MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest ndz sie 31, 2025 4:02 am

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 
Autor Wiadomość
swój chłop

Numer GG: 457649
No właśnie padło na Bułgarie w tym roku. Czy ktoś z Was był? Jakieś porady, doświadczenia praktyczne, itd. Pozdrawiam.

wiarus junior
Awatar użytkownika

gepcio124 pisze:
No właśnie padło na Bułgarie w tym roku. Czy ktoś z Was był? Jakieś porady, doświadczenia praktyczne, itd. Pozdrawiam.

Bylem 2 lub 3 lata temu.
Jechalem autem przez Wegry (nocleg w hotelu przy granicy wegiersko-rumunskiej), Rumunie.
Bylem w miejscowosci Sozopol
Bylo SWIETNIE!!!!
Wspaniala miejscowosc-czesc starego Sozopola z knajpeczkami nad samym morzem na skalach jest przepiekna
No i te ceny :)

http://www.supermoto.pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Klubowicz
Awatar użytkownika

Crazy_Russian pisze:
[Bylem 2 lub 3 lata temu.....No i te ceny :)

no właśnie, jakie?
mnie też interesuje wyjazd na Wegry Bułgaria. Napisz trochę jak w knajpach (nie restauracjach na starych rynkach np. w Budapeszcie),
jak w sklepch podstawowe produkty (napoje, piwo),
w jakiej cenie paliwo /gaz.
Czy do tych krajów trzeba jakieś specjalne ubezpieczenia / zielona karta?
Jak z oznakowaniem dróg, stanem dróg i bezpieczeństwem (chodzi mi o bandziorów wszelkiego rodzaju)

Tytuł:
wiarus senior

SKOWRON pisze:
mnie też interesuje wyjazd na Wegry Bułgaria.

ja jade na wegry za ok.2 tygodnie na Grand Prix F1 na Hungaroring tak ze jak wroce to zdam sprawozdanie co i jak tam kosztuje i wyglada...

pozdr.

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

aegm pisze:
Grand Prix F1 na Hungaroring

droga impreza takie grand prix - mylse o cenach wejsciowek??

Tytuł:
wiarus senior

BamBam pisze:
droga impreza takie grand prix - mylse o cenach wejsciowek??

225 euro za caly weekend tj.piatek,sobota i niedziela!a sam wyscig niedzielny 200euro tak ze lepiej dolozyc te 25euro i byc 3 dni...

wiarus junior
Awatar użytkownika

SKOWRON pisze:
mnie też interesuje wyjazd na Wegry Bułgaria. Napisz trochę jak w knajpach (nie restauracjach na starych rynkach np. w Budapeszcie),

W knajpach w Sozopolu (to bylo na PD, ale na PN Bulgarii jest znacznie drozej-Zlote Piaski, bo bardziej pod turystow, ceny wyzsze, a "klimacik" juz nie ten) piwko kosztowalo w przeliczeniu na zlotowki 2-2,5 zl :) a wodeczka, dżin, mastika i cokolwiek innego (byle prod bulgarskiej-ale i tak dobre) 2 zl!!
W "przyplazowych" barach krolowala wodka SOBIESKI (hostessy, promocje, stroje sobieskiego, banery, flagi) :) ktora byla juz drozsza niz miejscowa
Ceny zarcia w knajpach jak najbardziej normalne czyli podobnie jak u nas. Nie zapamietalem dokladnie ile bo jadlem zadziej niz raczylem sie drinkiem w zacienionym barze ... :oops:
Jesli chodzi o bezpieczenstwo to w samym Sozopolu, bez zadnych zastrzezen-zero "karkow", dresow itp

Natomiast ostrzegano nas przed przejazdem przez Rumunie z 2 powodow:
1. policjanci lapiacy bez powodu
2. kradzierze
Ani jedno, ani drugie nas na szczescie nie spotkalo

Jedyna niemila niespodzianka byla w samej Bulgarii, jak zmeczeni podroza chcelismy dojechac na miejsce. Bylo cos kolo polnocy i na drodze 2 kategori zobaczylismy ze jakas grupa mezczyzn macha abysmy sie zatrzymnali-pozniej od barmana dowiedzialem sie ze w najlepszym razie bysmy stracili kase a w najgorszym auto.
No ale nad morzem i na glownych drogach i w dzien bylo super.

