MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest wt sie 26, 2025 9:17 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Witam,
Ponieważ planuję w miarę szybko dokonać zakupu auta, postanowiłem poruszyć dwie kwestie które mnie nurtują:

1. W jaki sposób zabezpieczyć się przed zakupem auta kradzionego? W szczególności chodzi mi o auta sprowadzone, gdzie pośrednik nie figuruje w dokumentach sprzedaży a umowę zawiera się praktycznie z kimś kogo na oczy się nie widziało. Czy jest jakaś możliwość sprawdzenia uczciwości pośrednika i zabezpieczenia się przed utratą pieniędzy?

2. Druga sprawa dotyczy oględzin auta. Zwróciłem uwagę na wielu fotografiach komory silnika, na brak tabliczki znamionowej. Wydaje mi się, że tabliczka ta powinna znajdować się po prawej stronie, w okolicach chłodnicy. Czy jej brak powinien mnie martwić, czy może w nowszych modelach jest umieszczana gdzie indziej?
Na przykład w poniższym ogłoszeniu
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C2335361

Tytuł:
swój chłop

AD1. Na oto moto jest jakiś link do instytucji bodajże z Poznania, która ma baze kradzonych aut w Europie, chyba tam najlpiej sie dowiedziec podając numery, albo na policji.

ad2. Czesto nie ma tabliczki jak auto jest po wypadku, można ją dorobić w Polsce, procedura taka:
przegląd-stwierdzenie braku tabliczki-urząd wydział komunikacji- jakieś tam pismo zeby nabili- przegląd - nabijają - koszt niewielki .
Ale jak nie ma tabliczki to sama na pewno nie odpadła, albo było auto uderzone, albo jakieś inne rzeźby...

Acha- tylko nie kup za szybko ;)

ex: W123 200D, S124 250D, W123 200D, W124 250D, W123 240d, S124 300TDT, W210 320cdi

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

autko z ogłoszenia jest zarejestrowane w Polsce, więc proponowałbym również sprawdzić w wydziale komunikacji właściwym dla miejsca rejestracji pojazdu czy nie jest ustanowiony na nim jakiś zastaw, nie wiem np. komornik lub jakiś bank

Tytuł:
Moderator
Moderator
Awatar użytkownika

Numer GG: 183187
Czesc Grzsiu

Jak sie mieszka w Legionowie?

A wracajac do tematu to na grzaski grunt wchodzisz.
Najlepiej kupowac od wlasciciela i najlepiej na jego gruncie (u niego w domu umowe spisac). Sprawdzic czy nie kradzione mozesz na KPP na Jagiellonskiej w L-wie. Tylko jesli auto ma lewy dowod rejestracyjny i lewe numery to moze nie byc w bazach aut kradzionych.
W sadzie gospodarczym mozesz spradzic czy nie ma zastawu bankowego.
Przede wszystkim numer VIN i wizyta u dealera moze na kompie cos ci zobaczy.
Brak tabliczki - 99% auto po dzwonie - teraz kwestia po jak duzym.
Jak nieduzym to mozna dalej sie zastanawiac.
Wydajesz swoja kase jak sie domyslam i pamietaj ze skapy dwa razy traci wiec ja bym wzial ze soba jakiegos speca od mercow (mozesz poprosic kogos z klubu moze sie ktos z toba uda na ogledziny) badz wizyta w ASO.

Pozdrawiam

Worek vel Jacek Kozłowski

Tytuł:
swój chłop

Witaj Jacku!!!! [smiech] [smiech] [smiech]
W Legionowie dobrze... że już niedługo.
Ja też uważam, że najlepiej rozmawiać z właścicielem, ale sporo jest ofert na auta sprowadzone i moje pytanie właśnie takiej sytuacji dotyczyło.
Co do pomocy speców, to oczywiście liczę na nią ale trudno oczekiwać od ludzi, że będą mogli poświęcać swój czas. Zwłaszcza, że niektóre oferty to jakieś krańce Polski.

A co myślicie o wizycie na typowej stacji diagnostycznej?

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Moim zdaniem, a pracuję w Leasingu i tych aut "troszkę" przewracam, najbezpieczniej kupować jest samochód od komisu przy Autoryzowanej Stacji Dealerskiej. Komis wystawiając fakturę (VAT lub VAT-marża) jednocześnie składa oświadczenie:

- samochód jest wolny od wad prawnych,
- nie jest własnością osób trzecich,
- nie jest przedmiotem zastawów oraz przewłaszczeń,
- jest własnością sprzedającego.

Osobie fizycznej, w przypadku "przekrętu", bardzo ciężko jest cokolwiek zrobić, gdyż każda sprawa "Cywilna" ciągnie się w nieskończoność. A tak na komisie siedzi od razu Policja Gospodarcza :)

Pozdrawiam

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00