MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 1:18 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3
Autor Wiadomość
 Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

bbeexx pisze:
Rata niższa nie oznacza że nie oddasz więcej - tu o to chodzi!!! Widzisz osoby myślące o zaciągnięciu kredytu we frankach powinny przykładać dużą wagę do momentu zaciągania kredytu - gdy ktoś zaciągał kredyt przy kursie NBP w okolicach 2,15-2,45 PLN za franka, to może się okazać, że po uwzględnieniu spreadu bankowego (różnicy w kursie franka przy udzielaniu kredytu i spłacie rat), wysokość kredytu pozostającego do spłaty będzie po roku, dwóch, trzech (zależy od kursu) dalej wyższa - w przeliczeniu na złote - niż w dniu zaciągnięcia kredytu, i to mimo regularnej spłaty rat.
Rozumiesz teraz ???
Bo pamiętaj – ty nie pożyczyłeś franka – tylko wziąłeś kredyt denominowany do franka a to wielka różnica!
Ponadto z uwagi na wzrost kursu franka i z uwagi na recesję gospodarczą i realny spadek cen i wartości nieruchomośći ( w bankach uwierz mi mają szczególny przelicznik) – zapewne już w przyszłym roku okaże się iż warość kredytu znacznie przewyższa poziom zabezpieczenia na nieruchości którą za ten kredyt kupiłeś. Wtedy bank każe ci (zgodnie z umową która ma każdy bank przy kredytach denomionowanych w walucie) przedstawic dodatkowe zabezpieczenie. I daltego kredyt w CHF to bardzo zły pomysł – szczególnie w tych czasach. No chyba że go przewulutujesz gdy frank będzie drogi – np. przy 3.15 – 3.3 a potem spadnie. Ważne tylko by to się dało zrobić. ))

Ale ja Cię doskonale rozumiem, sprawdzałem i przeliczałem jakie ryzyko ponoszę zaciągając kredyt we frankach. Jednak uwierz mi, patrząc na to w skali 30 lat wyjdę mniej więcej na zero. 2 lata spłacałem kredyt sztucznie zaniżony. Kolejne 2 lata mogę spłacać więcej. Kursy walut jak i umacnianie złotego i jego osłabianie jest częścią tej "gry".

Jednak jak spojrzysz na to realnie, to powiedz mi po co i z jakiej racji mam oddawać co miesiąc więcej pieniędzy tylko dlatego, że zaciągnąłem kredyt w PLN? Różnica przy każdych pożyczonych 100 000 PLN to około 150 - 200 PLN. I kiedy ja dwa lata płaciłem połowę tego co powinienem wszyscy PLNowcy spłacali 2 razy więcej.

To jest jak z grą na giełdzie i funduszami inwestycyjnymi. Raz na wozie raz ... trzeba opróżniać kieszenie ;)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

bbeexx pisze:
Tak więc nie wypisuj o kaczogrodzie bo być może dzięki nim nie będziemy brać udziału w spektaklu pod tytułem upadek Euro. Pomyślałeś może o tym jakie różnice będą w poszczególnych państwach eurokołchozu na wskutek recesji? I jakie będą inne w nich presje inflacyjne. Np. w hiszpani 7% a w Niemczech 3% - jak myślisz jakie stopy ustali wtedy EBC?

...
Porównajmy skutki kryzysu:
1. Polska - nie ma euro - spadek kursu złotego (źle dla
kredytobiorców, dobrze dla eksporterów), spadek na giełdzie,
spowolnienie gospodarcze
2. Niemcy - mają euro - recesja - spadek PKB
3. Belgia - mają euro - zbankrutowały największe banki.

USA jest krajem wiekszym od Europy z jeszcze wiekszymi skrajnosciami (skrajnie rozne gospodarki roznych Stanów) i nie mają tam problemu, że nie ma różnicowania stop procentowych - ten dzisiejszy wzial sie raczej stad ze kolejne domy/auta/telewizory trzeba bylo gdzies upychac i konsumpcjonizm wyszedl bokiem (czyli sama konsumpcja nie moze wiecznie napedzac wzrostu PKB)...Wiec czemu w Europie ma sie to nie sprawdzic, szczegolnie ze mozemy wystrzegac sie bledow, ktore zrobily USA?

