MB/8 Club Poland - Klub i forum miłośników samochodów Mercedes-Benz

Forum dyskusyjne klubu właścicieli i miłośników samochodów marki Mercedes-Benz
Dzisiaj jest pt sie 29, 2025 10:59 pm

Strefa czasowa UTC+02:00

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 
Autor Wiadomość
 Tytuł: SPAM a prawo
swój chłop
Awatar użytkownika

Dostałem wczoraj na gronie wiadomość z tematem: "nie daj się wylosować"

Oczywiście nie mogłem tego pozostawić bez odpowiedzi... wdałem się w dyskusje uzywając dość... bardzo... prawie wyłącznie niecenzuralnego języka. Czy w takim wypadku mogę zgłosić sprawe na policję? ...a dokładniej czy mi się to opłaca, czy mogę zostać ukarany za używanie wulgaryzmów? [zlosnik]

Dodam że posiadam imie i nazwisko agenta oraaz jego nr telefonu.

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Tytuł:
kombatant
Awatar użytkownika

Z tego co pamietam z wykładów z prawa komputerowego o ustawie o ochronie danych osobowych:

Dane osobowe to dane dzieki którym można jednoznacznie zidentyfikowac daną osobę czyli np imie i nazwisko takowymi nie jest. Jednak imie i nazwisko polaczone z adresem, lub np. imionami rodziców juz tak (ilu jest janow kowalskich z rodzicami o tych samych imionach). Tak somo np. Pesel, NIP, Imię i adres itp... Teoretycznie zgodnie z tym twój email czy też login na grono także są danymi osobowymi, gdyż jednoznacznie identyfikują ciebie. Tu jednak z tego co pamietam wykladowca byl sceptyczny i mowił że to już tak naprawde kwestia interpretacji i nie zawsze zostanie to tak rozpatrzone.

GMail: anwojcik (at) gmail.com

Tytuł:
swój chłop
Awatar użytkownika

mi bardziej chodzi o spam niż o ochrone danych osobowych. ten gość nie miał moich danych osobowych ale można było go ścigać np. z ustawy o nieuczciwej konkurencji [w skrócie traktuje o rozsyłaniu wiadomości które moga przynosić zysk - reklama/spam]

Bałem się jedynie że jeżeli ja oskarże go o spam to że on oskarży mnie o obrażanie go przy pomocy wulgaryzmów - nie miałem zamiaru wchodzić na droge sądową, to chyba można załatwić przez zwykłe zgłoszenie spamu na policje...

Naszczęście po wymianie chyba 4rech serii maili gość przyznał mi racje że spam to spam i przeprosił mnie

Gdyby ktoś z was miał problemy ze spamerami to polecam stronke: http://www.nospam-pl.net/ są tam sposoby walki ze spamem oraz podstawy prawne do tego

"Szanse jedne na milion spełniają się w dziewięciu przypadkach na dziesięć"

Nowy temat  Odpowiedz w temacie  [ Posty: 3 ] 

Strefa czasowa UTC+02:00