Dariusz Suchorz pisze:
Noon, mam pytanie, czy zawsze tak jest z windykatorem w PZU, bo też walczę od długiego czasu z PZU, a mianowicie: kupiłem samochód z polisą OC w PZU, w terminie krótszym niz 30dni od daty zakupu złożyłem wymówienie dalszego ubezpieczenia OC, w tym samym dniu podpisałem umowę z innym ubezpieczycielem. Po ok 2 latach dostałem pismo z PZU, że mam zapłacić 400zł za zaległe oc, poniewaz nie złożyłem wymówienia.
Problem polega na tym, że rozwiązanie umowy wysłałem listem poleconym, ale nie mogę znaleść potwierdzenia nadania.
Napisałem odwołanie do PZU, wyjaśniając sprawę, wysłałem ksero nowej polisy, ale ich nic nie interesuje, kilka dni temu dzwonił do mnie windykator PZU, wyjaśniłem mu sprawę i czekam na odpowiedź z PZU.
Czy jest możliwość jakaś, wyjścia z tej sytuacji, bez płacenia.
No niestety jesteś na przegranej pozycji jak nie masz potwierdzenia nadania

choć i to by nie uchroniło Ciebie przed zapłaceniem jak by się uparli (jedynie potwierdzenie nadania z podtwierdzeniem odbiotru) . Jedyną szansą jest to, że poprostu PZU wyrazi dobrą wolę i Ci to anulują. Miałem podobną sytuację z Alianzem , naszczęście tam poszło bez kłopotu, zrozumieli, podziękowali za współpracę i zaprosili do kolejnej w przyszłości.