MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 8:06 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2
Autor Wiadomość
 Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

BamBam pisze:
zebda pisze:
UG7 w rozmiarze do W124 wygrały test ADAC.

ja bym jednak nie bral tego sobie az tak do serca. z calym szacunkiem dla ADAC (jestem czlonkiem od 1998roku) uwazam, ze te testy nie sa w 100% obiektywne. Dziwi mnie to, ze zawsze wygrywaja topowi producenci, a wiele firm - corek wogole nie jest branych pod uwage. Oczywiscie mozna na tym opierac swoje decyzje wyboru opony, ale nie jest to jedyne miejsce. Na stronach firm sprzedajacych opony sa oceny dokonane przez uzytkownikow, to warto tez wziasc pod uwage :) ale to moje zdanie :):)

BamBam mnie w testach uzytkownikow boli to ze na 10 odpowiedzi zwykle 5 ocen brzmi: SUPER, NAJLEPSZA GUMA JAKA ISTNIEJE, a kolejnych 5 brzmi: TO JEST SYF, NIE WARTO, NAJGORSZE GUMY JAKIE MIALEM.

A czemu wygrywaja lepsze gumy? Kontakst moze nie do konca taki ale kiedys Steve Jobs odpowiedzial dziennikarzowi ktory rzekł ze gdyby Apple byly takie dobre to by je wszyscy uzywali:
- BMW tez sprzedaje mnie aut niz najwieksi producenci, a nikt nie watpi ze robia najlepsze auta. [zlosnikz]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:
Ford Focus kombi III - cholerne 6 biegów!

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zebda pisze:
BamBam mnie w testach uzytkownikow boli to ze na 10 odpowiedzi zwykle 5 ocen brzmi: SUPER, NAJLEPSZA GUMA JAKA ISTNIEJE, a kolejnych 5 brzmi: TO JEST SYF, NIE WARTO, NAJGORSZE GUMY JAKIE MIALEM.

masz w 100% racje. jak szukalem na szybko gum na lato, trafilem na gumy firmy Hankook (korea :) ) - dlugo sie lamalem z kupnem, ale w koncu uznalem, ze nawet taka guma jest lepsza niz moje juz wtedy dojechane semperity. kupilem, zalozylem i uwazam, ze dobrze zrobilem. chociaz ani w adac ani na portalach nie trafilem na informacje o tych oponach. <br>Dodano po 3 minutach.:<br> a wlasnie widze (pogooglowalem chwile) ze ADAC uznaje te gumy jako warte polecenia (w wersji zimowej)

http://www.hankooktire.com/eur_eng/uplo ... _4c_dt.jpg (duzy obrazek, dlatego wkleilem link) :):):)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

No to ciesze sie ze sie zgodzilismy [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Kiedyś:
Matiz z kratką - Twardy Zawodnik; MB W124 230TE Aut. - Baleron Forever; Ford Focus II 5d - Fantastic Sam Plastik

Dziś:

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Ja zakupiłem nowe Roadstone`y 195/70/R14, firma niemiecka, srednia polka. Maja nawet miejsca na kolce hihi. Po zimie powiem jak sie sprawowaly i czy warto na przyszlosc.

ex- W124 200D '92- skradziony w DW
ex- W124 300TD '92
ex- W115 240D 3.0 '74

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

zebda pisze:
No to ciesze sie ze sie zgodzilismy

:) wiec jezeli pytasz o letnie hankooki to bedesz mial moja ocene w piatce na plus :)

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Witam!
U mnie za jakis tydzien zawitaja nowe Tigar WinterA.. Zdecydowalem sie na nie z braku czasu (kolega kupowal pare kompletow na firme w niemczech, wiec sie przylaczylem, rabaty te sprawy)... Co prawda w testach uzytkownikow przewazaja oceny typu SYF,NIE WARTO, itd, ale niemiecki dealer zarzekal sie ze za te pieniadze to najlepsza opona (ciekawe dlaczego :) )... Zobaczymy... Lepsze to chyba niz kupno uzywanej zimowki po 4 dzwonach i 5 latach lezenia w garazu...
Mam nadzieje ze zdaze przed kolejna fala zimy, dam znac czy na tym sie jezdzi czy slizga...
Przy okazji. W drugim MB mam Debice Frigo, juz trzeci sezon teraz bedzie i szczerze powiem ze opona dawala rade. Nie mialem z nia zadnych problemow, a czesto w gory sie wybieram. Moze to jeszcze zaleta nadwozia kombi (dociazony tyl przy 4 osobach + pies + manele i narty), ale z zasniezonego jak cholera parkingu w Kamienicy i na Babincu wyjezdzalem jako pierwszy zostawiajac zakopanych po pachy kierowcow... Troche glosne na suchym asfalcie, poza tym brak zastrzezen. Wiadomo, na lodzie zadna opona nie trzyma, trzeba wolniej jechac :)

