maniakw123 pisze:
Czyli jeśli zawrę umowę na obecnych tablicach rejestracyjnych to zapłacę oc od dnia zakupu, później zarejestruję auto na siebie i zaktualizuję oc i w ten sposób ja będę zadowolony a sprzedający nie będzie miał żadnych problemów. Dobrze rozumiem?
hmm
Byłem w ubezpieczalni i pani powiedziała mi, że mogę ubezpieczyć auto w dniu zakupu na obecnych blachach i później je przerejestrować ale obecny własciciel i tak zapłaci karę za nieopłacanie ubezpieczenia.
Nikt nie odpowie ci: tak lub nie. Postępując jak wyżej wyprzedzasz ruch i unikasz sytuacji, w której ta informacja trafi do FG. Pani nie powiedziała ci jak sądzę, w jaki sposób FG dowie się o tym, że przed polisą, którą zamierzasz wykupić nie ma innej. Agent ubezpieczeniowy chce zarobić, więc zainteresowany jest jej sprzedażą, a nie donoszeniem na klienta, a tym bardziej straszeniem go, co skutkować będzie w twoim przypadku tym, że nie dasz mu pieniędzy. Jeśli sprzedający sam na siebie doniesie, to owszem, zapłaci karę. Jeśli nagle zaczną prześwietlać historie ubezpieczeń wszystkiego co się rusza, to pewnie też, ale gdyby tak było na allegro auta, przy których ktoś niedopilnował ciągłości OC sprzedawanoby za bezcen. Jeśli agent pyta o numer poprzedniej polisy i ją gdzieś zapisuje, to chodzi mu o dowód posiadania zniżek.
Jeśli nadal masz wątpliwości, zastanów się, czy jest możliwe, a jeśli tak, to czy opłaca się zapłacić zaległe składki.