Niemcy problemy z recesja lub tez z niskim wzrostem PKB maja od lat i Euro moze tylko troszke przyspieszylo ten stan. RFN wpompowal mase pieniedzy w NDR co bylo poczatkiem kryzysu. Do tego przejeto emerytow z NRD ktorzy stali sie wielkim kosztem dla budzetu. Co wiecej modernizacja wschodu Niemiec nie powiodla sie w wystarczajacy sposob...to tak na krotko jedne z glownych przyczyn problemow Niemiec.

Belgia? A co ma Euro i EBC do kryzysu bankow? Kazdy kraj oddzielnie reguluje prawo dotyczace bankow na swoim terytorium. I tak nasze banki nie mogly inwestowac w rozne spekulacyjne papiery wartosciowe (banki zachodnie wspieraly sie wirtualnym kredytowaniem i wirtualnym zabezpieczaniem tych kredytow), podczas gdy w innych krajach mogly to czynic i stad problem. Dzieki naszemu zacofaniu (czy tez zacofaniu prawa bankowego) w mozliwosci inwestowania nasze banki sa bezpieczne.

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

wapniaczek pisze:
Właśnie podali w TV ,że połowa z 48 miliardów PLN z OFE poszła się .....
Ciekawe jakim cudem, jeśli oficjalnie wolno było zarządom OFE na giełdach lokować nie więcej jak 5% aktywów...

A to z takiego powodu, ze z tych 5% ktore inwestowali zrobilo sie duzo duzo wiecej... a teraz znowu duzo mniej. Wiec OFE stracily to co zyskaly inwestujac te 5%... ot co.
Co to ma wspolnego z glosowaniem na PO?! :o

W124 230E '87
Drink Beer!

Tytuł:
wiarus senior

Sądzę, że odrobina dystansu do siebie zawsze się przyda :-)

bbeexx pisze:
Skąd ty wziąłeś te 2.3 ??? Co ty wróżka jesteś? A czemu nie 1.5 lub 3.15 ???...

.. Nie zdziwię się gdy na wiosną frank będzie po 3 zł.

Pozdrawiam

Tytuł:
swój chłop

Jednak doskonale pamiętam, że w dniu gdy podpisywałem umowę z OFE EGO, a w takim uczestniczyłem, wolno im było lokować na giełdzie nie więcej niż 5 % ... jeśli dziś jest inaczej, to oznacza to, iż OFE dokonało zmiany zasad bez mojej wiedzy. A to chyba nie jest w porządku.
Druga rzecz to to, iż skoro trzeba było podnieść kwoty możliwe do lokowania na giełdach , to oznacza to tylko i wyłącznie o chęci spekulacyjne OFE i to też nie jest w porządku, Bo ja nie życzę sobie, aby moją emeryturą ktoś grał na giełdzie i mogł ją stracić...
A jeżeli nie o spekulację chodzi ( bo czymże innym jest giełda jeśli nie platformą dla wszelkiej maści spekulantów), to oznacza to, iż nasza Polska gospodarka nie jest w stanie przyjąć w formie inwestycji takich kwot jakie wpływają co miesiąc do OFE, więc tym bardziej cały ten popieprzony pomysł z OFE jest do ...bani, żeby delikatnie to ująć.

Swoją drogą, jeśli aktywów we wszystkich OFE jest ok. 140 miliardów , to mogło wciąć nawet przy akcjach giełdowych "opadłych" do zera co najwyżej 7 miliardów PLN ( a nie 24) i stąd moje w tym temacie oburzenie.( tych 5% będę się trzymał)
Powtórzę jeszcze raz: nie życzę sobie, aby moją emeryturą ktoś grał na giełdzie .
Niech zarządzający OFE robią to swoimi pieniędzmi, zwłaszcza, że nie wierzę, że są to fachowcy.

Z innej beczki jak wytłumaczyć to, że gdy na wiosnę tego roku chciałem wycofać swoje pieniądze z OFE i przenieść je do ZUS, to ZUS wcale nie był tym zainteresowany....

A co to wszystko ma do PO ? No przecież chyba wszystcy pamiętają, skąd wywodzi sie przywódca PO i jakie wtedy były afery...

Ostatnio zmieniony czw paź 30, 2008 6:53 pm przez wapniaczek, łącznie zmieniany 1 raz.

Tytuł:
wiarus senior

Spekulantom wszelkiej maści mówimy nasze stanowcze PRECZ!

