MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest sob sie 09, 2025 5:27 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

m87 pisze:
a jak cchesz mniej komfortowo za to dynamicznie polatac to BMW

Nie porownuj E39 z tym Badziewnym Malym Wehikulem ktorym masz okazje powozic. Tym sie nie jezdzi jak BMW, tylko jak jakims golfem, moc ma tu drugorzedne znaczenie, dla mnie plomby w zebach sa cenniejsze niz przeciazenia przy przyspieszaniu, nijak ma sie seria 1xx do starszych modeli tej marki.

A powracajac do tematu, majac do wyboru te dwa samochody o ktorych pisze autor tematu, z calym szacunkiem dla wiadomej marki, ale wolalbym BMW.

Pozdrawiam

*C124 E200 94r. brillantsilber *W124 250D 86r. taigabeige *W126 260SE 87r. nauticblau ex*W124 300D 92r. arcticweiss ex *S210 270CDI 01r. antrazitgrun *W202 C180 96r. brillantsilber ex

Tytuł:
postmajtek

Wiesz... tak jeszcze myślałem i wydaje mi się, że podałeś troszkę trudne auta do porównania... gdybyś pytał o MB w dieslu i BMW w dieslu wówczas różnice byłyby proste - jedno komfort i styl, drugie może ładniejsze i nastawione na sport/kierowcę... - tu kwestia wyboru jest subiektywna, to na czym Ci bardziej zależy skłoni Cię do wyboru marki!
...zaś troszkę ciężko porównać silnik diesla do silnika benz+gaz, ponieważ obie jednostki są oszczędne, a ludzie wybierający jedno z tych rozwiązań raczej nigdy nie wybiorą tej drugiej opcji (zwykle nie lubią tego drugiego rodzaju silnika) a więc trudno o opinię racjonalną, tu w poście przeczytałem opinie jednego przedmówcy o silniku benzynowym: że diesel to klekot, itp, itd... oczywiście możesz tą opinię brać pod uwagę, ale mnie trudno się z tym zgodzić, a moją opinię mogę poprzeć tym, że miałem do czynienia zarówno z wieloma silnikami benzynowi jak i dieslami (zobacz w podpisie) i kiedyś też byłem przeciwnikiem diesli (12 lat temu miałem Suprę turbo 3 litry benzyna, R6, silnik jeszcze jak na dzisiejsze czasy super nowoczesny, 24v, pełny wtrysk, 2 wałki rozrządu, itp) bo silniki benzynowe były ciche, spokojne, żwawe, itd... ale z czasem (niekiedy z przypadku) stałem się posiadaczem również diesli z common rail (moje Volvo ma 149KM, 380Nm -standard -Supra miała 330Nm) i moje zdanie uległo zmianie na takie, że to są silniki najlepsze na czas obecny! (chyba że są jeszcze jakieś zupełnie nowe którymi nie jechałem) nie są takie głośne- już tak nie klekoczą!, nie dymią, nie grzeją się, a moment obrotowy, przyspieszenia są rewelacyjne przy jednocześnie oszczędnym spalaniu (fakt! - widzi się na ulicy jak dymią diesle, ale tylko dlatego że są bardzo mocno wyjechane!, moje auta nie dymią!, zaś dymił mi nowiutki Passat B6 130KM nawet jak miał 10km po zakupie i powrocie z salonu, ale tylko dlatego że tam były jeszcze pompowtryski!- taki był ich styl), wg mnie teraz odpowiednikiem mocy/momentu (czyli stylu jazdy dieslem z takim momentem obrotowym) jest silnik benzyna naprawdę duży (3litry wzwyż!) - ja mam V12 lub silnik benzynowy z turbo (jeździłem czasami Passatem 1,8T) ale niestety w tych jednostkach jest to okupione sporym spalaniem, a Ty piszesz o gazie... w tym temacie się nie znam, tylko raz miałem do czynienia, ale bardzo krótko (dostałem auto przy zamianie), bo wychodzę z założenia... jak chcę kupić auto oszczędne to po prostu takie kupuję!, a nie paliwożerne i staram się w jakiś "własny sposób" (gaz) zrobić z niego auto ekonomiczne... po co?, jak mam wybór na rozwiązanie fabryczne?
Auta benzynowe są dla ludzi, którzy mało jeżdżą, nie liczą się ze spalaniem i często zmieniają auto... zwykle kupują "tańszego" benzyniaka bo zaoszczędzona kasa pozwoli im na jakiś (dla nich) długi okres jazdy (lekarze, itp) zaś ten kto pracuje/jeździ sporo autem dokłada przy zakupie, aby z czasem zaoszczędzić... problem u nas jest jeden... będzie Ci o wiele trudniej kupić dobrego diesla używanego niż benzynę (no chyba że szukasz od razu z gazem to wiadomo, że i jej przebieg będzie spory bo ktoś wcześniej nastawiał się na "solidne" jeżdżenie!)
Oki, wiem, wiem... że dużo tego było, ale wydaje mi się, że udało mi się pomóc i że podejmiesz rozsądną decyzję, zresztą często przy zakupie decydują zupełnie inne czynniki, coś Ci wpadnie w oko i po balu, kupisz np. śliczną, nowszą wychuchaną Toyotę , Volvo czy zupełnie coś innego... ale to już poza tematem!
Pozdrawiam!