Natomiast Rumunia to taki kraj jak Polska z 15 lat temu ;)
W Bukareszcie jezdza FATALNIE i nie ma praktycznie drogowskazow

PODSUMOWUJAC-to byl super udany urlop

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

Witam
Byłem w ubiegłym roku w Bułgarii w Obzorze czyli w połowie drogi między Warną a Burgas.
Wszystkie informacje mozna znaleźć na fajnym forum poswięconym tylko Bułgarii.
http://www.bulgaricus.com/forum/index.php
Zdecydowanie polecam wyjazd do Bułgarii - fajne klimaty, normalne ceny.
Jadąc tam zatrzymaliśmy się na 2 dni w Rumunii na kempingu pod Mamaią, ale uważam że Bułgaria jest zdecydowanie fajniejsza. Rumuni próbują oszukać na każdym kroku, chociaż złodziejstwa nie ma ( przynajmniej na kempingu) no i ciężko się dogadać.
W Bułgarii bez problemu dogadamy się po polsku i wszyscy umieją rosyjski, w knajpach uczciwa i uczynna obsługa. Jedyna rada to nie nastawiać się w bułgarii na kempingi bo syf jeszcze większy niz w Rumunii, ale tanio można wynająć pokój w jakims ośrodku przy samym morzu (ok 24 zł/dobę/os w 6 osobowym pokoju z łazienką).
Pozdrawiam Kamil

PF 126p 600 '76
PF 125p '83
Polonez '85
3xToyota Crown MS 55 '67

Tytuł:
wiarus senior

aegm pisze:
SKOWRON pisze:
mnie też interesuje wyjazd na Wegry Bułgaria.

ja jade na wegry za ok.2 tygodnie na Grand Prix F1 na Hungaroring tak ze jak wroce to zdam sprawozdanie co i jak tam kosztuje i wyglada...

pozdr.

witam po krotkim urlopie i zgodnie z obietnica zdaje male sprawozdanie z pobytu na Wegrzech.mysle, ze sie co niektorym tam wybierajacym przyda.
a wiec:na Wegrzech bylem pierwszy raz.bylem przekonany,ze jest tam bardziej cywilizowanie i przede wszystkim taniej niz w PL, bo kazdy twierdzil przed moim wyjazdem, ze jest tam super tanio.
a tanio to wyglada tak:cana vinietki tzw.matrica oscyluje w granicach 12(!) euro na tydzien! w porownaniu do Austri przez ktora jechalem-7,60euro za 10 dni. paliwo:1L Diesel prawie tyle co w D ok.1,15 Euro.
miejscowosc Mogyorod( ok.15km na polnoc od Budapesztu), w ktorej nocowalismy i w ktorej lezy tor F1 Hungaroring to jedna wielka budowa,brud,brak chodnikow na jedna z polnocnej czesci toru.totalna dezorganizacja i nikt z wegrow nie mowi po angielsku nie mowiac juz po niemiecku.
w sklepach i knajpach radze uwazac! na kazdym kroku probuje sie okantowac turyste,ktory to nie potrafi dojsc z "ichnia" waluta (forintem) do ladu bo placi sie w tysiacach. najlepiej rachowac w pamieci co ile kosztuje a w sklepach, gdzie nie ma cen na polkach lub towarach w ogole nie kupowac!
Sam Budapeszt jest bardzo ladny i godny zobaczenia-zwlaszcza noca,choc tylko centrum robi wrazenie,bo obrzeza miasta wyraznie ukazuja komunistyczne korzenie kraju.w samej stolicy tanio tez nie jest-przykladowo obiad: gulasz,drugie danie,browar i kawa to ok.5000forintow czyli ok.20 Euro :o i po tym wszystkim chcac isc do toalety pytam sie gdzie ja znajde (byl to jakis Biergarten) kelner mowi, ze moge isc do...Mcdonalda na przeciwko [szalone]
niezbyt zachwycajacy pobyt zrekompensowal mi niedzielny wyscig, ktory byl wspanialym widowiskiem. kto ogladal ten sie ze mne zgodzi [usmiech]
po kilku dniach spedzonych na Wegrzech stwierdzam ze moja noga tam juz nie stanie.mielismy jeszcze jechac nad Balaton, ale pogoda rowniez nie dopisala.jest z pewnoscia wiele ladniejszych i tanszych krajow, godnych zwiedzenia, gdzie turysta czuje sie jak gosc, a nie jak "dojona" na kazdym kroku krowa. mysle ,ze z wejsciem euro do tego kraju skonczy sie "rolowanie" i naciaganie turystow
:(

acha! i jeszcze jedno dla tych, ktorzy mimo wszystko tam sie wybieraja w niedalekiej przyszlosci- nie kupujcie forintow w polskim kantorze! lepiej wymienic na miejscu po o wiele lepszym kursie.

zalaczam tez pare fotek.

pozdraiwam

http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11550 ... CN1773.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1155063427_Kubica.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11550 ... CN1849.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/1155063927_Kimi.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11550 ... CN1854.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11550 ... CN1848.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11550 ... CN1826.jpg
http://mackuz.bolinko.org/is/img4/11550 ... CN1840.jpg

Tytuł:
wiarus senior
Awatar użytkownika

koledze ukradli w Bulgarii mercedesa, stara 190tke 200D :|

"Szkoda Ziutka. Dobry był z niego herbatnik. Mógł jeszcze pożyć..."