Pozdrawiam :-)

Tytuł:
swój chłop

Trochę z Pana Korwin-Mikke

Bajka o małpach

Dawno, dawno temu, w pewnej wiosce w Indiach pewien mężczyzna obwieścił, że będzie kupował małpy płacąc po $10 za sztukę.
Wieśniacy, widząc, że małp dookoła jest pod dostatkiem, wyruszyli do lasu, aby je łapać.
Mężczyzna kupił tysiące małp po $10, ale kiedy ich populacja zaczęła się zmniejszać, wieśniacy zaprzestali starań.
Mężczyzna zatem ogłosił, że zapłaci za małpę po $20. To sprawiło, że wieśniacy wzmogli starania i znowu zaczęli łapać małpy.
Wkrótce populacja małp jednak spadła jeszcze bardziej i ludzie zaczęli wracać do swoich gospodarstw.
Stawka została podniesiona do $25 , ale małp zrobiło się tak mało, że problemem było w ogóle zobaczyć jakaś małpę, a co dopiero ją złapać.
Mężczyzna zatem ogłosił, że kupi małpy po $50 za sztukę!
Ponieważ jednak musiał udać się do miasta w ważnych interesach, jego asystent pozostał w wiosce, aby prowadzić skup w jego imieniu.
Pod jego nieobecność asystent zaproponował wieśniakom:
Popatrzcie na tę ogromną klatkę i te wszystkie małpy,które skupił.
Sprzedam je wam po $25 , a gdy mężczyzna wróci z miasta, odsprzedacie mu je po $50 .
Wieśniacy wydobyli swoje oszczędności i wykupili wszystkie małpy.
I nigdy więcej nie zobaczyli już ani owego mężczyzny ani jego asystenta - tylko same małpy.
Witajcie na WALL STREET!

więcej na http://korwin-mikke.blog.onet.pl/

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Powtórzę jeszcze raz: nie życzę sobie, aby moją emeryturą ktoś grał na giełdzie .

To sobie załóż Państwo sp. z o.o. z własnym ustawodastwem i tam będziesz mógł robić co będziesz chciał. Póki co żyjesz w Polsce i masz takie, a nie inne ograniczenia prawne, które nakazują Tobie wybór OFE jako drugiego filaru przyszłej emerytury. Jeśli się nie podoba, to głosują na tych co to chcą zmienić, lub sam załóż taką partię, która to zmieni.

jeśli dziś jest inaczej, to oznacza to, iż OFE dokonało zmiany zasad bez mojej wiedzy.

OFE nie może dokonywać żadnych zmian w wysokości pułapów dotyczących konkretnych instrumentów inwestowania. Te pułapy są zapisane albo w ustawie (tak sądzę) albo rozporządzeniem rządu.
Twoje oskarżenia względem OFE wynikają z Twojej niewiedzy.

bo czymże innym jest giełda jeśli nie platformą dla wszelkiej maści spekulantów

Kup sobie książkę o teorii giełd i dowiesz się czym są giełdy. Na razie to aż razisz swoją niewiedzą, co jak widzę, wcale nie przeszkadza Tobie zabierać głos w dyskusji, w której Twoje przygotowanie merytoryczne jest równe zeru.

tych 5% będę się trzymał
Kompromitacji ciąg dalszy...

Z innej beczki jak wytłumaczyć to, że gdy na wiosnę tego roku chciałem wycofać swoje pieniądze z OFE i przenieść je do ZUS, to ZUS wcale nie był tym zainteresowany....

Ustawa, chłopaku, tego zabrania. Weź Ty zainteresuj się trochę tym co się w Polsce dzieje, bo wiedzę masz nikłą a serce do wydawania opinii skore...

A co to wszystko ma do PO ? No przecież chyba wszystcy pamiętają, skąd wywodzi sie przywódca PO i jakie wtedy były afery...

Wiadomo tyle, że o OFE nic nie wiesz,
a poza tym, to skąd wywodzi się przywódca PO i jakie wtedy były afery?

Tytuł:
nowy

holyfido pisze:
skąd wywodzi się przywódca PO i jakie wtedy były afery?

