MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pn sie 11, 2025 12:34 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 
Autor Wiadomość
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam

Przymierzam się od kupna palmtopa. Mogę przeznaczyć na ten cel ok. 1200zl. Moje pytanie to: który model wybrać ??? jakie kryteria wyboru podjąć? Na co patrzeć przy zakupie?
Mile byłby gdyby ktoś podał linka z aukcji/opisu do konkretnego, polecanego modelu.

p.s. przymierzam się wstępnie do HP iPAQ 1940 - czy to dobry wybór ?

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Po modelach nic Ci nie powiem, bo odkad kupiłem mojego, to już nie siedzę w temacie, moge Ci natomiast napisć, na co zwrócić uwagę i co jest w takim uzadzeniu bardzo przedatne:

1) Przede wszystkim system operacyjny, absolutne minimum to MS Pocket PC 2000, w niższe się nie baw. I zwróć uwagę na język systemu, w wiekszosci palmów nie da sie przeinstalowac systemu. Ja jestem zwolennikiem palmtopów z systemami Microsoft, wtedy w polaczeniu z PC to jest naprawde przydatna zabawka (pelna synchronizacja waznych danych)
2) U mnie mam procesor 200MHz i w zupełności wystarcza, chyba że chcesz filmy oglądać ;-), ale nie wiem gdzie je zmieścisz ;-)
3) Były takie fajne Toshiby, które miały wbudowaną bezprzewodową kartę sieciową, świetny bajer i warto go miec, bardzo mi teraz tego brakuje. http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23149447, to wg mnie (a troche sie orientowalem) najlepszy palm za ta cene.
4) Baaardzo przydatna rzecz, to gniazdo Comact Flash (dla mnie najwazniejsza rzecz w calym palmie), niesamowicie rozbudowuje mozliwosci palma.
5) Brakuje mi w moim stacji dokującej. Mam kabelek USB, ale znacznie wygodniej po przyjsciu do domu byloby go poprostu polozyc na podstawce i niech sie laduje i synchronizuje z PC
6) W moim (HP Jornada 565) mam karte dzwiekowa, ktora w polaczeniu ze sluchawkami, gra lepiej niz SB Live!, to tez jest dosc wazny parametr. W polaczeniu z duza karta pamieci i wzmacniaczem, swietna rzecz na imprezy.
7) Zwróć uwagę, żeby był kompletny i w ogule wszystko git, bo w Polsce jeszcze nie jest to tak rozpowszechnione, a co za tym idze, serwis i czesci sa baaaardzo drogie. Np. serwis Cassio jest fatalny (mialem kiedys Cassiopeie A20), serwisem w polsce jest firma ZIBI chandlujaca zegarkami, i tacy ludzie serwisuja palmtopy (zegarmistrze)[/url]

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Witam!
Chciałbym odświeżyć temat, bo od ostatniego posta minęły 4 lata, a wiadomo co 4 lata znaczy dla sprzętu elektronicznego.

Chciałbym kupić palmtopa, którego znajdę pewnie tylko w erze, bo chciałbym, żeby był możliwie najbardziej wszechstronny a jednocześć nie na tyle wielki, żeby bylo trzeba go wozić za sobą na taczce. I oczywiście cena nie może powalić z nóg.

Myślałem o czymś takim:
http://allegro.pl/item430048771_eten_gl ... ep_pl.html

Wyświetlacz dobrej rozdzielczości, procesor chyba ok.
Ramu jest tylko 64mb i tu pytanie do was- czy to starczy?

Zależy mi, zeby palmtop sluzyl mi na codzien jako telefon, zeby mial nawigacje i Wi Fi. Na aparacie foto mi specjalnie nie zalezy. Czy ten Eten bedzie dobry, czy to shit? Slyszalem opinie od orgastycznych do spazmatycznych :P

Pozdrawiam.
Wypisujcie prosze stwoich faworytow i kryteria wyboru.

P.S.
Kilka pytań mi się jeszcze nasunęlo:

1) Zabawkę z ekranem dotykowym można nosic jak zwykly telefon w kieszeni, czy tylko futeral pozostaje?
2) Ekranu mozna dotykac tylko rysikiem, czy rysik jest, zeby bylo latwiej trafic w male literki?:P Wiem, ze np. w i fonie mozna wklepoywac wszystko po prostu paluchami...
3) nawigacja w palmtopie mowi tak jak zwykla, czy nie ma takiej opcji? Mozna sobie wgrywac tam dowolne mapy i programy nawigacjyne, w tym takie z internetu sciagniete?

Przepraszam za brak polskich znakow.
Pozrawiam.

