnieją (żartuję, wiem, że istnieją)
2. na codzień niestety nie jeżdżę Mercedesem, tylko Volvo 765 2.4 td (w którym ostatnio popsuł mi się "moduł zapłonnowy"), dlatego zresztą Cem zauważył mnie na mieście. Normalnie Mercedes jeździ w weekendy, albo kiedy wyjątkowo niepracuję, albo jak jest dobra pogoda. Odkryłem ostatnio, że póki nie naprawię V, to mogę je odpalać łącząc + aku ze świecą właśnie, więc moja wiedza o świecach niewiele, ale jednak wzrosła.
3. jeżdżę też Renault trafic 1986 w dieslu czasami
4. Rzeczony Mercedes na M110 jest moim pierwszym właściwie (nie licząc 2miesięcznego epizodu) benzyniakiem

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mmm bez samochodow pochlaniajacych dziesiatki litrow benzyny motoryzacja nie byla by tym czym jest [zlosnikz]

W123 81` 280E manual 185hp
200SX 94` S14 SR20DET 250hp

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 7 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00