MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 12:56 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 
Autor Wiadomość
wiarus junior

Witam i proszę o opinie:

znajomy kupił samochód, ale jeszcze nie przerejestrował na siebie, pomimo, że minął juz ponad miesiąc. Wczoraj w trakcie kontroli drogowej policjant zakwestionował na tej podstawie ważność dowodu rejestracyjnego i zabrał go na podstawie "nie dopełnienia obowiązku przerejestrowania samochodu w terminie 30 dni". Znajomy okazał umowę kupna-sprzedaży oraz tłumaczył, że był na wyjeździe i nie miał czasu przerejestrować auta ale nic to nie dało. Dodam, że trochę posprawdzałem przepisy i nie znalazłem potwierdzenia, że na tej podstawie można zatrzymać dowód rejestracyjny. Przecież znajomy mógł nie pokazywać umowy i twierdzić, że auto tylko pożyczył od kolegi.

Co wy na to?
Dzięki za opinie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Numer GG: 60349017
Ja trzy lata jeździłem nie przerejestrowanym samochodem i tylko policja zwracała mi uwagę,że w razie kolizji czy kradzieży będę musiał załatwiać wszystko przez osobę z dowodu.Nigdy mi nie zabrali za to, że nie przerejestrowałem.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Policjant nie miał prawa zatrzymać dowodu rejestracyjnego na podstawie faktycznej wskazanej wyżej. Sytuacje kiedy policjant może zatrzymać są enumeratywnie opisane w art. 132 ust. 1 - 6 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku "Prawo o ruchu drogowym". Nie przerejestrowanie w okreslonym terminie stanowić może jedynie wykroczenie.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Danek pisze:
Sytuacje kiedy policjant może zatrzymać są enumeratywnie opisane w art. 132 ust. 1 - 6 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 roku "Prawo o ruchu drogowym".

Kolega powołuje się na ust. od 1 do 6, art 132. A gdzie kolega zgubił ust. 7, który brzmi: uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu?

Wit pisze:
Przecież znajomy mógł nie pokazywać umowy i twierdzić, że auto tylko pożyczył od kolegi.

Myslę, że mógł też zjeść umowę na oczach policjanta, zaśmiać mu się głośno w twarz i zdrowo beknąć. No przecież mógł.

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

(me: how) pisze:
Myslę, że mógł też zjeść umowę na oczach policjanta, zaśmiać mu się głośno w twarz i zdrowo beknąć. No przecież mógł.

[zlosnik] [zlosnik] Proszę Cię bądź choć raz poważny.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Me ;how nic nie zgubiłem i byłem świadomy ust 7 ale nie dotyczy on omawianej sytuacji . Według komentatorów i znawców prawa o ruchu drogowym , dotyczy to wyłacznie sytuacji, gdy nasunie się uzasadnione podejrzenie co do prawdziwości cech identyfikacyjnych pojazdu, np. VIN ze względu na widoczne cechy przerabiania tego numeru.
Poza przepisem jest jeszcze jego wykładnia....

Tytuł:
wiarus junior

Danek pisze:
Nie przerejestrowanie w okreslonym terminie stanowić może jedynie wykroczenie.

Wykroczenie? Jakie sankcje za to grożą? Mandat? Do jakiej wysokości?

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Wit pisze:
Co wy na to?

Nie ma żadnych sankcji za to że nie przerejestruje się auta w ustawowym terminie. IMHO Dowód zabrany bezpodstawnie...

ex: W123 D30 '83, W126 E28 '83, S123 E23 '85, W201 E23 '92

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Niestety ale jest..... przepis art. 97 kodeksu wykroczeń.

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

Nie wiem jaki jest sens dyskusji, kiedy autor wypowiedzi, nie powołuje się na źródło. "IMHO" albo "są ludzie, którzy twierdzą" nie daje znajomemu autora tematu żadnego argumentu.

Jak widać, ktoś kto pokazał podczas kontroli umowę, czyli wyręczył CEPiK, poleciał pod ust. 7.

Za motofakty.pl:

Policja, przynajmniej na razie, niewiele może zrobić w tej sprawie. Po pierwsze, w tej chwili, gdy nie działa jeszcze CEPiK, czyli Centralna Ewidencja Pojazdów i Kierowców, policjant zatrzymujący samochód np. w Poznaniu może ustalić zgodność danych w dowodzie rejestracyjnym tylko w wypadku samochodu zarejestrowanego w tym mieście i w powiecie poznańskim. Jeśli auto zostało zarejestrowane gdzie indziej i sami się nie przyznamy, policjant nie będzie w stanie ustalić, czy kupiliśmy je np. pół roku temu, czy też może należy ono do naszego kolegi. Po drugie, nawet jeśli funkcjonariuszowi uda się stwierdzić, że samochód zmienił właściciela i nie został na czas przerejestrowany, to konsekwencje dla kierowcy są niezbyt poważne. Jak mówi asp. Zbigniew Paszkiewicz z poznańskiej drogówki, zgodnie z prawem o ruchu drogowym „w razie uzasadnionego przypuszczenia, że dane w nim [dowodzie rejestracyjnym] zawarte nie odpowiadają stanowi faktycznemu”, policjant może jedynie zatrzymać dowód rejestracyjny i wystawić kierowcy stosowne zaświadczenia na 7 dni. W tym czasie bez problemu zdążymy nadrobić zaległości i przerejestrować auto. Co bardzo ważne, policjant nie ma prawa ukarać nas mandatem za nieprzerejestrowanie samochodu na czas.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Komentarz do ustawy "Prawo o ruchu drogowym" Ryszarda A. Stefańskiego.
Wnioski o ukaranie w sądach grodzkich sa liczne i kończa sie skazaniami.
Opinie policjantów , artykuły prasowe nie są dla prawnika żródłem prawa. <br>Dodano po 48 sekundach.:<br> Oczywiście wnioski z art. 97 za nieprzerejestrowanie samochodu.

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

Moje stanowisko jest takie - nie powinien i bym się kłócił - nie ma sankcji przewidzianej przez przepisy za nie przerejestrowanie w terminie 30 dni - więc żądał bym na piśmie podstawy prawnej żeby móc się odwołać.
Policjant nie może wchodzić w kompetencje innego organu - jeśli pokazał mu umowę to ja bym na jego miejscu się kłócił.

Miałem k...tyle aut co niektórzy w podpisie, na drugie popularność, na trzecie szacunek - teraz mam rower

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 12 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00