MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 10, 2025 5:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
weteran
Awatar użytkownika

http://allegro.pl/item442561991_gokart_ ... _15km.html

Mam do spzredania Gokarta z ramą HETCHEL (tabliczka znamionowa na ramie), Nie jest to najnowsza konstrukcja, ale jest to porzadna profesjonalna rama, nigdy nie spawana, prosta, z prostą osią.

Silnik to Yamaha KT100S , można o nim poczytać na poniższych stronach ... nie jest to jakaś popierdółka, ale swego czasu jeden z popularniejszych silników np w USA i Nowej Zelandii

http://www.kiwikart.co.nz/default.asp?menu=acb

http://www.yamaha-motor.com/sport/produ ... /home.aspx

Do tej pory wszystkie części do silnika można do niego kupić na http://www.cometkartsales.com/store/yamaha/yamaha.htm

Ja tam kupiłem do niego nowy pierścien za 10$ i nowy tłok za 35$ .. + przesyłka 10$

Silnik w pewnym momencie miał już słabą kompresję, wiec jakies 3h jazdy temu miał zrobiony szlif na 52,25mm (można dokupić tłoki i pierscienie od 52,30 do 52,75 ze skokiem co 0,05) i założony pierscien i tłok. Dokładam do sprzętu jeszcze jeden pierscien, trzeba będzie go założyć za jakies 2-5 godzin (zaleźnie od obciążenia). Tłok wytrzymuje około 10 godzin tempa wyścigowego.

Jest to bardzo dobry kart na początek, żeby sie nauczyć o co w tym sporcie chodzi, jak regulować mieszankę jak dbać o silnik (trochę za bogata mieszanka jest trwalszy silnik, uboższa jest zrywniejszy), Ja wolałem go zalać niż przytrzeć ...

Jest to pierwszy gokart jakiego sobie kupiłem, i teraz po roku planuję zmienić na coś mocniejszego. Jestem z Kielc, więc jeździłęm nim w Kielcach na Torze Kielce. Ponięzej link do filmiku na Youtubie, jak ze znajomymi (w kartach Tonykart z chyba 2007 i 2006 roku z silnikami Vortex i Cromer około 20 konnymi . Ich Karty są na miękkich, szybko zużywających się oponach i kosztują jakies 3 x tyle co mój Kart, wiec nie dziwcie sie ze nie mogę sie za nimi utrzymać, w jednym zakręcie próbowałem i jechałem bokiem ;)

Na moim Karcie są opony Bridgestone Twarde .. po rozgrzaniu trzymają, ale nie tak żeby sobie żebra połamać (na miekkich trzeba uważać na nierównej nawierzchni), jak gokarta po jeździe zaparkowałem, to jak go podnosiliśmy to się z mlasknięciem odlepił od asfaltu ;)

Zaleta jest taka że twarde laczki starczą jeszcze na paręnaście godzin jazdy.

http://www.youtube.com/watch?v=6Wt9GAPIgx0 - Ten niebieski to Ja

Poniżej parę cytatów dot. producenta ramy

cytat: "Najbardziej znanymi producentami podwozi są TONY, HAASE, DINO, CRG, MARI, HETSCHEL (MACH 1), CMP, BIREL, TOP KART, SWISS HUTLESS, PCR, ALLKART, KALI KART, TECNO, SODI, WILL KART i MIKE WILSON"

źródło: http://www.automobilklub.krakow.pl/kart ... ceny.shtml

"The Hetschel company was later founded in 1969, during which the first Mach 1 chassis was produced and sold to their first customer."

http://www.emotionandvalue.com/02.html

"Mach 1 Kart, manufactured by Hetschel GmbH, the largest kart manufacturer in Germany at their state of the art facility in Meimsheim, is finally available to American motorsport enthusiasts. Mach 1 Kart and KZH engines have won the European and German Championships Award in 2001, 2002, 2004 and again in 2005"

http://www.mach1kartusa.com/aboutus.htm

Cena jaką widzę za tego Karta to 2000zł ..

za tą cenę dodaję 2 prawie nowe zębatki 10 i 11 -zębów przednią, kompet prawie nowych zębatek tylnich od chyba 60 do 84 zębów, 1 nowy i 1 prawie nowy łańcuchy .