'94 BMW R1100GS Balbinka, '95 Honda NTV 650 Honoratka, '60 Awo 425S
ex - '88 MB 124 200TD

Tytuł:
Administrator
Administrator
Awatar użytkownika

Numer GG: 85536
Fulda i Semperite

Tytuł:
wiarus junior

Ja jutro stane przed dylematem :goodyear UG7 albo continental TS 810.cena ta sama.....ale mam zle doswiadczenia z UG 6
Mialem dzisiaj kupowac ale rozrusznik sie nie chcial rozruszac,bydlak jeden:(
Moze ktos napisze dlaczego i czy warto kupować te gumki?:)

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

Cos mi sie posty jakby nie zawsze wysylaly...

...Zamiast Kleberow Krispali HP zamontowalem Firestony Winterhawki zdjecte z ojcowsko-oplowskich felg...

...w porownianiu z Crooliczymi Fuldami letnimi (jeszcze raz dzieki za oponki) opony nie bija i nie sciagaja (chyba to jednak prawda ze jakosciowo Fulda to nie szczyt techniki, czy tez raczej wykonania) w zdana strone, pozatym w aucie zrobilo sie cicho (przynajmniej przy +5 +9 stopniach. Teraz tlumi prawie jak BMW [zlosnik] [zlosnik] [zlosnik]

Kiedyś:

Dziś:

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 457649
Witam.
Z samochodem kupiłem micheliny alpin , bardzo dobrze się na nich jeździło. Tylko się wyjeździły :cry: . Zakupiłem BFGoodrich winter G. Jeszcze nie mogę nic o nich powiedzieć.

Tytuł:
wiarus junior

Dziś kupiłem TS 810.Nówki sztuki po 260 z montażem i wyważeniem
Po przejechaniu 6 km wrazenia pozytywne;)
Ale juz słychac,że....nic nie słychac:)
Teraz czekam na snieg.
W jednym z ostatnich Motorów był test opon i BFGoodrich winter G były....przedostatnie.Przed chińskim buractwem,które pobiło wszelkie rekordy najgorszosci:(
Nie to zebym krakał i miał swoje zdanie.Tylko mówię com przeczytał...

Nie podoba ci się mój styl jazdy?Zejdź z chodnika....

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

agaj666 pisze:
Przed chińskim buractwem,które pobiło wszelkie rekordy najgorszosci:(

mialem kiedys opony letnie z ChRL. Na suchym dalo jezdzic, na mokrym, to najlepiej sie zachowywaly na postoju. Poniewaz latem padalo nie wiele, zrobilem jakies 20000km na nich. po zdjeciu okazalo sie ze bieznik byl jak nowy (byly na tyle w aucie tylnonapedowym). jedna opona wazyla tyle co normalna opona wraz z felga :)

Obrazek

'08/09 Citroen C3 1,4 16V sx pack - z salonu :)

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Ja od jakiegoś czasu tzn. w sumie od trzech aut kupuje FULDY MONTERO 2. Jestem bardzo zadowolony tym bardziej, że dowożą mnie praktycznie codzienni z Koszalina do Darłowa drogami o 10 kolejności odśnierzania (zaraz po nieużytkach rolnych). Dobrze zachowują zarówno w tylno napędowym (W 123) jak i przednio napędowym (Peugeot 206SW i VW Golf) aucie. Wystarczają mi na ok 40-45 tyś. a jeżdżę zawsze na zimówkach od początku pażdziernika do konca kwietnia. No i cena umiarkowana.

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 28 ]  Przejdź na stronę Poprzednia 1 2

Strefa czasowa UTC+02:00