Po modelach nic Ci nie powiem, bo odkad kupiłem mojego, to już nie siedzę w temacie, moge Ci natomiast napisć, na co zwrócić uwagę i co jest w takim uzadzeniu bardzo przedatne:
1) Przede wszystkim system operacyjny, absolutne minimum to MS Pocket PC 2000, w niższe się nie baw. I zwróć uwagę na język systemu, w wiekszosci palmów nie da sie przeinstalowac systemu. Ja jestem zwolennikiem palmtopów z systemami Microsoft, wtedy w polaczeniu z PC to jest naprawde przydatna zabawka (pelna synchronizacja waznych danych)
2) U mnie mam procesor 200MHz i w zupełności wystarcza, chyba że chcesz filmy oglądać

, ale nie wiem gdzie je zmieścisz
3) Były takie fajne Toshiby, które miały wbudowaną bezprzewodową kartę sieciową, świetny bajer i warto go miec, bardzo mi teraz tego brakuje.
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=23149447, to wg mnie (a troche sie orientowalem) najlepszy palm za ta cene.
4) Baaardzo przydatna rzecz, to gniazdo Comact Flash (dla mnie najwazniejsza rzecz w calym palmie), niesamowicie rozbudowuje mozliwosci palma.
5) Brakuje mi w moim stacji dokującej. Mam kabelek USB, ale znacznie wygodniej po przyjsciu do domu byloby go poprostu polozyc na podstawce i niech sie laduje i synchronizuje z PC
6) W moim (HP Jornada 565) mam karte dzwiekowa, ktora w polaczeniu ze sluchawkami, gra lepiej niz SB Live!, to tez jest dosc wazny parametr. W polaczeniu z duza karta pamieci i wzmacniaczem, swietna rzecz na imprezy.
7) Zwróć uwagę, żeby był kompletny i w ogule wszystko git, bo w Polsce jeszcze nie jest to tak rozpowszechnione, a co za tym idze, serwis i czesci sa baaaardzo drogie. Np. serwis Cassio jest fatalny (mialem kiedys Cassiopeie A20), serwisem w polsce jest firma ZIBI chandlujaca zegarkami, i tacy ludzie serwisuja palmtopy (zegarmistrze)[/url]