:lol:

Audi Cabrio B4 2.3 '92 (do sprzedania)
Toyota Supra 3.0T '89 (przeszłość)
... i co?... oczywiście SL rządzi, moje najlepsze autko! Powala mocą, komfortem, wykonaniem...

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

beet nie porownuje e39 z jedynka bo to nie ma porownania tylko mowie ogolnie o marce biemdablju ;) a z tymi plombami to swieta racja jedynka jest zbyt twardo zestrojona na jakims dolku jest tragedia :/

Ex. MB W124 E250D 93r - skasowany :/ ...... ale wroce do gwiazdy

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Wiem że dość dziwne zestawienie dałem ale po prostu jeszcze diesla nie miałem a jeździłem kilkoma dieslami ale bardzo małe pojemności i byłem mile zaskoczony, benzynę jak już bym kupował to z dużym silnikiem bo po prostu wiem ze przy umiejetnej jeździe duży silnik może spalić prawie tyle samo co mały a przyjemność o niebo lepsza. Co do liczby km to ciężko mi powiedzieć ile robię bo po prostu jest to bardzo zmienne, czasem 30 tys rocznie a czasem 10tys. Auto jak kupuję to raczej je trzymam trochę dłużej (chyba że kupiłbym jakiś kiepski). Teraz bardziej mi się E39 podoba wizualnie na oulara w dieslu mnie nie stać a powiedzieć szczerze to W210 wizualnie nie są dla mnie stylistycznie najładniejsze. Pozdrawiam i dzięki za wszystkie informacje zawsze dobrze dowiedzieć się co inni sądzą a tym bardziej ludzie z większym doświadczeniem

Tytuł:
weteran
Awatar użytkownika

może to pomoże [zlosnik]
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5730786

ex W110'64 200D "Kaczuszka"
ex W123'81 240D "Niszczyciel" -obecnie tatowóz
ex 353W'87

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Janfocus pisze:

ahhahahahahahhahahah padłem :lol: co za wylew szczerosci. :lol:

Ludziom brak kultury zupełnie,wczoraj jak wychodziłem z knajpy ktos mi nadepnął na rekę!!!

Tytuł:
wiarus senior

a ja będę cię jedna namawiał na w210, wygląd wiadomo kwestia gustu, trzeba mu nawet przyznać że jest szpetny ;) ale za to w środku do ładny i przestronny samochód można śmiało powiedzieć że w środku to jeszcze prawdziwa mercedes, , a silnik 320 jest naprawdę miłą jednostką. Miałem okazję przejechać się w211 ( kolega z forum się do tego przyczynił) i w tym już wnętrze takie ciasnawe i beemkowate. I Najlepiej to zmarnuj popołudnie i przejedź się i jednym i drugim w niedużym odstępie czasu i będziesz miał swoje zdanie.

znalazłem nawet zdjęcie mojej mercedes.

Obrazek

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Dzis jechalem z Lodzi do Wawy na lotnisko 530d. Nie spieszylem sie (w obie strony jakies 3h15' moze troszke wiecej). Na trasie Lodz-Rawa jechalem 100-110, na katowickiej 120-130km/h...

...srednia predkosc z trasy wyszla troche ponizej 90km/h...bylo pusto wiec nie szarpalem jazdy...po powrocie spalanie z kompa: 6,8l/100km...

...a do tej pory komp nie oszukiwal...

...co prawda E61 ma juz inna skrzynie automatyczna niz E39, ale przy 6 garach i masie ponad 1500kg jak dla mnie to genialny wynik...a jakbym nie wcisnal pare razy to bym dojechal spokojnie ze spalaniem 6,5l/100 km, ale mnie podkusilo...takze o ekonomie 530d nie powinienes sie martwic - przynajmniej na trasie [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
swój chłop

Osobiście wybrałbym BMW. Może to ze względu na wiek :P Obecnie jeżdżę W210 2,3 benzin (ojca) i muszę powiedzieć, że osiągi są naprawdę dobre, no i komfort również znakomity. Miałem okazję przejechać się 525 benzin i tak:
- osiągi świetne ( lepsze niż w MB )
- komfort porównywalny do MB ( chyba jednak trochę gorszy )
Ale to tylko moje zdanie, a Ty najlepiej sie przejedź oboma samochodami i wtedy wybierz ten który ci bardziej przypadnie do gustu.

W124 E250 Turbo Diesel '93

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 24 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00