Tytuł:
Klubowicz

Numer GG: 267496
Mój przyjaciel - Maciek, który pomagał nam w organizacji zlotu legionowskiego, wczoraj wrócił w miesięcznego pobytu w Sofii. Chwalił tanie piwo (1,80zł) oraz polecał dobre i tanie lokalne żarełko. W sklepach bywa z cenami różnie. Króluje tu podobno Hortex i Bakoma. Mówi, że Bułgarki to naprawdę niezłe laski, ale trudne do poderwania. Tyle z jego szybkiej wczorajszej opowieści. Na zakończenie cytacik z jego maila:

Cytuj:
Sofia to żadna rewelacja wygląda jak Warszawa 15 lat temu a może i dawniej.

Wielki plus to ceny i jakość owoców i warzyw. Arbuzy, melony, brzoskwinie to klasa światowa.

Rewelacyjnie niskie ceny piwa pozwalają mi utrzymać nerki w dobrej kondycji, kamienie mi nie grożą.

Niestety mentalność ludzi czasami doprowadza do granic wytrzymałości. Pojęcie czasu jest tu nadal względne.

Jeżeli chodzi o obiecywanie to Bułgarzy są w czołówce światowej ale na tym się niestety kończy.

Tez się uśmiałem [zlosnik]

MB V250d long 4M '21
MB GLC 220 CDI 4M '18

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

Sebian pisze:
....Bułgarki to naprawdę niezłe laski...

Zdecydowanie potwierdzam!! :)

Do kolegi AEGM-nie zaluj ze nie pojechales nad Balaton-mielismy tam ze znajomymi w zeszlym roku zaplacone 2 tygodnie-po 4 dniach zwinelismy sie na Slowenie i zalowalismy, z tak pozno podjelismy ta decyzje

Tytuł:
wiarus senior

Crazy_Russian pisze:
Do kolegi AEGM-nie zaluj ze nie pojechales nad Balaton-mielismy tam ze znajomymi w zeszlym roku zaplacone 2 tygodnie-po 4 dniach zwinelismy sie na Slowenie i zalowalismy, z tak pozno podjelismy ta decyzje

a no nie zaluje , bo z opowiesci innych znajomych wynika tez,ze nie ma tam nic ciekawego!a tanio na Wegrzech to bylo chyba 15 lat temu :roll: tak samo zreszta jak w Chorwacji...

Tytuł:
swój chłop

Numer GG: 457649
No to właśnie wrócićłem. Trasa to : Zabrze, Chyżne,Tornyosnémeti,Oradea,Ruse,Nesebar.Wszędzie należy wykupić winiety. Dodatkowe opłaty czekają w Rumuni(za odkarzanie samochodu i jakaś opłata ekologiczna za przejazd). Drogi: Polska to wiecie, Słwacja spoko, Węgry całkiem dobrze, Rumunia to tak po krótce 700km zakopianki :roll: . Po drodze jedna autostrada, na którą trudno wjechać i w połowie w remońcie [zlosnik] .Bułgaria: główne drogi całkiem dobre, ale boczne niktóre wąskie i z kiepską nawierzchnią. Nie miałem kłopotów z policją(nigdzie).
Bułgaria piękny kraj. Ceny trochę niższe jak u nas. Piękne kobiety. Ciepłe i czyste morze. Brudne plaże. Pojechaliśmy w największym szczycie sezonu i z tego powodu mieliśmy trochę kłopotu ze znalezieniem spania. Nie polecam Bułgarskich kempingów ze wględu na warunki sanitarne. Ogólnie jesteśmy zadowoleni. Moja Mercedes spisała się bezproblemowo. W całej podróży wyszło 5000 km. To była taka przygoda samochodowa. :P

Tytuł:
wiarus junior
Awatar użytkownika

mój kolega byl tam 2 tygodnie popowrocie przez tydzien dochodzil do siebie
A napis na gg widniał taki
Bułgria -to taka Polska 20 lat temu ... o wiecej nie pytałem

Zmiana Audi 80 B4 1,9TDi Avant `95

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 15 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00