Lider PO wywodzi się z działającego na początku minionej dekady Kongresu Liberalno-Demokratycznego.
Wystarczyły trzy lata, by do liberałów przylgnęła etykietka aferałów. Mimo upływu lat do dzisiaj za niektórymi kolegami Tuska ciągną się kłopoty z prawem.

http://www.trybuna.com.pl/n_show.php?code=2005102006

Nieprzypadkowo współkierowany przez Donalda Tuska Kongres Liberalno-Demokratyczny (KLD) wielu złośliwie nazywało Kongresem Lewych Dochodów.

http://wybory.informacje.int.pl/donald- ... ejm226.htm

http://www.aferyprawa.com/index2.php?dz ... eksty/show

Niegdyś polskość, według Donalda Tuska, to była nienormalność i niechciany temat: "Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych rojeń? Polskość - to nienormalność - takie skojarzenie nasuwa mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu" ("Znak", nr 11-12, z 1987 r.). Dziś deklaruje, że Polska jest jakoby jego pasją. Pewno bardzo chciałby zapomnieć o swym dawniejszym szczerym tekście, zamiast bić się za niego w piersi i przeprosić Polaków. W dalszej części tamtej wypowiedzi ze swadą perorował: "Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnie ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski, tej ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w Krainę mitu. Sama jest mitem". Znany działacz dawnej opozycji solidarnościowej na Dolnym Śląsku, wiceprezes Stowarzyszenia "Pro Cultura Catholica" Lech Stefan, przytaczając cytowany wyżej jakże szokujący atak Donalda Tuska na "nienormalną polskość", pisał: "Co dzisiaj czytamy na billboardach tego kandydata na Urząd Prezydenta? - Czytamy hasło: 'Bądźmy dumni z Polski'. Nie będę już przypominał innych nieoczekiwanych zwrotów. Dyskretnie przemilczę, i tak zresztą są własnością publiczną. Który Tusk jest prawdziwy? Ten z wczorajszych czy ten z dzisiejszych afiszy? Podejrzewam, że nie jest to z jego strony rozdwojenie jaźni politycznej, a jedynie nieuczciwa gra wyborcza.

W wystąpieniu na spotkaniu z wyborcami w Starachowicach w sierpniu 1993 roku Tusk deklarował: 'Mogę stanąć nago na głowie na szczycie Pałacu Kultury i powtarzać, że prywatyzacja już przyniosła Polsce biliony złotych, że polskie przedsiębiorstwa są mało albo nic nie warte i dlatego są tanio sprzedawane' (podkr. - J.R.N.) (por. Z. Nowak, "Tusk nagi", "Gazeta Wyborcza", z 14-15 sierpnia 1993 r.).

a jego inne oryginalne wypowiedzi są w takim stylu:

"...Ładne dziewczyny z orkiestr dętych robią dobrze partiom politycznym..."

http://pl.wikiquote.org/wiki/Donald_Tusk

http://niniwa2.cba.pl/polskie_powiedzen ... ryczne.htm

resztę oceń sam

[oczko]

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

<rzygi>

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

filippo pisze:
<rzygi>

Dokładnie [szalone] A z tego co pamiętam tematy polityczne powinny od reki dostac bilet na odpowiedni prom kosmiczny.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cytuj:
resztę oceń sam

Moja ocena Twoich teorii spiskowych - niedostateczny
Uzasadnienia:
1. Wymienione cytaty wraz z datami dość jasno mówią o tym iż poglądy Tuska dotyczą Polski za poprzedniego systemu, więc jego hasła z kampanii mają sens jak najbardziej bo w jego odczuciu za jego kadencji miało być zupełnie inaczej i tak dobrze że nikt wstydu już miał nie poczuć - chciał dobrze, wyszło jak zwykle - ja mu nie wierzyłem bo mało komu wierzę więc chyba tylko ten co wciąż wierzy w bajki może mieć prawo być rozczarowanym, że obietnice się nie spełniły.
2. Tylko krowa nie zmienia poglądów a że politycy mówią to co lud chce słyszeć to gadają co i rusz co innego - ten kto im wierzy powinien za każdym razem gdy widzi tęczę co sił w nogach biec na jej koniec w poszukiwaniu garnca złota.
3. Prezentujesz nie swoje słowa, poglądy, sądy - żadna to odkrywczość a czytając o kolejnej teorii wszechukładu chce mi się po prostu rzygać.

ex: Mercedes Benz W115 200D 1973
ex: Mercedes Benz S123 300TD 1983
ex: Mercedes Benz Actros MPII 1844 2007r.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

WeebShut pisze:
Dokładnie A z tego co pamiętam tematy polityczne powinny od reki dostac bilet na odpowiedni prom kosmiczny.

temat z gospodarki pomaszerował w stronę polityki i kampanii wyborczej.

A więc zamykamy.

Nie będę wywalał, bo może ktoś jednak będzie miał ochotę sobie to poczytać :), ja musiałem :( :oops:

http://www.beczkolandia.pl
http://www.kali-tramp.pl

Nowy temat  Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 43 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2 3

Strefa czasowa UTC+02:00