MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest śr sie 13, 2025 7:57 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam,
mam problemik z podłączeniem radia.
Otóż właściwie miałem jedno podłączone i grało.. ale w pewnym momencie przestało. tzn. wszsytko działa, wyświetlacz itd.. pokazuje wszystko co i jak ale cisza w głosnikach absolutna.
Po jakimś czasie znow przy próbie zaczęło grać i znow cisza..
Pomyślałęm ze to juz radio niedomaga.. wymieniłem radio i to samo. wiem ze radio działa.. ale zastanawia mnie cisza absolutna z głośników. A wiem że są podłączone.. sprawdzałem połaczenia kabli itd...
CO to może być?
jakieś pomysły?
bo ja dziś poległem :(
pomocy! :)

Tytuł:
postmajtek

Jak sprawdzałeś połączenie kabli ? Przedzwoniłeś wszystkie kable miernikiem czy tylko wizualnie ? Może coś z masą niedomaga ? Spróbuj podpiąć masę bezpośrednio z wtyczki radia.

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Napisz jakie to radio i jaka instalacja.Może być też tak, ze masz gdzieś zwarcie na przewodach/kostkach/złączkach od któregoś głośnika. Większość radioodtwarzaczy samochodowych, zwłaszcza tych nowszych, ma zabezpieczenia i w takiej sytuacji odcina końcówkę mocy, żeby jej nie spalić. Efekt jest taki jak opisujesz. Sprawdzałeś to pierwsze radyjko w innym autku lub "na krótko" np. z akumulatora? Bo to dziwna sytuacja i bardziej mi wygląda na usterkę instalacji w samochodzie niż radia. Zwłaszcza, że z innym jest podobnie. Może być też tak, że przez w/w opisane zwarcie spaliła sie końcówka mocy. Wtedy w innym autku też nie pogra. Może fabryczne pokrętło od regulacji głośności TYŁ-PRZÓD (jeśli mowa o starym mb wyposażonym, jak mój, w taka opcję) gdzieś ma zwarcie. Ale wątpię bo to zwykły potencjometr...
asree pisze:
Przedzwoniłeś wszystkie kable miernikiem czy tylko wizualnie ? Może coś z masą niedomaga ? Spróbuj podpiąć masę bezpośrednio z wtyczki radia.

Ale radio przecież normalnie działa, tylko nie daje sygnału na głośniki, więc masa jest. Przewody zawsze warto sprawdzić miernikiem. Tak na przejście, jak i na zwarcie.

Honda CBX 650 '83
i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Dziękuje za pomoc. Faktycznie okazało się że to wina zwarcia kabla głośnikowego.
A jako ciekawostke podam że szukałem szukałem i znalezc nie mogłem. A okazało się, że miałem wkręconą srube w plastikowy panel po prawej stronie nóg pasażera... i tak się złożyło że tamtędy szły kable do głośnika w drzwiach. Ta śruba akurat przeszła przez środek podwójnego kabla i zrobiła zwarcie. I jakiś czas to działało, gdyż widocznie nie przerwała do konca pancerza izolującego ale moze przy jakimś ruszeniu kablem ( pociągnięcie kabla przy montażu) rozcieła ten pancerz i zrobiła to co zrobiła.
Myślałem że nie dojdę o co chodzi bo sprawdzając wszelkie połaczenia okazało się że wszystko jest ok. Przy głośniku tak samo.. aż w koncu idąć po kablu doszedłem do tego.
Aha - dodam że niestety nie miałem miernika, a więc poszukiwanie metodą prób i błędów ;)
Ale najważniejsze że się udało dzięki waszym podpowiedzim. Przynajmniej wiedziałem czego szukać :)

pozdrawiam! :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Faktycznie, usterka dość nietypowa [zlosnik]
Ale ważne, sie udało się ją zlokalizować ;)

P.S. Prosty i wystarczający dla amatora miernik elektroniczny kosztuje max 15-20 PLNów. Zachęcam do zakupu. Detal, a życie ułatwia wielce...

pozdr

teraz w123 230CE '82, już takie jak trzeba :-)

banalne audi na wyloty...

Honda CBX 650 '83

i kilka moto z KDL, następne w planach... ciągle mało rdzy w garażu

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00