Możecie dzwonić i sie targować .. 667959528

Nie sprzedam karta bez oględzin, chyba ze ktoś w czasie długiej rozmowy telefonicznej przekona mnie do tego.

Możliwa jest wcześniejsza sprzedaż, bez odwoływania ofert , Wystawiam na go aukcje bo kumpel ma do sprzedania coś parę klas wyzej, jak się nei sprzeda, to będę nim jeździł w przyszłym sezonie .. oprócz paru wad, ten gokart ma jedną zaletę ... JEST TANI W EKSPLOADACJII .. o częściach do silnika już pisałem ..

inne silniki mają tłoki po minimum 250 zł (między innymi białe gokarty na filmiku) a w każdym 2 suwowym silniku gokartowym chłodzonym powietrzem tłok trzeba wymieniać równie czesto ..

Jazda testowa tylko po wpłaceniu depozytu w postaci wartości gokarta.

WSZYSTKICH ZAINTERESOWANYCH ZAKUPEM
zapraszam na Tor Kielce w czwartek 25.09 od godziny 18.00 będę pomykał ,

Można zobaczyć karta w akcji, może od razu też kupić(zalicytujemy ;), o ile ktos nie zalicytuje swojego maksimum wyższego na allegro .. aukcja na allegro zakończy się z utrzymaniem najwyższej oferty ... tak wiec możesz wstrzymać sprzedaż na Torze oferując więcej ;)

Pana który dzwonił z Krakowa również zapraszam z synem .. niestety nie mam pańskiego numeru (zastrzeżony był), pan troche poprawi ofertę, ja troche opuszczę ;)

Na torze można też wynająć Karty .. tak więc mozemy się pościgać ;)),

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Kurcze fajna sprawa zawsze chciałem sobie pojeździć gokartem, ale nie było okazji jak bym mieszkał bliżej to pewnie bym wpadł się tym cudem przejechać kto wie może bym kupił hehe. Tak się zastanawiałem czy facet 90 kilkowy to takim czymś może jakoś ciekawie pojeździć czy na taką masę to trzeba większego silnika ???

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

ja mam 2 metry i waze 93kg .. nie ma problemu ;) trzeba tylko miec dobrze dobrane siedzenie ... nei mowie ze jest wygodnie .. ale nic nie przeszkadza .. normalnie sie pomyka ;)

PS. kolesie w bialych gokartach na youtubie z ktorymi sie scigam, maja chyba po 1,70 i 60-70kg ;)

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

erio pisze:
ja mam 2 metry i waze 93kg .. nie ma problemu

Problemu nie ma, ale inni maja radoche, ze sie duzy dzieciak do karta dorwal. A wyglada to mniej wiecej tak

Obrazek

Karty, to super sprawa, gdybym mial gdzie na nich pomykac, juz dawno sprawilbym sobie taka zabawke. Wzrost niekoniecznie przeszkadza, waga juz bardziej, 20kg roznicy raczej nie latwo odrobic jak jezdzi sie na takim samym sprzecie i ma sie podobne umiejetnosci jak osoby lzejsze. Ja mimo pamiatki na rece po rurze wydechowej bardzo milo wspominam czasy, kiedy jeszcze mialem okazje sobie pojezdzic na wozkach ;)

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmistrz
Awatar użytkownika

erio pisze:
PS. kolesie w bialych gokartach na youtubie z ktorymi sie scigam, maja chyba po 1,70 i 60-70kg ;)

Mają też kaski. A ty jeździsz w czapce??

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

i tu mnie masz ... zapomnialem zabrac :oops: czlowiek czasem głupi ...

W107 560sl
W108 280se 3.5 Rote Sau

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00