Tytuł:
wiarus junior

1) Można w kieszeni, można w futerale, ale w kieszeni mniej wygodniej
2) Można rysikiem, palcami też ale zostają odciski palców no i tudniej trafic w male ikony czy litery, zresztą zależy do ekranu dotykowe czy jesy czuły czy nie
3) Nawigacja - to zależy od programu do navi, można wgrac automape, tomtoma itp. wszystko bedzie tak jak byc kupil zwykla navi

Eten to chyba mało znana firma, może jakiegoś SPV/HTC ? Zawsze możesz kupić coś z wysuwaną klawiaturą, ja mam spv m3000 ale to juz troche stary model, automapa smiga tylko mam bez wbudowanego odbiorniuka gps
zobacz tutaj

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Nie zależy mi na tym, żeby firma była znana, tylko żeby maszynka była dobra ;)
Ten eten mi się podoba, bo jest w moim zasięgu cenowym, ma to co wymieniłem jako konieczne: GPS,WiFi, GSM, a do tego ma rozdzielczość ekranu dużo większą niż większość konkurentów (eten ma 640x480 a prawie wszystkie inne maszynki mają o połowę mniej.) Może na telefonowanie czy GPS to specjalnie nie wpływa, ale już np strony www czy filmy powinny wyglądać znacznie lepiej.

Chciałbym tylko, żeby ktoś obeznany w temacie powiedział mi, czy ten sprzęt ma wystarczającą ilość RAMu (64mb) i czy nie ma jakichś ukrytych wad, które nie wynikają bezpośrednio ze specyfikacji technicznej (słyszałem, że po naciśnięciu guzika odbioru połączenia trzeba czekać jeszcze 3 sek. zanim zacznie być słychać głos, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć).

Pozdrawiam i czekam na więcej informacji od was :)

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Etenu nie znam, ale zdecydowanie polecam produkty formy HTC ;)

"Chcę umrzeć spokojnie, we śnie - tak jak mój znajomy, a nie wrzeszcząc z
przerażenia - tak jak jego pasażerowie."

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Produkty HTC są fajne, ale niestety widziałem, że mają przeważnie ekraniki 320x240. Do GPS czy dzwonienia to starcza, ale ja zamierzam nie od święta korzystać także z WiFi (choćby na uczelni). Wtedy jednak lepiej chyba mieć coś większego i zaczyna się problem.

Mam jeszcze jedno pytanie do osób, które korzystały już z tego typu zabawek:
lepiej wybrać sprzęt z wysuwaną klawiaturą qwerty, czy zdać się na wirtualną klawiaturę? Wydawało mi się, że z qwerty jest wygodniej, ale pewności nie mam.

Pozdrawiam.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam! Moja propozycja to samsung i780...
Diametralnie sie rozni od wszystkich propozycji, ale uwazam ze sprzet jest naprawde dobry!
Osobiscie uzywam Samsunga i600, jest to poprzednik i780...
Jestem pod wrazeniem jego jakosci jak i mozliwosci...
w porownaniu z nastepca wypada gorzej, ale dzieki niemu przekonalem sie do tego typu smartphonow jak i PPC ( i780 )

http://www.t-k.pl/p/artykul?i26=5914

http://allegro.pl/53410_i780.html?order=t&view=gtext

ps 64 ram-u mam w i600, i moge powiedziec ze juz mi go brakuje ;)
64 to troche malo, ale da sie zniesc!

zycze trafnego wyboru!

Pozdrawiam

Eco 4.6 V8

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Pamiętam jak na moim wypasionym pececie kupionym po Iwszej komunii miałem 48MB RAM i jakoś działał ;P
Jutro przejdę się do centrum handlowego i wezmę do łapy glofiisha m800. Jak mnie przekona, to będę allegrował ;)

Pytanie trochę z innej beczki: jak prawidłowo formatuje się baterię? Jeśli ktoś to źle zrobił w sprzęcie który kupię, to można to później poprawić?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

ex Jawa 50 typ23

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Piątal pisze:
Pytanie trochę z innej beczki: jak prawidłowo formatuje się baterię? Jeśli ktoś to źle zrobił w sprzęcie który kupię, to można to później poprawić?

a wiec ladujesz baterie na maksa 12h to wazne bo musi sie naladowac do konca wtedy zawsze bedzie sie tak ladowac jest to rodzaj pamieci jak naladujesz np 80% to zawsze juz sie tak bedzie ladowala nie do pelna tylko te 80% a wiec ladujesz baterie przez 12h poczym uzywasz telfonu, palmtopa etc rozladowujesz do konca i znow ladujesz na full i to samo trzeba powtorzyc 3 razy wtedy bateria jest prawidlowo z formatowana i bedzie w pelni wykorzystana jej pojemnosc a co do poprawienia po kims to nie jestem pewien (sa podobno jakies firmy formatujace baterie ponownie) ale nie mam pewnosci na sto procent czy mozna to poprawic moim zdaniem to juz tak zostanie i tyle, bateria do wymiany

pozdro [oczko]

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Tytuł:
swój chłop

Właśnie zmieniłem etena X500 na HTC Touch Dual. Eten miał więcej bajerów typu GPS i Wifi. HTC jest bardziej stylowy i ma dobre wsparcie systemu - użytkownicy z forum www.xda-developers.com sami przerabiają systemy dodając nowe ulepszenia i wodotryski że wszystko śmiga szybciej i wygodniej.

Do serfowania bardziej liczy się wielkośc ekranu niż pixele - (320x240 z nową Operą daje radę) może pomyśl na Toshibą G900 albo poczekaj aż stanieje Samsung Omnia.

A co do klawiaturki ekranowej to wygrywasz TouchPal i pisze się szybko.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 11 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00